Jyväskylän yliopisto

Seminaari: Kestävää matkailua kulttuuriympäristössä

Jaa
Mikä on paikan henki ja miten sitä vaalitaan? Kuinka kestävä käyttö ylläpitää kulttuuriympäristöä? Ja kuinka Päijänne nostetaan maailmankartalle? Muun muassa näistä teemoista keskustellaan Jyväskylän yliopistossa järjestettävässä Arvioi ja suojele matkailtavaa kulttuuriympäristöä –seminaarissa 7.11.
Jyväskylän yliopiston kampus on arvokas kulttuuriympäristökohde.
Jyväskylän yliopiston kampus on arvokas kulttuuriympäristökohde.

Maailman matkailujärjestön ennusteiden mukaan kansainvälinen matkailu jatkaa kasvua tulevina vuosina. Myös Suomessa matkailun kasvunäkymät ovat myönteiset. Matkailun kasvaessa sen hallittu kehittäminen on yhä tärkeämpää.

Kestävästi kasvavan matkailun monitieteiset mittarit kulttuuriympäristöissä -hanke vastaa matkailun kestävää ja hallittua kasvua koskevaan tiedontarpeeseen, joka on erityisen ajankohtainen sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti hauraimmissa ja samalla arvokkaissa kulttuuriympäristöissä niin Suomessa kuin maailmallakin.

MAMOMI -hanke järjestää seminaarin Jyväskylän yliopistossa yhdessä Kulttuuriympäristön tutkimuksen maisteriohjelman ja Kulttuuriympäristötutkimuksen seuran kanssa.

Lisätietoja seminaarista:

Kulttuuriympäristötutkimuksen seuran puheenjohtaja, KUOMAn yliopistonopettaja FT Helena Lonkila, puh. 040 805 4212, helena.lonkila@jyu.fi

professori Heikki Hanka, puh. 0400 247 417, heikki.j.hanka@jyu.fi

Seminaarin ohjelma:

Arvioi ja suojele matkailtavaa kulttuuriympäristöä –seminaari 

Paikka: Seminaarinmäki, Liikunta L 304,
Jyväskylän yliopisto ( Kartta: https://www.jyu.fi/fi/kartat)
Aika: to 7.11.2019, kello 9:00-16:00

9:00 Professori Heikki Hanka ja Kulttuuriympäristötutkimuksen seuran puheenjohtaja Helena Lonkila: Tervetuloa - Ketterä kulttuuriympäristö kestävän matkailun konseptissa, KUOMA/JYU (15 min.)  

9:15 Professori Pauline von Bonsdorff: Moninaisuus – integriteetti – jatkumot: paikan henki ja sen vaaliminen KUOMA/Jyväskylän yliopisto (45 min.)    

10:00 Yliopisto-opettaja Salla Jutila: Paikallisasukas ja matkailija kohtaavat kulttuuriympäristössä, MAMOMI/Lapin yliopisto (30 min.)

10:30   Metsäasiantuntija Airi Matila: Arvioi ja suojele matkailtavaa puustoista kulttuuriympäristöä MAMONI/TAPIO (30 min.)

keskustelu (30 min.)

11:30 omakustanteinen lounas

12:30  Professori Annika Waenerberg: Taide- ja kulttuurihistoriallisia katseita matkailuympäristöihin, KUOMA/Jyväskylän yliopisto (45 min.)  

13:15 Arkkitehti Marianne Lehtimäki: Kestävä käyttö ylläpitää kulttuuriympäristöä (30 min.)

13:45 Pro Päijänne -yhdistyksen varapuheenjohtaja Päivi Halinen: Päijänne maailmankartalle –UNESCOn kestävän kehityksen mallialueella boostia vastuulliseen ja kestävään toimintaan (30 min.)

14:15 kahvia

14:45 – 16:00 Pyöreän pöydän keskustelu: Kestävästi kehittyvät ja matkailtavat kulttuuriympäristöt, moderaattoreina: Helena Lonkila ja Heikki Hanka  

Mukana: Arkkitehti Marianne Lehtimäki, Yliopisto-opettaja Salla Jutila, Lapin yliopisto, asiantuntija Päivi Halinen, Pro Päijänne –yhdistys,maakunta-arkkitehti Liisa Bergius, Keski-Suomen Liitto,

Keskustelua pohjustetaan panelistien noin 5 minuutin alustuksella siitä, miten matkailtavien kulttuuriympäristöjen kestävyyttä tulisi rakentaa ja mitata.

Tilaisuus videoidaan. Suoran lähetyksen katseluosoite on:

https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/hum/musiikin-taiteen-ja-kulttuurin-tutkimuksen-laitos/kuoma/arvioi-ja-suojele-matkailtavaa-kulttuuriymparistoa/suora

Tilaisuus on avoin kaikille. Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan 30.10.2019 mennessä kahvitusta varten täällä: https://link.webropolsurveys.com/S/B75F1C50B73EE821

Lämpimästi tervetuloa!


MAMOMI -hanke

Lapin yliopiston vetämä konsortiohanke rakentaa eri toimi- ja tieteenaloilla käytössä olevien mittaus-, seuranta- ja arviointimenetelmien pohjalta ja niitä täydentäen uudenlaista kestävän matkailun mittaristoa, joka soveltuu käytettäväksi erilaisissa kulttuuriympäristöissä. Hanke toteutetaan vuoden 2019 aikana.

Hankkeen toteuttavat Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti ja Arktinen keskus yhdessä Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen ja Kulttuuriympäristön tutkimuksen maisteriohjelman (KUOMA), Tapio Oy:n ja Arkkitehtitoimisto Harri Hautajärven kanssa. Konsortio edustaa matkailun mahdollisuuksiin ja vaikutuksiin perehtynyttä monitieteistä osaamista yhdistämällä yhteiskunta-, ympäristö- ja metsätieteitä, humanistista tutkimusta, matkailututkimusta, arkkitehtuurihistoriaa sekä kulttuuriympäristöjä ja –perintöä koskevaa tutkimusta.

Konsortion työskentelyä tukevat monialaisen sidosryhmä- ja neuvonantajaverkosto ja opetus- ja kulttuuriministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, ympäristöministeriön ja sidosryhmien asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä. Hanke on osa valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa (www.tietokayttoon.fi).

Lisätietoja hankkeesta:
Professori Soile Veijola, Lapin yliopisto, soile.veijola(at)ulapland.fi, p. 0400-169 693
Neuvotteleva virkamies Anne Mattero, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 02953 30206

Avainsanat

Kuvat

Jyväskylän yliopiston kampus on arvokas kulttuuriympäristökohde.
Jyväskylän yliopiston kampus on arvokas kulttuuriympäristökohde.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye