Iäkkäiden potilaiden kasvomurtumien syy on useimmiten kaatuminen

Nuorten aikuisten kasvomurtumat syntyvät yleensä väkivallan seurauksena, kun taas iäkkäillä ihmisillä murtuman syy on useimmiten kaatuminen. Iäkkäillä potilailla kasvomurtumat ovat myös yleensä huomattavasti vakavampia kuin nuorilla aikuisilla.
– Suurella osalla ikääntyneistä kasvomurtumapotilaista todetaan myös aivovamma, kertoo LL, EHL Miika Toivari.
Toivari tutki väitöstyössään iäkkäiden – vähintään 65-vuotiaiden – potilaiden kasvomurtumien erityispiirteitä ja selvitti heidän ja nuorten aikuispotilaiden kasvomurtumien eroavuuksia. Tutkimusaineisto koostui HUSin suu- ja leukakirurgian päivystyksessä, poliklinikalla tai vuodeosastolla hoidetuista kasvomurtumapotilaista.
Vanhuspotilailla havaittiin enemmän keskikasvojen murtumia kuin nuorilla aikuisilla, ja heillä myös silmäkuopan murtumat olivat vakavampia. Lisäksi iäkkäillä potilailla oli enemmän ja vakavampia oheisvammoja kuin nuorilla aikuisilla, ja he myös kuolivat useammin vammoihinsa sairaalahoidon aikana.
– Tutkimus osoitti, että ikääntyneiden potilaiden ja nuorten aikuisten kasvomurtumien välillä on merkitseviä eroja. Erityisesti aivovammoja havaitaan iäkkäillä kasvomurtumapotilailla enemmän. Kasvomurtumapotilaiden hoito on monialaista yhteistyötä, ja tämä korostuu erityisesti iäkkäiden potilaiden kohdalla, Toivari sanoo.
LL, EHL Miika Toivari väittelee 22.11.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "The characteristics of facial fractures and assosiated injuries in geriatric facial trauma patients”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Athena, Sali 107, Siltavuorenpenger 3 A, Helsinki. Vastaväittäjänä on professori Frank Hölzle, Aachen University, Germany, ja kustoksena on professori Caj Haglund. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot:
*****************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme