Väitös 13.12. Kansalaisopisto sai eteläpohjalaiset ylittämään murrerajat (Keto)
– Opiston aluetta halkoo itä- ja länsimurteiden raja eikä kanssakäyminen Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven kesken ole suinkaan itsestään selvää. Kolmen harrastajateatterihankkeen aikana laajassa yhteistyössä toteutettujen näytelmien jälkeen tehtiin harrastajavoimin vielä elokuva, joka sai suuren suosion, Keto kertoo.
Sosiaalinen pääoma heijastuu myös talouteen
Sosiaalisella pääomalla tarkoitetaan ihmisten välille syntyviä verkostoja ja luottamusta, joilla on ainakin välillisiä heijastuksia alueen ja yhteiskunnan talouteen. Tutkimuskohteena oli kolme Järvilakeuden kansalaisopiston yhteisöteatterihanketta, joihin osallistuneet kokivat saaneensa erilaisia sosiaalista pääomaa lisääviä hyötyjä.
Tutkimus osoitti, että hankkeiden avulla voitiin edistää samaan aikaan sekä etäisempiä tuttavuuksia että läheisiä ystävyyssuhteita. Tämä yhdistelmä on tehokas yhteisön kehittämisen kannalta. Verkostojen ja luottamuksen syntymistä auttoivat muun muassa viestintä ja hyvä henki, johon liittyi huumori.
Vaikka kansalaisopistojen toimintaan liitetään perinteisesti yhteisöllisyys, on sosiaalista pääomaa tutkittu niiden näkökulmasta vain vähän. – Kansalaisopistojen tulisikin tarttua enemmän yhteisöteatterin tyyppiseen osallistavaan toimintaan, jossa kannustetaan ihmisiä yhteiseen tekemiseen yli kunta- ja kylärajojen, väittelijä ehdottaa.
KM Leea Kedon kasvatustieteen väitöskirjan ”Eihän ne ihmisiä kummempia oo. Etnografinen tutkimus kansalaisopiston yhteisöteatterihankkeista sosiaalisen pääoman vahvistajina" tarkastustilaisuus on 13.12.2019 klo 12.00 alkaen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa, Talonpojankatu 2, Ulappa-Sali. Vastaväittäjänä professori Petri Salo (Åbo Akademi) ja kustoksena professori Juha Hakala (Kokkolan yliopistokeskus Chydenius).
Julkaisutiedot:
KM Leea Kedon kasvatustieteen väitöskirjan ”Eihän ne ihmisiä kummempia oo. Etnografinen tutkimus kansalaisopiston yhteisöteatterihankkeista sosiaalisen pääoman vahvistajina" on julkaistu sarjassa JYU DISSERTATIONS 160, 237 s., Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003 ISBN 978-951-39-7955-3 (PDF). Kirja on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7955-3
Taustatietoa:
Leea Keto pääsi ylioppilaaksi vuonna 1980 Kauhavan lukiosta ja valmistui kasvatustieteen maisteriksi Oulun yliopistosta luokanopettajan koulutusohjelmasta vuonna 1985. Hän toimi luokanopettajana Kauhavalla vuosina 1985–1995 ja peruskoulun tuntiopettajana Evijärvellä vuosina 1995–1996.
Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelu töiden ohella Tampereen yliopistossa vuosina 1993–1996 pätevöitti äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajaksi ja kouluhallinnon tutkinto vuonna 1996 myös hallinnollisiin tehtäviin. Vuodesta 1997 lähtien Keto on työskennellyt kansalaisopiston rehtorina: ensin Järviseudun Opistossa vuosina 1997–2008 ja vuodesta 2009 alkaen laajentuneessa Järvilakeuden kansalaisopistossa, jonka toimialueeseen kuuluvat Kauhava, Lappajärvi ja Evijärvi.
Leea Keto tunnetaan myös kirjailijana, jonka tuotantoon kuuluu draamakäsikirjoituksia sekä kolme runokokoelmaa. Hän on Suomen Kirjailijaliiton jäsen ja hän kuuluu myös Kansalaisopistojen liiton KoL:n hallitukseen.
Lisätietoa:
Leea Keto, 050 326 3188, leea.keto@anvianet.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenTiedottaja
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkimus, yritykset ja opiskelijat kohtaavat Jyväskylän yliopiston Yrityspäivässä7.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston perinteinen Yrityspäivä järjestetään Jyväskylässä, Kongressikeskus Paviljongissa 10.10.2024.
Jyväskylän yliopiston Antti Yläjärvi palkittiin Leo Törnqvist -palkinnolla parhaasta tilastotieteen tutkielmasta7.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Tilastoseura on myöntänyt Leo Törnqvist -palkinnon Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokselta valmistuneelle filosofian maisteri Antti Yläjärvelle parhaasta vuoden 2023 tilastotieteen pro gradu –tutkielmasta.
Ikääntyneet jäävät usein digipalveluiden suunnittelussa ulkopuolelle4.10.2024 12:30:00 EEST | Tiedote
Vastuu ikääntyneiden osallistamisesta julkisten digipalveluiden suunnitteluun ei kuulu kenellekään, vaikka eri sidosryhmät näkevät osallistavan suunnittelun hyvänä ja hedelmällisenä keinona digipalveluiden toteutuksessa.
Raakun säilyminen edellyttää yhteistyötä4.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Jokihelmisimpukan eli raakun säilyminen osana Suomen luontoa vaatii yhteistyötä metsäsektorin, suojelutahojen ja tutkijoiden kesken. Tärkeässä roolissa on myös tutkimus, jonka avulla voidaan löytää keinoja sovittaa yhteen metsätalous ja raakut.
Tutkimus paljastaa, miten aivot käsittelevät musiikillisia rajoja ja miten muusikkous vaikuttaa prosessointiin2.10.2024 13:11:30 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat saaneet uutta tietoa siitä, miten aivot käsittelevät musiikillisia rajoja eli kohtia, joissa yksi fraasi päättyy ja toinen alkaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, vaikuttaako muusikkona oleminen tähän prosessiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme