Jyväskylän yliopisto vahvasti mukana tutkimassa hiilidioksidin hyötykäyttöä
Suomen Akatemia valitsi rahoitettavaksi kaikkiaan yhdeksän tutkimuskonsortiota Hiili hyödyksi (C1 Value) -akatemiaohjelmassa. Niille myönnettiin yhteensä kuusi miljoonaa euroa
Hankkeet tutkivat kemiallisia reaktioita, joilla hiilidioksidi voidaan muuttaa esimerkiksi polttoaineeksi tai kemianteollisuuden raaka-aineeksi. Tutkimuksen kohteita ovat muun muassa reaktioreitit, entsyymit ja katalyytit sekä hiilidioksidin talteenoton energiatehokkuuden parantaminen.
Jyväskylän yliopistosta yli 400 000 euron rahoituksen sai professori Karoliina Honkalan johtama yhteistyötutkimus, jossa kehitetään tehokkaampia katalyyttejä muuntamaan hiilidioksidia polttoaineiksi. Jyväskylän yliopistossa selvitetään laskennallisin menetelmin reaktion ja katalyytin mikroskooppisia ominaisuuksia käyttäen Tieteen tietotekniikan keskuksen supertietokoneita.
Saatua tietoa hyödynnetään uusien katalyyttien kehitystyössä.
Konsortiossa on mukana myös Aalto-yliopistosta professori Riikka Puurunen, joka vastaa hankkeen kokeellisesta osuudesta. Karoliina Honkala työskentelee Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksessa.
Hiilidioksidia talteen ilmasta, kasvihuonekaasuista hyödynnettäviä kemikaaleja
Yliopistonlehtori Manu Lahtinen Jyväskylän yliopiston kemian laitokselta sai lähes 310 000 euron rahoituksen tutkimukseen, jossa kolme yliopistoa kehittää yhdessä hiilidioksidin suoraa talteenottoa ilmasta TPSA -prosessilla (lämpötila-paine riippuvainen adsorptio). Konsortiossa ovat mukana myös Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy sekä Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT.
Jyväskylän yliopiston osuus tutkimuksessa on kehittää hiilidioksidin selektiiviseen talteenottoon soveltuvia huokoisia adsorbenttimateriaaleja, jotka pohjautuvat metalliorgaanisiin verkkorakenteisiin (MOF). Tutkimuksen osa-alueita ovat mm. yhdisteiden syntetiikka, rakennekemiallinen (mm. röntgendiffraktio) ja termoanalyyttinen karakterisointi.
Tutkimuksessa tuotettavia materiaaleja hyödynnetään konsortion muissa osahankkeissa, jotka keskittyvät mm. yhdisteiden adsorptio-ominaisuuksien tutkimukseen, virtausmallinukseen (VTT Oy) sekä elinkaarianalyysi- ja teknistaloudellisiin tarkastelumenetelmiin (LUT).
Professori Kari Rissanen Jyväskylän yliopistosta on mukana konsortiossa, jossa tavoitteena on kehittää prosessi kasvihuonekaasujen muuttamiseksi hienokemikaaleiksi ja edelleen korkeamman käyttöasteen hiiliyhdisteiksi. Konsortiossa on mukana myös Itä-Suomen yliopisto.
Rissanen sai 210 000 euron rahoituksen Jyväskylän yliopistossa tehtävään tutkimukseen, jossa tutkitaan metallo-orgaanisten verkkorakenteiden (lyh. MOF, engl. metalloorganic frameworks) käyttöä kasvihuonekaasujen kaappauksessa sekä muuttamisessa hyödynnettäviksi kemikaaleiksi.
Tutkimuksen toinen osa keskittyy uusien kokonaan tähän tarkoitukseen soveltuvien MOF-rakenteiden kehittämiseen.
Rissanen työskentelee Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella sekä Nanotiedekeskuksessa.
Lisätietoja:
Professori Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, puh. 040 805 3686
Yliopistonlehtori Manu Lahtinen, manu.k.lahtinen@jyu.fi, puh. 040 805 3696
Prosessori Kari Rissanen, kari.t.rissanen@jyu.fi, puh. 050 562 3712
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience Twitter: jyscience Instagram: jyscience
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme