If Vakuutus

Ladattavat laitteet ovat selkeimmin kasvava kotien paloriski: Näin lataat turvallisesti

Jaa
Jo usean kodin tulipalon syttymissyyksi on Ifin palontutkinnassa paljastunut jokin ladattava laite. Selkeä varoitusmerkki on laturin tai laitteen kuumeneminen latauksen aikana, koska se voi johtaa laitteen vioittumiseen ja pahimmillaan syttymiseen. If kokosi vinkit turvalliseen lataamiseen.

Noin kuusi kymmenestä kodin tulipalosta syttyy jostakin sähkölaitteesta. Yleisin palon aiheuttaja on perinteisesti ollut liesi, mutta tällä hetkellä selkeimmin kasvava kotien paloriski ovat erilaiset ladattavat laitteet. Ifissä on tiedossa tulipaloja, jotka ovat palontutkinnan perusteella saaneet alkunsa muun muassa ladattavana olleesta led-otsalampusta ja leijulaudasta.

– Tapaukset ovat olleet vakavia ja aiheuttaneet isoa vahinkoa. Tyypillisesti laite on jätetty latautumaan, kun kotoa on poistuttu ja palo on syttynyt asukkaiden poissa ollessa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.

– Riskin voi arvioida kasvavan, koska erilaisten ladattavien laitteiden määrä lisääntyy koko ajan. Joidenkin arvioiden mukaan akkujen määrä nelinkertaistuu lähivuosien aikana ja myös yhä useampi kodinkone toimii tulevaisuudessa ainakin osittain akulla, kuvaa Koskela.

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin periaatteessa mihin tahansa ladattavaan laitteeseen.

– Ongelmallisia voivat olla erityisesti sellaiset verkkokaupasta tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Esimerkiksi Ifin Norjassa tekemässä testissä osa älypuhelinten edullisista tarvikelatureista kuumeni lähes 100 asteeseen eli puolet kuumemmaksi kuin puhelimen alkuperäinen laturi, kertoo Koskela.

Tukesin viime vuonna testaamista 514 sähkölaitteesta 155 vedettiin pois markkinoilta turvallisuus- ja muiden puutteiden vuoksi. Eniten puutteita oli Tukesin mukaan led-valaistustuotteissa ja verkkoliitäntäkojeissa.*

Tarkista latauksen aikana, kuumeneeko laite

Liika kuumeneminen aiheuttaa paloriskin heikentämällä laturin sisällä olevien johtojen ja komponenttien toimintavarmuutta, jolloin jossakin vaiheessa laite vioittuu. Vioittumisen myötä akun hallintamekanismit eivät toimi enää suunnitellusti ja todennäköisyys syttymiseen kasvaa.

– Laturin sisällä oleva elektroniikka jäähdyttäisi itseään avoimessa ympäristössä, mutta kun elektroniikka pakataan muovikuorien sisään, ei jäähdytys toimi. Esimerkiksi palontutkinnassa testaamiemme led-otsalamppujen laturien sisälämpötila nousi jopa yli 150 asteeseen, Koskela selventää.

Kuumenemista kannattaakin seurata kokeilemalla latauksen aikana kädellä, kuinka lämmin laite on. Laitteita ei kannata jättää latautumaan poistuessaan kotoa eikä mielellään edes mennessään nukkumaan.

– Jos laite kuumenee huomattavasti, pidä latauksessa välillä tauko tai vaihda laite. Ei ole normaalia, että et pysty pitämään laturia kädessä, kun se on kuumentunut niin paljon.

– Ladattavia laitteita ei tarvitse alkaa pelätä, vaan käyttää maalaisjärkeä eli olla tarkkana, että esimerkiksi käyttää vain hyväkuntoisia ja ehjiä latureita. Kodin turvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeää on muistaa testata säännöllisesti, että palovaroittimet toimivat. Palovaroittimia tulee olla jokaisessa makuuhuoneessa ja ulko-ovelle johtavalla reitillä, Koskela toteaa.

5 vinkkiä ladattavien laitteiden turvalliseen käyttöön:

  1. Kiinnitä huomiota laitteiden ja erityisesti johtojen kuntoon. Jos huomaat, että laturi tai itse laite on vioittunut, älä käytä sitä enää – älä myöskään kokeile korjata viallista sähkölaitetta itse.
  2. Kun lataat laitteita, pidä laitteen ympäristö siistinä ja poista helposti syttyvä materiaali, kuten paperi, laitteen ympäristöstä. Varmista, että ilma pääsee kiertämään sekä muuntajan että ladattavan laitteen ympärillä. Huono ilmankierto lisää kuumenevan laitteen vikaantumis- ja paloriskiä.
  3. Älä jätä laitteita yksin latautumaan poistuessasi kotoa.
  4. Älypuhelinta ei kannata nukkuessa ladata aivan sängyn vieressä. Jos puhelinta on pakko ladata yöllä, turvallisempaa on ladata sitä kauempana sängystä tai kokonaan makuuhuoneen ulkopuolella, jolloin jää kauemmin aikaa reagoida mahdollisen palon sattuessa. Tulipalo nukkuvan henkilön pään vieressä voi olla kohtalokas.
  5. Kokeile latauksen aikana kädellä, kuinka paljon laite kuumenee. Jos laite kuumenee huomattavasti, pidä latauksessa välillä tauko tai vaihda laite.

If haluaa tehdä suomalaisten arjesta turvallisempaa nostamalla esiin ajankohtaisia riskejä ja tapoja ehkäistä niitä. Tehdään yhdessä #riskitönpäivä!

*Tukesin lehdistötiedote 25.1.2018

Lisätietoja:
Jari Pekka Koskela, If, vahingontorjuntapäällikkö, p. 010 514 1883, jari.pekka.koskela@if.fi
Outi Kärkkäinen, If, viestintäpäällikkö, p. 010 514 1962, outi.karkkainen@if.fi
Näin vältät sähköpalon kodissasi

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye