Sipuli kuuluu joka keittiöön

Valitse sipulia vaihdellen
Kelta- eli kepasipuli on se kaikkein tutuin ja eniten käytetty sipuli suomalaisille. Myös valkosipulista pitävät useimmat, ja punasipuli tuo jo ulkonäöllään vaihtelua. Purjo maistuu hienostuneen erilaiselta ja ruohosipuli sopii lähes kaikkeen. Salottisipuli ja vanhanajan ryvässipuli kuuluvat sipuleiden aateliin. Salaatteihin voidaan valita hopeasipulia ja täytettäväksi jättisipuleita. Kevätsipuli ja kiinansipuli ovat tulleet tutuiksi aasialaisruokien ansiosta. Pieniä helmi- ja hillosipuleita sopii käyttää piristeeksi.
Sipuleista makua ja terveysvaikutuksia
Sipuleiden maun salaisuus ovat rikkiyhdisteitä sisältävät aromaattiset öljyt. Jonkin verran näitä sulfidipitoisia aineita vapautuu jo sipulia pilkottaessa, minkä takia jotkut joutuvat kyynelehtimään. Kun käyttää terävää veistä, tämä haitta vähenee ratkaisevasti.
Sipulin aromaattisuus puolestaan tulee sen sisältämästä umamista. Juuri umami on se maku, joka tukee ruuan muita makuja. Umami on yksi viidestä perusmausta. Vanhastaan on tuttua, että sipuli avaa hengitysteitä ja helpottaa siten flunssaista oloa.
Sipuli sisältää antioksidantteja, etenkin kversetiiniä, jonka uskotaan suojaavan virusten ja bakteereiden hyökkäyksiltä. Kaiken kaikkiaan sipuli osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentaa osaltaan veren kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksien ennaltaehkäisyssä.
Raakana, marinoituna, kuullotettuna, haudutettuna
Blinikautena hienonnettu kelta- tai punasipuli kuuluu blinien lisäkkeisiin. Jos maku tuntuu liian voimakkaalta, sipulisilpun voi huuhtaista siivilässä kylmässä vedessä. Muutoin sipulit kannattaa esimerkiksi salaatteihin marinoida. Kelta- ja punasipuli sopivat marinoitaviksi parhaiten, myös miedot salaatti- ja hopeasipulit. Marinadi tehdään tutulla 1:2:3 -kaavalla eli yksi osa väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Kaada liemi lämpimänä sipuleille ja jäähdytä.
Sipulin kuullottamisessa on tärkeää, että malttaa sekoitella ja pitää lämmön riittävän alhaisena, ettei sipuli ala ruskistua. Se vain pehmenee raukeaksi. Maku leppyy samalla suorastaan makeaksi. Makeutta voi myös korostaa ripauksella sokeria, kun kuullottaa sipulirenkaita vaikkapa maksaleikkeen päälle. Sipulin hauduttaminen on tuttua, kun tehdään liemiä, keittoja tai pataruokia.
Valtakunnallista sipuliviikkoa vietetään perinteiseen tapaan viikolla 4 (20.–26.1. 2020).
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544728.
Kokeillut ruokaohjeet:
Purjo-perunasosekeitto
http://rouvakasvis.blogspot.com/2020/01/purjo-perunasosekeitto-creme-vichyssoise.html
Helppo sipulipiirakka
http://rouvakasvis.blogspot.com/2016/01/helppo-sipulipiirakka.html
Neljän sipulin keitto
https://www.kasvikset.fi/keittokirja/ruokaryhmittain/keitot/recipe/346-neljan-sipulin-keitto
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme