HUSin seksuaaliväkivallan uhrien Seri-tukikeskuksessa jo yli tuhat ensikäyntiä
HUSin Naistenklinikalla sijaitseva Seri-tukikeskus on Suomen ensimmäinen yli 16-vuotiaiden seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden matalan kynnyksen tukiyksikkö, jossa asiakas saa kokonaisvaltaisen avun yhdestä paikasta. Tuki sisältää oikeuslääketieteellisen näytteenoton raiskauksen uhrilta, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psyykkistä tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen ja hoidon jatkosuunnitelman.
”Käyntien määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa jonkin verran. Poliisi ja muut viranomaiset osaavat ohjata seksuaalirikosten uhrit tukikeskukseen ja yhteistyö toimii mutkattomasti”, Seri-tukikeskuksen osastonlääkäri Riina Korjamo kertoo.
Seri-tukikeskuksen asiakkaista naisia on ollut noin 95 %, miehiä 4 % ja transsukupuolisia 1 %. Yleisin ikäryhmä on 20–24 vuotta, ja uhreista kolme neljäsosaa on alle 30-vuotiaita. Uhreista 77 % on saapunut Seri-tukikeskukseen kolmen päivän sisällä tapahtuneesta ja lähes puolet 24 tunnin sisällä.
”Tavallisimmin seksuaalinen väkivallanteko kohdistuu viikonloppuun. Kolmasosassa tapauksista tekijä on tavattu edeltävän vuorokauden aikana. Valitettavasti näyttää myös siltä, että ilmiöön liittyy päihteidenkäyttö”, Korjamo jatkaa.
”Suurin osa Seri-tukikeskukseen hakeutuneista on alle 30-vuotiaita naisia. Arvelemme silti, etteivät kaikki seksuaalista väkivaltaa kokeneet, esimerkiksi miehet tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet, hakeudu tarvittavissa määrin avun piiriin.”
Seri-tukikeskustoiminta on laajentunut muualle Suomeen
HUSin Seri-tukikeskuksen tilastojen mukaan 50 % uhreista on kotoisin Helsingistä, 11 % Vantaalta, 16 % Espoosta ja 17 % muista HUS-alueen kunnista. Uhreista 6 % on kotoisin muualta Suomesta tai ulkomailta. Seri-tukikeskustoiminta onkin hyvää vauhtia levinnyt myös muihin yliopistosairaalakaupunkeihin. Lisäksi keskussairaalapaikkakunnille on tulossa pienempiä satelliittitukikeskuksia, jotka hoitavat oman alueensa seksuaaliväkivallan uhreja. Näiden keskusten myötä tukea on tarjolla jatkossa mahdollisimman tasavertaisesti tutkittavien asuinpaikoista riippumatta.
”Seri-tukikeskukset Turussa, Tampereella ja Kuopiossa avattiin viime vuonna. Helmikuussa palvelu avataan myös Oulussa. Olemme olleet kouluttamassa uusien tukikeskuksien henkilökuntaa”, Riina Korjamo kertoo.
Vuorokauden ympäri auki olevaan HUS Seri-tukikeskukseen voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta. Perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Osastonlääkäri Riina Korjamo
HUS Seri-tukikeskus
p. 050 427 1179
riina.korjamo@hus.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande
HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.
Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote
Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.
Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release
The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.
Graviditetskomplikationer ojämnt fördelade i Finland – mer blodtrycksproblem i östra och norra Finland8.7.2025 10:15:28 EEST | Pressmeddelande
Graviditetskomplikationer förknippade med högt blodtryck, såsom preeklampsi och blodtryckssjukdom under graviditeten, är vanligare i östra och norra Finland jämfört med resten av landet. Förhöjt blodtryck under graviditeten kan vara kopplat till för låg fiberhalt i livsmedelsinköpen.
Raskauskomplikaatiot eivät jakaannu Suomessa tasaisesti – Itä- ja Pohjois-Suomessa on enemmän verenpaineongelmia8.7.2025 10:15:28 EEST | Tiedote
Korkeaan verenpaineeseen liittyvät raskauskomplikaatiot kuten pre-eklampsia ja raskaudenaikainen verenpainetauti ovat yleisempiä Itä- ja Pohjois-Suomessa kuin muualla Suomessa. Raskaudenaikainen verenpaineen nousu saattaa olla yhteydessä vähäiseen kuidun määrään ruokaostoksissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme