Itseohjautuva auto tutkimuskäyttöön Oulun yliopistossa

Ohjelmistotuotannon professori Markku Oivo korostaa, että autot on nykyään hyvä nähdä ohjelmistoympäristöinä. Autossa voi olla jopa 200 ohjelmistolisenssiä ja 200 miljoonaa riviä koodia. Tutkimuksella ratkotaan, miten isoja ja laajoja ohjelmistokokonaisuuksia voidaan rakentaa tehokkaasti ja hajautetusti. Keskiössä on, että kaiken pitää olla turvallista, toimivaa ja kestävää. Avoimen lähdekoodin osuus tulee kasvamaan. Nyt se on noin neljännes.
-Yritysyhteistyöprojekteissa olemme jo kehittäneet avoimeen lähdekoodiin pohjautuvaa sovellusalustaa, joka mahdollistaa auto-ohjelmistojen kehittämisen ja jakamisen pilvipalveluina. Nyt päästään konkreettisemmin testaamaan asioita, kun on oma tutkimusinstrumentti olemassa.
Käyttötarpeita yliopistossa on useita. Auto on tutkimuslaite, johon eri tutkijat voivat asentaa omia instrumenttejaan.
-Oikeastaan kaikki kaksitoista tutkimusyksikkömme voivat hyödyntää autoa omista lähtökohdistaan. Auto on monelle yksikölle ratkaisu päästä testaamaan asioita oikeassa ympäristössä. Merkittävää tulee olemaan myös auton kytkeminen yliopiston hallinnoimaan 5G-testiverkkoon, jonka avulla voidaan tutkia myös autojen välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä, dekaani Jukka Riekki tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta sanoo.
Esimerkkejä on erilaisia. Tulevaisuudessa autojen pinnat tulevat olemaan aurinkokennoja, jolloin sähkö- ja hybridiautojen käyttösäde pitenee. Aurinkokenno kerää energiaa mutta sitä voi käyttää myös tiedonsiirron välineenä. Tiedekunnassa aiotaan tehdä käytännön kokeita aurinkokennoilla ja tutkia, miten tämä on mahdollista ja toteutettavissa. Myös käytettävyyttä sekä ihmisen ja laitteen välistä vuorovaikutusta tutkitaan. Millaisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi ajokäyttäytymiseen? Millaisia eettisiä ja käytettävyyteen sekä hyväksyttävyyteen liittyviä näkökulmia autonomisiin järjestelmiin liittyy?
Auton hankinta tukee laajemmin aihepiiriin liittyviä yhteistyömahdollisuuksia. Tarkoitus luoda yhteiskehitys- ja tutkimustila, jossa autovalmistajat, tutkijat ja alaan liittyvät yritykset voivat tehdä yhteistyötä. Auton tutkimusmahdollisuuksista ja käytöstä kerrotaan myöhemmin yksityiskohtaisemmin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Markku Oivo
Markku.Oivo@oulu.fi
Dekaani Jukka Riekki
Jukka.Riekki@oulu.fi
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.
Uuden tutkimuksen mukaan historian voimakkain aurinkomyrsky iski Maahan vuonna 12 350 eaa.15.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus tunnisti voimakkaimman koskaan havaitun auringonpurkauksen ja muuttaa käsitystämme avaruussäästä ja radiohiiliajoituksesta.
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme