2,5 miljoonan euron EU-rahoitus kansainvälisten järjestöjen ja yksityisen sektorin tutkimukseen
Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Jan Klabbers on saanut Euroopan tutkimusneuvoston 2,5 miljoonan euron Advanced Grant -apurahan. Klabbersin tutkimushanke PRIVIGO tarkastelee kansainvälisten järjestöjen ja yksityisen sektorin välistä jännitettä.
Kansainvälisten järjestöjen, kuten Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kansainvälisen merenkulkujärjestön, mielletään edustavan yleistä etua. Samalla järjestöjen toiminta risteää monin tavoin yksityisen sektorin toimien kanssa: Jotkin järjestöistä ovat yksityisen sektorin rahoittamia tai julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuushankkeiden perustamia. Järjestöt myös toimivat ja kilpailevat samoilla markkinoilla kuin yksityiset toimijat hankkiessaan tavaroita ja palveluja sekä markkinoidessaan omia palvelujaan. Siksi niiden toiminnalla on väistämättä vaikutuksia yksityiseen sektoriin.
– PRIVIGO tutkii, kuinka laajalle levinnyttä yksityisen sektorin osallistuminen kansainvälisten järjestöjen toimintaan on ja millä tavoin järjestöihin sovellettava laki suhtautuu tähän osallistumiseen, Jan Klabbers sanoo.
Klabbersin tutkimusryhmä tutkii myös, mikä vaikutus jännitteellä on lain perustana olevaan viitekehykseen.
– Oikeudellista sääntelyä ohjaavat teoreettiset näkökohdat. Ne perustuvat perusoletuksiin, joita harvoin kyseenalaistetaan. Nämä oletukset voivat kuitenkin olla perustavanlaatuisessa ristiriidassa sen kanssa, miten yksityinen sektori on osallisena kansainvälisissä järjestöissä.
Klabbersin tutkimusprojekti kehittää kansainvälisiin järjestöihin liittyvää lainsäädäntöä. Tavoitteena on rakentaa lainsäädännölle vakaa teoreettinen perusta, joka huomioi järjestöjen suuren vaikutuksen maailmassa.
ERC Advanced Grant on Euroopan tutkimusneuvoston rahoitus huippututkijoille, jotka ovat kymmenen viime vuoden aikana saavuttaneet alallaan merkittäviä tutkimustuloksia. Rahoitus on viisivuotinen.
Euroopan tutkimusneuvosto rahoittaa korkeatasoista perustutkimusta kaikilla tieteenaloilla. Helsingin yliopisto on menestynyt hyvin ERC-rahoitushauissa: rahoitus on myönnetty yli 70 Helsingin yliopiston hakemukselle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jan Klabbers
Kansainvälisen oikeuden professori
jan.klabbers@helsinki.fi
+358 294 123141
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksostutkimus avaa mitokondrioiden merkitystä geenisäätelyssä lihavuuden taustalla21.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kaksostutkimuksen mukaan heikentynyt mitokondrioiden toiminta voi vaikuttaa kehon rasvoittumiseen ja insuliinivasteen heikkenemiseen. Tämä puolestaan voi johtaa geenien säätelyyn vaikuttaviin kemiallisiin DNA-muutoksiin. Havainnot avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden hoitoon mitokondrioiden toimintaan tai geenisäätelyyn vaikuttamalla.
Uusi koneoppimista hyödyntävä teknologia nopeuttaa hoidon löytymistä syöpään20.5.2025 10:05:13 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistosta lähtöisin oleva MultivisionDx-spinout on kehittänyt koneoppimista hyödyntävän diagnostiikkateknologian, jonka avulla syöpää sairastavalle potilaalle luodaan yksilöllinen ”sormenjälki”. Menetelmän avulla potilaan ennustetta ja hoidon vastetta voidaan arvioida tarkemmin.
Peruskoulujen rehtorit tunnistavat moninaisuuden, mutta käytännön toteutus ontuu20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Rehtoreilla on myönteinen asenne moninaisuutta kohtaan, mutta valmiudet sen johtamiseen kouluissa ovat puutteelliset.
Nuorten naisten käytösoppaat olivat ensimmäisiä askeleita kohti tasa-arvoista koulutusta19.5.2025 10:06:40 EEST | Tiedote
Nuorten naisten käytösoppaita alettiin julkaista 1700-luvulla. Ne olivat ensimmäinen tyttöjen itsensä luettavaksi suunnattu kirjallisuudenlaji.
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme