Kansalliskirjasto kerää verkkosisältöjä koronavapusta ja -arjesta verkkoarkistoon
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.kansalliskirjasto.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Kansalliskirjastoa kiinnostavat etenkin erilaiset etätapahtumat ja etävappuun liittyvä sisältö sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivustoilla. Näitä ja muita vapunviettoon sekä korona-arkeen liittyviä verkkosisältöjä Kansalliskirjasto toivoo suomalaisten vinkkaavan korona-aiheeseen teemakeräykseensä.
Toivottuja verkkosisältöjä ovat esimerkiksi aiheeseen liittyvät meemit, bloggaukset, kuvat, videot, tapahtumat, aihetunnisteet (hashtagit) eri somekanavissa tai elämää koronan aiheuttaman poikkeustilan aikaan heijastavat tempaukset.
Verkkosisältöjä voi ehdottaa 13.5. asti verkkolomakkeella -> https://webropol.com/s/kansalliskirjasto2020koronakerays
Suomalainen verkkoarkisto ja verkkoaineistojen tallentaminen
Kansalliskirjasto on vuodesta 2006 alkaen tallentanut kotimaisia verkkosivustoja verkkoarkistoon. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan läpileikkaus suomalaisista .fi- ja .ax-päätteisistä sivustoista. Verkossa ilmestyviä uutissisältöjä arkistoidaan päivittäin, viikoittain tai kuukausittain riippuen sivustojen päivittymistiheydestä. Näiden keräysten lisäksi Kansalliskirjasto tekee ennalta rajattuihin aiheisiin ja aineistotyyppeihin liittyviä teemakeräyksiä. Vuosittain verkkoarkistoon karttuu noin 20 teratavua suomalaisia verkkoaineistoja.
Tallennetut verkkoaineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, joita on vapaakappalekirjastoissa, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Tallennetut aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vain vapaakappaletyöasemilla, mutta suomalaisen verkkoarkiston hakemisto on osoitteessa https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi.
Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007).
Lisätietoa kotimaisen julkaisutuotannon arkistoinnista on saatavilla verkkosivuiltamme osoitteesta https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/vapaakappaletoimisto
Tiedustelut: palvelupäällikkö Aija Vahtola (puh: 0503419808, s-posti: aija.vahtola@helsinki.fi)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme