
Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita
Vastuunjako on yleinen kiistanaihe
Laissa määrätään osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuista periaatteessa melko yksiselitteisesti: Taloyhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien sekä yhteisten tilojen kunnossapidosta. Osakas vastaa taas huoneistonsa sisäosista, lukuun ottamatta yhtiön vastuulle kuuluvia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä.
Teoriassa jako on selvä, mutta arjessa asiat mutkistuvat, kun vastuita joudutaan tulkitsemaan lukemattomissa taloyhtiön vahinko- ja korjaustilanteissa.
”Yleisiä osakkaiden asunnoissa ilmeneviä vaurioita tai vikoja ovat esimerkiksi hanavuodot, kosteusvauriot, ikkuna- ja oviviat, seinähalkeamat, kylmät seinät ja ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat. Näiden kaikkien kohdalla törmätään herkästi vastuukysymyksiin”, kertoo Hemmo Päivärinne, joka työskentelee rakennuttamispäällikkönä Matinkylän Huolto Oy:ssä. Päivärinne on ollut asiantuntijana mukana laatimassa sisältöä uuteen Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalveluun.
Paljon päänvaivaa koituu esimerkiksi astian- tai pyykinpesukoneen aiheuttamista kosteusvaurioista sekä yleensä ottaen kylpyhuonekorjauksista ja muista huoneistoremonteista.
”Läheskään aina asianosaisille ei ole selvää, kenen vastuulle korjaaminen kuuluu ja kuka korjaukset maksaa”, Päivärinne huomauttaa.
Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelu auttaa ammattilaista arjessa
Osakkaan ja yhtiön kunnossapitovastuita selventää Kiinteistöliiton laatima Taloyhtiön vastuunjakotaulukko (Kiinteistöalan Kustannus Oy), jossa kiinteistön kunnossapitovastuut eritellään rakenne, osa ja laite kerrallaan. Suositusta on julkaistu vuosikymmenten ajan ja se toimii alalla yleisesti ohjenuorana. Myös Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelu pohjautuu kyseiseen suositukseen.
Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalveluun on koottu runsaasti syventävää tietoa vastuunjaosta ja kiinteistön kunnossapidosta, käytännön toimintaohjeita muun muassa vahinkotilanteisiin sekä paljon esimerkkitapauksia. Maksullinen palvelu päivittyy säännöllisesti ja toimii osoitteessa www.vastuunjako.fi.
”Lain kirjaimen ja Kiinteistöliiton suositusten noudattaminen vastuunjakokysymyksissä on tärkeää, jotta osakkaat tulevat kohdelluiksi yhdenvertaisesti. Taloyhtiön vastuunjakotaulukko on tunnettava, mutta yhtä tärkeää on osata soveltaa periaatteita mitä moninaisempiin taloyhtiön arjessa vastaan tuleviin tilanteisiin. Se ei ole aina helppoa edes ammattilaisille. Verkkopalvelun isosta joukosta esimerkkitapauksia on mahdollista löytää myös omaa tilannetta muistuttava kysymys ja vastaus”, kertoo liiketoimintajohtaja Maria Kangasluoma Kiinteistöalan Kustannus Oy:stä.
Palvelun esimerkkitapauksissa painotetaan juridisesti kestävän tulkinnan lisäksi käytännön toimintaohjeita taloyhtiön isännöitsijälle ja hallitukselle.
”Palvelusta löytyy runsaasti tietoa esimerkiksi kosteusvaurio- ja kylpyhuonekorjauksista ja siitä, kuka nuo korjaukset joutuu käytännössä kustantamaan”, Päivärinne mainitsee.
Turvaudu oikeaan tietoon
Taloyhtiössä noudatetaan asunto-osakeyhtiölain mukaista vastuunjakoa, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Lain määräykset taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuista on hyvä tuntea myös taloyhtiön hallituksessa.
”Kun taloyhtiön hallituksella on faktat hallussaan, voidaan välttyä monilta turhilta riidoilta. Myös viestien pallottelu esimerkiksi isännöitsijän kanssa vähentyy, kun kaikkea ei enää tarvitse kysyä häneltä”, Päivärinne huomauttaa.
Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelusta on helppo etsiä tietoa siitä, miten korjaus- ja kustannusvastuut jakautuvat käytännön ongelmatilanteissa. Palvelun esimerkkitapaukset ja ohjeet ovat alan asiantuntijoiden laatimia, ja niitä voidaan soveltaa taloyhtiössä sellaisenaan.
”Verkossa seikkailemalla löytää mitä erilaisimpia versioita ”Vastuunjakotaulukon” nimellä. Mielipiteitä jaetaan myös sosiaalisen median keskustelupalstoilla, jolloin vastuu jää usein lukijalle. Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelun käyttäjänä voi olla varma, että tieto perustuu alan parhaaseen asiantuntemukseen ja on Kiinteistöliiton linjan mukainen ja aina ajan tasalla”, Kangasluoma toteaa.
Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelu antaa selkeät vastaukset ja ohjeet kaikkiin taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuita koskeviin kysymyksiin. Helppokäyttöinen, jatkuvasti päivittyvä palvelu sisältää Kiinteistöliiton suosituksen taloyhtiön ja osakkaan välisestä kunnossapitovastuun jaosta, paljon esimerkkitapauksia, asunnon 3D-mallin, josta vastuukohdat voi tarkistaa huonetiloittain, sekä tietopankin, jossa on monipuolisesti kunnossapitoon liittyvää tietoa ja käytännön vinkkejä. Palvelu on maksullinen ja se löytyy osoitteesta www.vastuunjako.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 044 019 9721, maria.kangasluoma[at]kiinkust.fi
Hemmo Päivärinne, rakennuttamispäällikkö / Matinkylän Huolto Oy, hemmo.paivarinne[at]matinkylanhuolto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.
HUOM! 1.1.2023 alkaen Kiinteistömedia Oy ei enää julkaise tiedotteita STT Infossa. Voit lukea jatkossa tiedotteemme verkkosivuiltamme >>
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy
Taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut nyt yksissä kansissa21.12.2022 09:23:40 EET | Tiedote
Taloyhtiömaailman riitatilanteissa ratkaisu ei aina löydy suoraan laista, vaan tapausta tulkitaan usein myös aiemman oikeuskäytännön mukaan. Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan on koottu kaikki merkittävät taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut.
Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote
Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).
Lämmityksen kallistuminen turhauttaa taloyhtiöissä – onko uusista lämmitysratkaisuista pelastajaksi?3.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote
Kaukolämmön ja sähkön hinnan kallistuminen kismittää suomalaisia. Monissa taloyhtiöissä onkin havahduttu selvittämään, miten lämmityskustannuksia voitaisiin pienentää. Vaihtoehtoihin perehtyy uutuusopas Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia Oy).
Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola19.4.2022 15:12:12 EEST | Tiedote
Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä. Hän on aiemmin toiminut mm. Ortodoksiviestin ja Reserviläisen päätoimittajana.
Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote
Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.