Suomen väestö kasvanut yhtä hitaasti viimeksi 1600-luvulla

Suomen väestökehitys on ollut kriisien ja toipumisten vuorottelua
Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä, johon kuului taloushistorian tutkijatohtori Miikka Voutilainen, tilastotieteen tutkijatohtori Jouni Helske ja tilastotieteen lehtori Harri Högmander, on onnistunut ensimmäistä kertaa arvioimaan Suomen väestökehityksen aina 1600-luvun puolivälistä alkaen. Ryhmän tulokset muuttavat vallinnutta käsitystä Suomen väestöhistoriasta.
Tutkijat käyttivät aineistonaan miljoonia kirkonkirjatietoja kastamisista ja hautaamisista ja kehittivät uuden tilastomallin, jonka avulla näistä pystyttiin arvioimaan väestön vuotuinen kasvu.
- Etenkin vanhin osa aineistosta on hyvin aukollista. Yhdistimme erilaisia tietolähteitä ja arvioimme niihin liittynyttä epävarmuutta. Tutkimuksemme myötä Suomen väestöhistoria on aiempaa varmemmalla pohjalla, selventää Harri Högmander nykyaikaisen tilastollisen mallintamisen etuja.
- Tutkimus on hyödyntänyt paitsi uusinta tilastotiedettä myös nykyaikaisten tietokoneiden laskentatehoa, sanoo tutkijatohtori Jouni Helske. Tutkimusryhmä käytti Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen pilvipalvelimen laskentakapasiteettia, mutta tältäkin konemäärältä vei noin kuusi vuorokautta yksien tulosten tuottamiseen. -Vielä noin vuosikymmenen sitten tällaista ei olisi edes voitu tehdä, Helske huomauttaa.
Kriisien pitkät jäljet
Tutkimus tuo merkittävää lisätietoa paitsi pitkän aikavälin väestönkasvusta, myös väestökriiseistä, joista Suomi näyttää kärsineen poikkeuksellisen taajaan.
- Ilmiö korostuu erityisesti suhteessa Ruotsiin. Länsinaapurimme on selvinnyt vastaavalla ajanjaksolla huomattavasti vähemmällä. 1690-luvun nälänhätä ja suuri Pohjan sota (1700–1721) näyttäytyvät erityisinä vedenjakajina, Voutilainen kertoo.
1600-luvun jälkeen Suomen ja Ruotsin väestönkasvu olivat samankaltaisia seuraavan kerran vasta 1800-luvun alkupuolella. 1860-luvun nälänhätä ja 1900-luvun sodat eriyttivät kehityksen uudelleen.
- Ruotsi tarjoaa eräänlaisen entä-jos-peilin tilanteesta, jossa Suomi ei olisi joutunut toistuviin väestökriiseihin, Voutilainen pohtii.
Viime vuosina on tullut suosituksi verrata Suomen nykyistä hidasta väestönkasvua 1860-luvun nälkävuosiin. Esimerkiksi vuonna 2018 syntyi lapsia vähiten sitten vuoden 1868. Uusi tutkimus haastaa tämän vertailun.
- 1860-luvun nälänhätä oli kuolleisuuskriisi ja siksi huono vertailukohta. Suomen väestö ei ole kasvanut kriisiaikojen ulkopuolella normaalioloissa näin hitaasti sitten 1600-luvun puolivälin, Voutilainen toteaa.
Toistuvista väestökriiseistä toipuminen on pitänyt Suomen väestökasvun korkeana vuosisatoja. Vaikka hitaan väestönkasvun syyt eivät nyt ole samat kuin ne olivat kolme ja puolisataa vuotta sitten, olemme tavallaan palanneet normaalille tasolle: 1700-luvulta 1900-luvulle yltänyt nopean väestökasvun vaihe ei ole hyvä verrokki. Se oli poikkeus, Voutilainen lisää.
Lisätietoja:
Tutkijatohtori Miikka Voutilainen, miikka.p.voutilainen@jyu.fi
Julkaisutiedot
Voutilainen, Miikka; Helske, Jouni & Högmander, Harri (2020). A Bayesian Reconstruction of a Historical Population in Finland, 1647–1850. Demography, online-versio.
https://link.springer.com/article/10.1007/s13524-020-00889-1
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme