Jyväskylän yliopisto

Suomen väestö kasvanut yhtä hitaasti viimeksi 1600-luvulla

Jaa
Viime vuosien matala syntyvyys on herättänyt pohtimaan tilanteen poikkeuksellisuutta. Tuore tutkimus kertoo, että vastaavaa ei ole Suomessa koettu yli 300 vuoteen.
Robert Wilhelm Ekman: Tiggarfamilj vid landsvägen
Robert Wilhelm Ekman: Tiggarfamilj vid landsvägen

Suomen väestökehitys on ollut kriisien ja toipumisten vuorottelua

Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä, johon kuului taloushistorian tutkijatohtori Miikka Voutilainen, tilastotieteen tutkijatohtori Jouni Helske ja tilastotieteen lehtori Harri Högmander, on onnistunut ensimmäistä kertaa arvioimaan Suomen väestökehityksen aina 1600-luvun puolivälistä alkaen. Ryhmän tulokset muuttavat vallinnutta käsitystä Suomen väestöhistoriasta.

Tutkijat käyttivät aineistonaan miljoonia kirkonkirjatietoja kastamisista ja hautaamisista ja kehittivät uuden tilastomallin, jonka avulla näistä pystyttiin arvioimaan väestön vuotuinen kasvu.

- Etenkin vanhin osa aineistosta on hyvin aukollista. Yhdistimme erilaisia tietolähteitä ja arvioimme niihin liittynyttä epävarmuutta. Tutkimuksemme myötä Suomen väestöhistoria on aiempaa varmemmalla pohjalla, selventää Harri Högmander nykyaikaisen tilastollisen mallintamisen etuja.

- Tutkimus on hyödyntänyt paitsi uusinta tilastotiedettä myös nykyaikaisten tietokoneiden laskentatehoa, sanoo tutkijatohtori Jouni Helske. Tutkimusryhmä käytti Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen pilvipalvelimen laskentakapasiteettia, mutta tältäkin konemäärältä vei noin kuusi vuorokautta yksien tulosten tuottamiseen. -Vielä noin vuosikymmenen sitten tällaista ei olisi edes voitu tehdä, Helske huomauttaa.

Kriisien pitkät jäljet

Tutkimus tuo merkittävää lisätietoa paitsi pitkän aikavälin väestönkasvusta, myös väestökriiseistä, joista Suomi näyttää kärsineen poikkeuksellisen taajaan.

- Ilmiö korostuu erityisesti suhteessa Ruotsiin. Länsinaapurimme on selvinnyt vastaavalla ajanjaksolla huomattavasti vähemmällä. 1690-luvun nälänhätä ja suuri Pohjan sota (1700–1721) näyttäytyvät erityisinä vedenjakajina, Voutilainen kertoo.

1600-luvun jälkeen Suomen ja Ruotsin väestönkasvu olivat samankaltaisia seuraavan kerran vasta 1800-luvun alkupuolella. 1860-luvun nälänhätä ja 1900-luvun sodat eriyttivät kehityksen uudelleen.

- Ruotsi tarjoaa eräänlaisen entä-jos-peilin tilanteesta, jossa Suomi ei olisi joutunut toistuviin väestökriiseihin, Voutilainen pohtii.

Viime vuosina on tullut suosituksi verrata Suomen nykyistä hidasta väestönkasvua 1860-luvun nälkävuosiin. Esimerkiksi vuonna 2018 syntyi lapsia vähiten sitten vuoden 1868. Uusi tutkimus haastaa tämän vertailun.

- 1860-luvun nälänhätä oli kuolleisuuskriisi ja siksi huono vertailukohta. Suomen väestö ei ole kasvanut kriisiaikojen ulkopuolella normaalioloissa näin hitaasti sitten 1600-luvun puolivälin, Voutilainen toteaa.

Toistuvista väestökriiseistä toipuminen on pitänyt Suomen väestökasvun korkeana vuosisatoja. Vaikka hitaan väestönkasvun syyt eivät nyt ole samat kuin ne olivat kolme ja puolisataa vuotta sitten, olemme tavallaan palanneet normaalille tasolle: 1700-luvulta 1900-luvulle yltänyt nopean väestökasvun vaihe ei ole hyvä verrokki. Se oli poikkeus, Voutilainen lisää.

Lisätietoja:

Tutkijatohtori Miikka Voutilainen, miikka.p.voutilainen@jyu.fi

Julkaisutiedot

Voutilainen, Miikka; Helske, Jouni & Högmander, Harri (2020). A Bayesian Reconstruction of a Historical Population in Finland, 1647–1850. Demography, online-versio.

https://link.springer.com/article/10.1007/s13524-020-00889-1

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Robert Wilhelm Ekman: Tiggarfamilj vid landsvägen
Robert Wilhelm Ekman: Tiggarfamilj vid landsvägen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.

Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote

KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye