Väitös 7.8.2020: Kuraattorit eivät ole vain taidemaailman portinvartijoita – he rakentavat kaupunkikulttuuria (Tuukkanen)

Kuraattoreiden tiedon ja osaamisen soveltamisessa esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa onkin valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Suunnitellessaan festivaalien ohjelmistoja he luovat monenlaisia osallistumisen mahdollisuuksia kaupunkilaisille ja rakentavat kohtaamisille perustuvaa kaupunkikulttuuria.
– Tutkimus avaa tällaisten kuratoriaalisten käytänteiden poliittista ulottuvuutta ja merkitystä, sillä taideteokset voivat toimia alustoina paitsi ihmisten kohtaamisille myös keskusteluille, mielipiteiden vaihdolle ja väittelyille, Tuukkanen kertoo.
Tuukkasen väitös osoittaa, että kuraattoreiden työssä ei ole kysymys vain taiteilijoiden ja taideteosten valinnoista ja esillepanosta.
– Festivaalikuraattoreiden työ on voimakkaasti sidoksissa paikallisiin ihmisiin ja yhteisöihin, paikallisesti ajankohtaisiin aiheisiin ja kaupunkisuunnitteluun. Kuraattorit suunnittelevat erilaisiin julkisiin tiloihin tapahtumia, joiden kautta he nostavat esiin erilaisia aiheita esimerkiksi suvaitsevaisuudesta ja ihmisoikeuksista. Näin he ottavat kantaa kaupunkitilan kehittymiseen ja tulevaisuuteen, Tuukkanen sanoo.
Tuukkanen tutki uuteen julkiseen taiteeseen liittyviä kuratoriaalisia käytänteitä festivaalien yhteydessä. Kyseessä on kansainvälinen tapaustutkimus, jonka tapaukset ovat IHME-festivaali (Helsinki, Suomi), Metropolis (Kööpenhamina, Tanska), PLACCC (Budapest, Unkari) ja Steirischer Herbst (Graz, Itävalta). Tutkimusaineisto koostuu festivaalikuraattoreiden haastatteluista sekä Tuukkasen havainnoista ja valokuvista festivaaleilla.
Tutkimus tuottaa taiteen ajankohtaisista kuratoriaalisista käytänteistä tietoa, jota voidaan hyödyntää niin taiteen tutkimuksen kuin festivaali- ja kaupunkitutkimuksen alueilla sekä laajasti kulttuurialan koulutuksessa.
Väitöstyö laajentaa keskustelua kuraattoreiden työstä taideinstituutioissa kohti kaupunkitilassa tapahtuvaa toimintaa ja on merkittävä panos kuraattoritutkimuksen kentälle. Kokonaisuudessaan tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin sitä, mitä kuraattorin työ tänä päivänä on globaalin taidemaailman ja paikallisen kontekstin välissä.
FM Johanna Tuukkasen englanninkielisen väitöskirjan ”Curatorial Practice Embedded in the City – A Case Study of Curating New Genre Public Art in Festival Context” tarkastustilaisuus on yliopiston vanhassa juhlasalissa S212 perjantaina 7.8.2020 klo 12. Vastaväittäjänä tutkija ja kuraattori, PhD Taru Elfving (Goldsmiths College, Lontoo) ja kustoksena professori Pauline von Bonsdorff (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi. Väitös on verkkovälitteinen.
Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 248, 164s. Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8219-5 (PDF). Julkaisu on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8219-5.
Taustatietoa:
Johanna Tuukkanen kirjoitti ylioppilaaksi Kallion lukiosta Helsingistä 1993. Hän valmistui tanssija-koreografiksi (BA) European Dance Development Center -taidekorkeakoulusta Hollannin Arnhemista 1997 ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan maisteriohjelmasta pääaineenaan taidekasvatus 2013. Hän on ollut tohtorikoulutettavana musiikin, taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella ja kulttuuripolitiikan yksikössä Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2013 lähtien.
Tuukkanen on kansainvälisesti tunnustettu tanssi-, esitys- ja performanssi- ja paikkasidonnaisen taiteen asiantuntija, joka on työskennellyt taiteen ja kulttuurin aloilla kuraattorina, taiteilijana, kriitikkona ja festivaalijohtajana. Tuukkanen toimi Tanssin talon ensimmäisenä sisältöasiantuntijana 2014–2016 ja on työskennellyt vierailevana kuraattorina mm. Stavangerissa, Norjassa. Hän on yksi ANTI - Contemporary Art Festivalin perustajista ja toimii festivaalin taiteellisena johtajana ja vastaavana tuottajana Kuopiossa.
Lisätietoja:
Johanna Tuukkanen, +358 40 7429091, johanna@tuukkanen.net
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme