HUS

Hallituksen päätökset 5.10.: Koronaepidemia lisännyt sekä hoitovelkaa että HUSin talouden alijäämää

Jaa
Hallitus sai selvityksen ajankohtaisesta jonotilanteesta. Esillä oli myös valmistelu koronaepidemian aiheuttaman alijäämän kattamiseksi.

Koronaepidemia kasvattanut hoitojonoja

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi antoi hallitukselle selvityksen ajankohtaisesta jonotilanteesta. Hoitojonoissa erityisesti yli 180 vuorokautta odottaneiden määrä on kasvanut. Ennen koronavirusepidemiaa yli 180 vrk odottaneiden määrä oli keskimäärin noin 1000 henkilöä. Maaliskuusta alkaen on näiden pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden määrä noussut jo noin 5000 henkilöön.

Koronavirusepidemian vaikutukset toimintaan selittävät tästä kasvusta 70 - 75 prosenttia. Helmikuussa tapahtuneen potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotin käyttöönoton aikana toimintaa supistettiin suunnitellusti noin kuukauden verran, joka näkyy noin 10 prosentin kasvuna yli 180 vrk odottaneiden jonossa. Tämä supistuma oli alun perin tarkoitus korjata kevään aikana. Hallitus sai myös selonteon syöpäleikkaukseen jonottavien potilaiden hoidosta. Syöpäleikkauksia tehdään jonojen purkamiseksi tänä syksynä myös lisätöinä iltaisin.

Hallitus korosti jonotietojen raportoinnin tärkeyttä ja merkitsi selvityksen jonotilanteesta tiedoksi.

Lisätietoja: 

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, markku.makijarvi(at)hus.fi

Koko vuoden tulos jäämässä selvästi alijäämäiseksi

Koronavirusepidemia on kasvattamassa HUSin talouden alijäämää tämän vuoden osalta ainakin 160,5 miljoonaa euroa. Lisäksi vuodelta 2019 alijäämää kertyi 15 miljoonaa euroa. Talousjohtaja Jari Finnilä esitteli hallitukselle erilaisia vaihtoehtoja alijäämän kattamiseksi.

Alijäämän lopullinen määrä riippuu siitä, kattaako valtio lupaamansa COVID-19 -kulut, joten lopullinen alijäämän määrä liikkuu 55 - 175,5 miljoonan euron välillä. Alijäämän purkaminen kolmessa vuodessa merkitsisi kullekin vuodelle noin 18 - 55 miljoonan euron kattamisvaatimusta. Alijäämän kattamisen periaatteet valmistellaan tulevaa päätöksentekoa varten. Alijäämä voidaan kattaa hinnankorotuksin, lisäkannoin sekä säästöjä hakemalla, esimerkiksi karsimalla palveluverkostoa, parantamalla tuottavuutta ja leikkaamalla toimintakuluja.

Hallitus merkitsi alijäämän kattamisen valmistelutilanteen tiedoksi.

Lisätietoja: 

Toimitusjohtaja Juha Tuominen, yhteydenotto: kaarina.heikinheimo(at)hus.fi
Vs. talousjohtaja Jari Finnilä, jari.finnila(at)hus.fi

Pöytäkirja ja kaikki päätökset

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye