Miltä näyttää perheiden tulevaisuus? Perhetutkimuksen päivillä Jyväskylän yliopistossa pohditaan myös koronapandemian vaikutusta perheiden elämään

”Nostamme esille päivänpolttavia, perheiden elämään nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavia teemoja, kuten perhemuotojen moninaisuus, alhainen syntyvyys, perheiden polarisoituminen ja eriarvoisuus sekä digitalisaatio”, kertoo perhe- ja lapsitutkimuksen dosentti, yliopistotutkija Eija Sevón, joka on myös järjestelyistä vastaavan työryhmän jäsen.
Päivien pääluennoilla näitä teemoja valottavat neljä kansainvälisesti arvostettua tutkijaa. Psykologian tohtori Susan Imrie Cambridgen yliopistosta paneutuu uusiin perhemuotoihin ja vanhemmaksi tulemisen polkuihin, kuten hedelmöityshoitojen mahdollistamaan vanhemmuuteen.
Sosiaaliantropologian tohtori Rebecca O'Connell Lontoon UCL yliopistosta lähestyy puolestaan esityksessään köyhyyttä ja eriarvoistumista ruokaan ja syömiseen liittyvien käytäntöjen kautta.
Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin luento pureutuu alhaisen syntyvyyden taustatekijöihin ja milleniaalien lastensaantimaisemaan.
Kokonaisuutta täydentää Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Sakari Taipaleen luento, jonka aiheena ovat digiteknologian moninaiset vaikutukset perheiden arkeen.
Pääluentojen lisäksi päivillä kuullaan paneelikeskustelu, jonka teemana on Hyvinvoivat perheet tulevaisuudessa – perhetutkimustiedosta osaamista ja tekoja. Päivillä jaetaan myös Haukkalan säätiön myöntämä Lea Pulkkisen väitöskirjapalkinto. Lisäksi ohjelmaan sisältyy posteriesityksiä sekä 11 erilaista työryhmää, muun muassa korona-aiheinen työryhmä.
”Tässä työryhmässä tutkitaan, kuinka jokaista suomalaista koskettava koronapandemia on vaikuttanut perheiden elämään ja millaisin keinoin perheet ovat selviytyneet poikkeusajasta”, kertoo Eija Sevón.
Perhetutkimuksen päivät on valtakunnallinen, noin 200 tutkijaa ja ammattilaista yhteen kokoava kaksipäiväinen konferenssi. Se järjestetään nyt 17:nnen kerran. Päivät toteutetaan verkkovälitteisesti 19.-20.11.2020. Tapahtuman organisoinnista vastaa Jyväskylän yliopiston lapsi- ja perhetutkimuksen verkosto.
Linkki tapahtuman sivuille: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/tutkimus/lapsi-ja-perhetutkimus/perhetutkimuksenpaivat2020
Lisätietoja:
Perhe- ja lapsitutkimuksen dosentti, yliopistotutkija Eija Sevón, eija.sevon@jyu.fi, 040 805 3650
Projektitutkija, tohtorikoulutettava Outi Alakärppä, outi.j.alakarppa@jyu.fi, 040 805 4827
Projektitutkija, KT Eija Salonen, eija.p.salonen@jyu.fi, 040 688 6532
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/tutkimus/lapsi-ja-perhetutkimus/perhetutkimuksenpaivat2020
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme