Jyväskylän yliopisto

Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.2025

Jaa

Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.

Embargo 7.5.2025 klo 14.

Tallenne juhlaluennoista tulee nähtäville yliopiston Moniviestimeen.

Mika Haapanen: Onko koulutus kannattava investointi?

Mika Haapanen tarkasteli, mitä taloustieteessä tarkoitetaan koulutusinvestoinnin kannattavuudella. Lähtökohta on teoreettisessa mallissa, jossa yksilö puntaroi koulutukseen liittyviä kustannuksia ja hyötyjä, ottaen huomioon tulevaisuuden arvottamisen ja oman kyvykkyytensä. Haapanen pohti, miksi koulutus voi olla keskimäärin kannattava investointi, mutta ei kaikille tai kaikissa tilanteissa. Hän esitteli myös empiirisiä tutkimustuloksia, jotka käsittelevät koulutuksen vaikutuksia työmarkkinamenestykseen, mielenterveyteen ja terveyteen yleisemmin.

”Koulutuksella on myönteisiä vaikutuksia ansiokehitykseen, mutta koulutusinvestoinnin aikana ansiot voivat laskea ja siirtymävaiheissa mielenterveys voi horjua,” Haapanen kertoi.

Näkökulma on pääasiallisesti yksilön päätöksenteossa, mutta se auttaa ymmärtämään koulutuspoliittisten investointien vaikutuksia myös yhteiskunnan näkökulmasta.


Piia Astikainen: Oppivat ja muovautuvat aivot vuorovaikutuksessa

Ihmisaivot kykenevät tekemään tarkasti ja nopeasti havaintoja toisten ihmisten kasvonilmeistä, mikä auttaa vuorovaikutuksen säätelyssä.

Aivojen sähköisen aktiivisuuden tutkiminen paljastaa kasvohavainnon varhaisia ja esitietoisia vaiheita. Havaintotoiminnot voivat häiriintyä surun tai fyysisen kivun vuoksi, kun taas akuutissa masennuksessa aivojen reaktiot surullisiin kasvoihin voimistuvat. Viime aikoina Astikaisen ryhmä on tutkinut ihmisten välistä vuorovaikutusta aivotutkimuslaboratoriossa ja erityisesti masennuksen ja yksinäisyyden aivotoimintaa muovaavia mekanismeja.

Kasvojen näkeminen ja vuorovaikutus voivat myös edistää oppimista ja aivojen positiivista muovautuvuutta. Tällä hetkellä tutkimusryhmä selvittää, voiko ihmisten välinen sosiaalinen vuorovaikutus tai AI-pohjainen avatar edistää vieraan kielen oppimista. Astikainen odottaa innolla tuloksien valmistumista: ”On kiinnostavaa nähdä, tehostuuko myös ääntämisen oppiminen ja synkronoituuko aivotoiminta ääntämistä opettavan tuutorin ja oppijan välillä, kuten oletamme.”

 

Tiina Kontinen: Kansalaisyhteiskunta kehitystutkimuksen kohteena

Kansainvälinen kehitystutkimus analysoi yhteiskunnallisia muutoksia globaalin etelän, oikeudenmukaisuuden ja kehitysinterventioiden lähtökohdista. Luennollaan Kontinen eritteli kolme näkökulmaa kansalaisyhteiskuntaan.

Tavallisten kansalaisten jokapäiväinen osallistuminen erilaisiin ryhmiin luo perustan yhteiselle ongelmanratkaisulle ja yhteisöllisyydelle. Kansalaisjärjestöt puolestaan työskentelevät pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti jonkin asian parantamiseksi. Kansalaisyhteiskunnan tila taas viittaa valtion asettamiin reunaehtoihin, jotka määrittävät kuinka vapaasti ja millaisten teemojen ympärillä kansalaiset voivat yhdessä toimia.

”Kansalaisyhteiskuntatoimintaa rajoittava lainsäädäntö, hankaloittava byrokratia, tekaistut rikossyytökset sekä kansalaisjärjestöjen ja aktivistien mustamaalaaminen ovat tavallisia kehityksen esteitä esimerkiksi monissa Afrikan valtioissa. Valitettavasti ne kuulostavat yhä tutuimmilta myös demokratiaa ja ihmisoikeuksia korostaneessa globaalissa pohjoisessa”, Kontinen pohti. 


Jan Kujala: Magnetoenkefalografian multiversumi

Aivokuvantamismenetelmät ja etenkin magnetoenkefalografia (MEG) mahdollistavat aivojen toiminnan laaja-alaisen tarkastelun erittäin hyvällä aikatarkkuudella. MEG:lla mitatut signaalit sisältävät valtavasti tietoa yksittäisten aivoalueiden toiminnasta, aivojen tilasta sekä eri aivoalueiden välisistä yhteyksistä.

Jan Kuvaili puheenvuorossaan, miten kehittyneiden analyysimenetelmien avulla on mahdollista saada MEG-signaalien perusteella rikasta tietoa käyttäytymisen ja kognitiivisten toimintojen hermostollisesta perustasta. Hän toi esiin, miten tätä tietoa voidaan hyödyntää kokonaisvaltaisemmin ymmärtääksemme paremmin normaalia aivotoimintaa, aivotoiminnan yksilöllisiä piirteitä sekä aivotoiminnan muutoksia harjoittelun seurauksena. Kujala kertoi myös, miten magnetoenkefalografiaa voidaan hyödyntää eri aivosairauksien diagnostiikan edistämisessä.

https://www.jyu.fi/fi/tapahtumat/uusien-professoreiden-juhlaluennot

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.

Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye