Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

EMBARGO: Talousuutiset heijastavat kuluttajaluottamusta jo ennalta – Etla kehitti koneoppivan mallin talouden epävarmuuden arvioimiseen

Jaa
Talousuutisten avulla voidaan myös ennakoida talouden yleistä epävarmuutta ja kuluttajaluottamuksen muutoksia. Tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa on kehitetty koneoppiva malli arvioimaan talouden epävarmuutta kotimaisesta uutisdatasta. Tutkimuksessa havaittiin, että kun epävarmuus talousuutisissa kasvoi, laski myös kuluttajien luottamus talouteen. Ylen verkkosivujen uutisvirrasta kerättyjen negatiivisten talousuutisten pohjalta kehitettiin epävarmuusindeksi, jota verrattiin Tilastokeskuksen kuluttajaluottamusindeksiin. Indeksit korreloivat eli ne olivat yhteydessä toisiinsa. Nyt kehitetty malli antaa hyödyllistä ennakoivaa tietoa Suomen talouden tilasta, mutta vaatii vielä jatkokehittämistä.
Epävarmuusindeksin ovat Etlasta toteuttaneet ennustepäällikkö Markku Lehmus (vas.) ja tutkimusharjoittelija Aleksi Avela.
Epävarmuusindeksin ovat Etlasta toteuttaneet ennustepäällikkö Markku Lehmus (vas.) ja tutkimusharjoittelija Aleksi Avela.

Taloudellinen epävarmuus vaikuttaa monin eri tavoin yksilöiden ja yritysten toimintaan, ja epävarmuus päätöksenteossa heikentää usein myös talouskasvua. Tuoreessa Etla-tutkimuksessa It’s in the News: Developing a Real Time Index for Economic Uncertainty Based on Finnish News Titles (Etla Working Paper 84) on kehitetty taloudellista epävarmuutta mittaava indeksi, joka perustuu negatiivisten talousuutisten tunnistamiseen Ylen verkkosivuilta kerätystä uutisvirrasta.

Negatiivisten talousuutisten osuuden katsottiin kuvaavan talouden epävarmuutta tietyllä hetkellä ja tutkijat kehittivät negatiivisten uutisotsikoiden tunnistamiseksi koneoppivan mallin. Näin saatua epävarmuusindeksiä verrattiin Tilastokeskuksen julkaisemaan kuluttajaluottamusindeksiin. Tutkimuksessa havaittiin, että epävarmuusindeksi korreloi negatiivisesti kuluttajaluottamusindeksin kanssa ja jopa ennakoi sen muutoksia. Toisin sanoen taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, laskee myös pienellä viiveellä kuluttajien luottamus talouteen.

- Negatiivisten talousuutisten määrä kertoo nimenomaan taloudellisesta epävarmuudesta sillä hetkellä. Ihmiset lukevat ensin huonoja uutisia, minkä jälkeen heidän epävarmuutensa kasvaa ja luottamus laskee. Nyt saadut tulokset ovat varsin oikeansuuntaisia eli malli antaa hyödyllistä tietoa talouden tilasta jo ennen varsinaisia tilastoja, toteaa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Indeksin taustalla olevan koneoppivan mallin on kehittänyt Etlan tutkimusharjoittelija Aleksi Avela. Nyt kehitetty epävarmuusindeksi on niin sanottu pehmeä indeksi, joka mittaa ihmisten suhtautumista talouteen. Sen arvot ovat abstrakteja, jolloin kiinnostavaa on nimenomaan indeksin kehitys eikä niinkään yksittäisen indeksin arvo. Tästä syystä epävarmuusindeksiä on verrattu kuluttajaluottamukseen juuri korrelaation avulla.

Tutkimuksessa käytetty aineisto koostui Ylen uutisotsikoista vuoden 2018 alusta vuoden 2020 heinäkuuhun. Tälle aikavälille mahtui selkeitä taloudellisen epävarmuuden tason nousuja, kuten syksyn 2018 työtaistelut ja yt-neuvottelut sekä koronapandemia keväällä 2020. Epävarmuus lähti kevään piikin jälkeen kuitenkin nopeaan laskuun kesää kohti, mikä näkyy myös luottamuksen palautumisena viime kesänä.

- Epävarmuusindeksiä on mahdollista hyödyntää niin tulevissa tutkimuksissa kuin talouden ennustamisessakin, tosin malli vaatii vielä jatkokehitystä. Kehitämme muutoinkin jatkuvasti lyhyen aikavälin ennustemallejamme, myös yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa, jotta tilastojen julkaisuviive lyhenisi, Etlan Markku Lehmus kertoo.


Tutkimus julkaistaan tiistaina 8.12. Etlan verkkosivuilla:
Avela, Aleksi & Lehmus, Markku
: It’s in the News: Developing a Real Time Index for Economic Uncertainty Based on Finnish News Titles (ETLA Working Paper 84)

Lue myös Aleksi Avelan kirjoittama artikkeli ”Taloudellisen epävarmuuden arvioiminen suomalaisesta uutisdatasta koneoppivalla mallilla” Etlan Suhdanne 2020:2-julkaisusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Epävarmuusindeksin ovat Etlasta toteuttaneet ennustepäällikkö Markku Lehmus (vas.) ja tutkimusharjoittelija Aleksi Avela.
Epävarmuusindeksin ovat Etlasta toteuttaneet ennustepäällikkö Markku Lehmus (vas.) ja tutkimusharjoittelija Aleksi Avela.
Lataa
Lataa
Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.
Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset ennustavat hitaan talouskasvun jatkuvan EU-alueella vielä ensi vuonnakin23.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

AIECEn jäseninä olevat tutkimuslaitokset ennustavat EU:n bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna keskimäärin 1,2 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2026. Euroalueelle BKT:n kasvuennuste on 1,0 prosenttia tänä vuonna ja 1,3 prosenttia ensi vuonna. Nyt julkaistut ennusteet ovat hieman optimistisempia kuin OECD:n maaliskuun väliraportissa ja IMF:n kevään World Economic Outlookissa esitetyt ennusteet.

Etla: Suomessa palvelualojen työn tuottavuus laahaa verrokkimaiden jäljessä – investoinnit lisäisivät kasvuvauhtia21.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Työn tuottavuus palvelualoilla on Suomessa alempi kuin vertailumaissa keskimäärin, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Tuottavuus on korkeampi toimialoilla, joilla käytetään enemmän pääomaa suhteessa työpanoksen määrään. Myös työvoiman koulutustasolla havaittiin olevan yhteys tuottavuuteen. Tulokset korostavat politiikkatoimia, jotka kannustavat yrityksiä pitkäjänteisiin pääomainvestointeihin sekä edistävät kilpailun toimivuutta ja koulutason nousua.

Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään 14.5. Etla-seminaariin "Cartagena – muutosta kartoittamassa"14.5.2025 09:45:00 EEST | Kutsu

Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa tänään Etla-seminaariin, jossa käydään läpi tuloksia osatutkimuksista.

Muistutuskutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa13.5.2025 11:37:13 EEST | Kutsu

Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa huomenna 14.5. Etla-seminaariin, jossa käydään läpi tuloksia osatutkimuksista.

Kutsu medialle 14.5. Etla-seminaariin: Cartagena – muutosta kartoittamassa8.5.2025 09:30:00 EEST | Kutsu

Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista. Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa tarkastellaan niin työn tulevaisuutta, tekoälyä kuin vihreiden tukien kohdentumista. Tervetuloa 14. toukokuuta Etla-seminaariin, jossa käydään läpi osatutkimusten tuloksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye