
OAJ ja Tieteentekijät perustavat yhteisen yhdistyksen tiivistämään yliopistosektorin edunvalvontaa
OAJ ja Tieteentekijät solmivat yhteistyösopimuksen edunvalvontayhteistyön lisäämisestä syksyllä 2019. Ne katsoivat, että yhteinen vaikuttaminen ja valmistelu hyödyttäisi molempia niin sopimustoiminnassa kuin koulutus- ja tiedepolitiikassa. Molemmat liitot toimivat neuvottelujärjestö Jukossa ja akateemisten keskusjärjestössä Akavassa.
– Tiede ja Opetus ry:n myötä työehtosopimus-, koulutus- ja tiedepoliittista edunvalvontayhteistyötä tiivistetään ja vahvistetaan entisestään. Yhteistyötä tullaan tekemään korkeakoulusektorilla aiempaa laajemmin, vaikka yliopistosektori on toiminnan varsinaisena painopisteenä. Vaikuttaminen valmistellaan ja toteutetaan vahvasti yhdessä.
– Tieteentekijöiden ja OAJ:n jäsenet ovat yhdessä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suurin akavalainen henkilöstöryhmä. Sen pitää näkyä myös terävämpänä yhteisenä edunvalvontana, ja tätä uusi yhdistys lähtee edistämään. Myös viestintäyhteistyötä tullaan vahvistamaan. Tavoitteena on vaikuttavuuden lisääminen niin sopimusedunvalvonnassa kuin tiede- ja koulutuspolitiikassa, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.
Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola korostaa, että samalla kun uusi yhdistys tuo voimaa liittotasolle, se tukee paikallisesti toteutettavaa keskiryhmän edunvalvontaa.
– Yhteistyössä erilaiset asiantuntijuudet kootaan yhteen kaikkien eduksi, yhdessä olemme vahvempia ja voimme ajaa jäsentemme asiaa vielä nykyistä monipuolisemmin, hän kiteyttää.
Juko neuvottelee yliopistosektorilla
Uuden yhdistyksen perustaminen ei merkitse muutoksia neuvottelujärjestelmään. Työehtosopimusneuvottelut käydään yhä Jukon nimissä eli neuvotteluosapuolet tai yliopistojen luottamusmiesten asema eivät muutu. Uuden yhdistyksen tehtävänä on tukea neuvottelutoimintaa ja luottamusmiesten työtä.
Juko neuvottelee yliopistojen työehtosopimuksesta Elinkeinoelämän keskusliittoon kuuluvan Sivistystyönantajat ry:n kanssa. Lisäksi OAJ neuvottelee Sivistan kanssa yliopistojen harjoittelukoulujen työehdoista Jukon nimissä. OAJ sopii Sivistan kanssa myös ammattikorkeakoulujen henkilöstön työehdoista.
Tiede ja Opetus ry:n perustamiskokous pidettiin tänään. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimii Olli Luukkainen ja varapuheenjohtajana Maija S. Peltola.
Tästä on kysymys:
- OAJ ja Tieteentekijät tekivät syksyllä 2019 yhteistyösopimuksen edunvalvontayhteistyöstä
- yhteistyöllä haettiin lisätehoa sopimusedunvalvontaan sekä korkeakoulu- ja tiedepoliittiseen vaikuttamiseen
- nyt toukokuussa 2021 liitot perustivat Tiede ja Opetus ry:n
- uuden yhdistyksen tarkoituksena on edistää korkeakoulu- ja tiedepoliittista edunvalvontaa, vahvistaa yliopistojen keskiryhmän asemaa yliopistoyhteisöissä sekä tehdä työehto- ja palkkaedunvalvontaa
- uusi yhdistys on yhdistysten yhdistys, joten sillä ei ole henkilöjäseniä
- kummankin liiton työehtosopimuksen neuvottelee yhä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, myös luottamusmiesten asema pysyy ennallaan
- Tieteentekijöillä on yli 7 300 jäsentä, jotka toimivat tieteen, tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen parissa pääosin yliopistoissa
- OAJ:ssa on 116 000 jäsentä koulutus- kasvatus- ja tutkimusaloilla. Yliopistojen OAJ:läiset kuuluvat Yliopistojen opetusalan liitto YLL:iin ja harjoittelukoulujen opettajat OAJ:n yleissivistäviin opettajiin
Lisätiedot:
puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ, puh. 0500 652 872
puheenjohtaja Maija S. Peltola, Tieteentekijät, puh. 0400 645 497
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ, puh. 0500 652 872
puheenjohtaja Maija S. Peltola, Tieteentekijät, puh. 0400 645 497
Tietoja julkaisijasta
Tieteentekijät on Suomen johtava tutkitun tiedon puolustaja sekä tiedepolitiikan, tutkimustyön ja tieteentekemisen edunvalvoja. Olemme keskeinen toimija turvaamassa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytysten säilymistä Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tieteentekijöiden liitto
Tohtorintutkintoa suorittavat tutkijat jätetään opiskelijoita heikompaan asemaan maahanmuuton uudistuksessa17.12.2021 10:57:26 EET | Tiedote
Hallituksen esitys ja tahtotila pidentää korkeakoulututkintoa suorittavien oleskelupa koko tutkinnon suorittamisen ajaksi ei koske tieteellistä jatkotutkintoa kuten tohtorintutkintoa suorittavia. Katsomme, että hallituksen esitys oleskelupien uudistamiseksi ja osaajien houkuttelemiseksi Suomeen jää tältä osin pahasti puutteelliseksi.
Vuoden tieteentekijä on Tapio Määttä26.11.2021 09:30:00 EET | Tiedote
Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin Tapio Määtän. Valinta on sikäli poikkeuksellinen, että ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa liitto palkitsee työnantajan edustajan.
Uranäkymien epävarmuus kalvaa nuorempia tutkijoita2.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote
Tieteentekijöiden liiton tuore selvitys nuorempien tutkijoiden työolosuhteista ja uranäkymistä kertoo, että nuorempia tutkijoita kalvaa jatkuva epävarmuus työurastaan. Yhä useampaa kiinnostaa myös muu kuin akateeminen ura.
KUTSU: Tuhansien urapolkujen tohtorit -verkkotapahtuma 2.9.202113.8.2021 08:45:00 EEST | Kutsu
Miten tutkijanurista tehdään vetovoimaisia ja monipuolisia? Mitä yliopistoissa tehdään tutkijanurien hyväksi? Mitä nuoret tutkijat ajattelevat uranäkymistään ja tulevaisuudestaan?Millaiset valinnat voivat johtaa erilaisille tohtorinurille?
Työtilojen ja yhteisöllisyyden tulevaisuus huolettavat tieteentekijöitä - Yhteisön hiljainen tieto ei siirry virtuaalisissa kohtaamisissa10.8.2021 08:45:00 EEST | Tiedote
Tieteentekijöiden työskentely on sujunut korona-aikana enimmäkseen etätyönä ja pääsääntöisesti hyvin. Isoimpia huolia ovat työtilojen säilyminen työpaikoilla ja siihen liittyvä työyhteisön merkitys työhyvinvoinnille ja jaksamiselle, ilmenee Tieteentekijöiden liiton tekemässä kyselyssä jäsenilleen. Lisäksi etenkin ulkomaalaistaustaisten tieteentekijöiden integroitumista työhön ja työyhteisöön toista vuotta jatkunut etätyö on heikentänyt merkittävästi.