
Työtilojen ja yhteisöllisyyden tulevaisuus huolettavat tieteentekijöitä - Yhteisön hiljainen tieto ei siirry virtuaalisissa kohtaamisissa
- Fyysisillä tiloilla on valtava merkitys työyhteisön ja yhteisöllisyyden kannalta. Erityisesti korkeakouluissa tilat, jotka tarjoavat yhteisölle mahdollisuuden keskinäisiin kohtaamisiin, vahvistavat yhteisöllisyyttä, oppimista ja uuden tiedon luomista. Virtuaalisissa kohtaamisissa ei välity yhteisön hiljaista tietoa, eikä opiskelijoiden ohjaaminen Zoomin välityksellä vastaa aidosti kasvokkain käytävää keskustelua. Tiloilla on merkitystä paitsi tutkimus- ja opetustehtävissä työskentelevien myös opiskelijoiden jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta, Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola painottaa.
Kyselyyn vastanneet odottavat etätyön jatkuvan yleisenä myös pandemian laannuttua. Tieteentekijät muistuttaa, että jatkossakin korkeakouluissa opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on huolehdittava siitä, että työtilat tukevat työn tekemistä tarjoamalla paitsi työrauhan, myös työhön liittyvät sosiaaliset kontaktit. Esimerkiksi avo- ja monitoimitiloissa pitää huomioida opetus- ja tutkimushenkilöstön hiljaisen työtilan tarpeet ja opiskelijoiden yksityisyyden suoja ohjaustilanteissa. Etäopetuksen suunnitteluun ja toteutukseen tulee luoda tasokkaat tekniset puitteet ja tarjota opetushenkilökunnalle riittävä tekninen tuki.
Opetuspainotteisissa tehtävissä työskentelevillä työmäärä näyttää kasvaneen verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan.
- Verkko-opetus vie perinteistä lähiopetusta enemmän työaikaa, koska opiskelijoiden ohjaaminen, kysymyksiin vastaaminen ja jatkuvan tuen toteuttaminen moninaisilla alustoilla teettää lisätyötä, Peltola huomauttaa.
Vastaajat kokivat työhyvinvointinsa pysyneen korona-aikana valtaosin ennallaan, mutta kokemukset etätyöstä ovat vastaajien keskuudessa hyvin erilaisia. Osalle etätyöskentely sopii hyvin, mutta toisille se on vaikeaa ja he odottavat paluuta työpaikalla työskentelyyn kiivaasti. Avovastausten perusteella etenkin perheelliset tai pienissä asunnoissa asuvat kertovat tilan tai työrauhan puutteesta.
Etätyön suurimmaksi haitaksi tieteentekijät kokivat työhön liittyvien sosiaalisten kontaktien vähenemisen. Ongelmia oli myös työergonomiassa, vapaa-ajan ja työn sekoittumisessa sekä työtahdin kiihtymisessä esimerkiksi kokousten lukumäärän tai peräkkäisten kokousten muodossa.
Etätyöstä ja erilaisista rajoituksista on ollut myös harmia tutkimustoiminnalle, erityisesti uransa alkuvaiheessa olevilla nuoremmilla tutkijoilla. Esimerkiksi aineistonhankintaa tai tutkijavierailuja on jouduttu lykkäämään.
Tieteentekijöiden toukokuussa 2021 toteutetussa kyselyssä selvitettiin liiton jäsenten koronapandemian aikaista työskentelyä syksystä 2020 lähtien. Vastaajia oli 1124, heistä työskentelee yliopistolla (68 %), on apurahalla (11 %) ja julkisella sektorilla (8 %). Vastaajista 66 % oli naisia ja 31 % miehiä. Kysely on jatkumoa liiton toukokuussa 2020 tekemälle kyselylle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola ti 10.8. klo 9-15, p. 0400 645 497
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tieteentekijät on Suomen johtava tutkitun tiedon puolustaja sekä tiedepolitiikan, tutkimustyön ja tieteentekemisen edunvalvoja. Olemme keskeinen toimija turvaamassa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytysten säilymistä Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tieteentekijöiden liitto
Tohtorintutkintoa suorittavat tutkijat jätetään opiskelijoita heikompaan asemaan maahanmuuton uudistuksessa17.12.2021 10:57:26 EET | Tiedote
Hallituksen esitys ja tahtotila pidentää korkeakoulututkintoa suorittavien oleskelupa koko tutkinnon suorittamisen ajaksi ei koske tieteellistä jatkotutkintoa kuten tohtorintutkintoa suorittavia. Katsomme, että hallituksen esitys oleskelupien uudistamiseksi ja osaajien houkuttelemiseksi Suomeen jää tältä osin pahasti puutteelliseksi.
Vuoden tieteentekijä on Tapio Määttä26.11.2021 09:30:00 EET | Tiedote
Tieteentekijöiden liitto on valinnut Vuoden tieteentekijäksi Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin Tapio Määtän. Valinta on sikäli poikkeuksellinen, että ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa liitto palkitsee työnantajan edustajan.
Uranäkymien epävarmuus kalvaa nuorempia tutkijoita2.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote
Tieteentekijöiden liiton tuore selvitys nuorempien tutkijoiden työolosuhteista ja uranäkymistä kertoo, että nuorempia tutkijoita kalvaa jatkuva epävarmuus työurastaan. Yhä useampaa kiinnostaa myös muu kuin akateeminen ura.
KUTSU: Tuhansien urapolkujen tohtorit -verkkotapahtuma 2.9.202113.8.2021 08:45:00 EEST | Kutsu
Miten tutkijanurista tehdään vetovoimaisia ja monipuolisia? Mitä yliopistoissa tehdään tutkijanurien hyväksi? Mitä nuoret tutkijat ajattelevat uranäkymistään ja tulevaisuudestaan?Millaiset valinnat voivat johtaa erilaisille tohtorinurille?
OAJ ja Tieteentekijät perustavat yhteisen yhdistyksen tiivistämään yliopistosektorin edunvalvontaa27.5.2021 13:00:00 EEST | Tiedote
Akavalaiset ammattiliitot OAJ ja Tieteentekijät perustavat yhteisen järjestön, Tiede ja Opetus ry:n. Sen on tarkoitus edistää ja vahvistaa yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstön ja muiden asiantuntijoiden edunvalvontaa sekä tiivistää entisestään yliopistojen akavalaisen keskiryhmän yhteistyötä.