Jyväskylän yliopisto

Vanhemmuusryhmistä apua vanhempien itsemyötätunnon haasteisiin

Jaa
Myötätuntoisempi suhtautuminen itseen voi tukea vanhempia vanhemmuuden haasteissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan vanhemmuusryhmät voivat olla toimiva tapa lisätä itsemyötätuntoa.

Itsemyötätunto, eli yksilön ystävällinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen itseensä on tutkimusten mukaan yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin ja toimiviin perhesuhteisiin. Itsemyötätunnon tiedetään esimerkiksi vähentävän ahdistusta, masennusta ja uupumusta.Vanhemmuutta itsemyötätunto voi tukea haastavissa hetkissä.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien kuvauksia heidän itsemyötätunnossaan tapahtuvista muutoksista vanhemmuusryhmään osallistumisen jälkeen.

– Tutkimuksen tuloksissa vanhemmuusryhmät näyttäytyivät vanhempien kuvauksissa merkittävänä itsemyötätuntoa vahvistavana tekijänä, kertoo TM Tellervo Uljas. Uljas valmistelee parhaillaan vanhemmuutta ja itsemyötätuntoa käsittelevää psykologian väitöskirjaa Jyväskylän yliopistossa.

Palveluiden tulisi panostaa itsemyötätunnon kehittämiseen

Tutkimuksessa itsemyötätuntoa tarkasteltiin Kristin Neffin kolmiosaista jaottelua hyödyntäen. Tutkimukseen osallistuneet vanhemmat kuvasivat itsemyötätuntonsa vahvistumista vanhemmuusryhmien myötä erityisesti jaetun ihmisyyden lisääntymisenä. Ryhmään osallistumisen jälkeen he olivat tietoisempia siitä, etteivät ole epätäydellisyydessään yksin, ja muut vanhemmat kohtaavat samankaltaisia tilanteita ja haasteita kuin he itse.

– Mä tajusin, et hei, muutki painii tai on paininu samojen, saman tyylisten asioiden kanssa, kuvasi eräs vanhemmuusryhmään osallistunut vanhempi.

Vanhemmat kuvasivat lisäksi ryhmän myötä tapahtunutta tiedostavan läsnäolon sekä ystävällisyyden vahvistumista itselle. Muutoksista kerrottiin sekä useamman kerran perhevalmennuksen että kertaluonteisen Perhepolku-ryhmän jälkeen.

Uljaan mukaan vanhemmuutta ja perheitä tukevissa palveluissa pitäisi pohtia yhä enemmän vanhempien itsemyötätunnon vahvistamisen keinoja.

– Itsemyötätuntoa vahvistava ryhmätoiminta voi olla merkittävä keino vanhempien stressin ja uupumuksen vähentämisessä ja sitä kautta koko perheen hyvinvoinnin tukemisessa, jonka merkitys korostuu etenkin epävarmoina ja haastavina aikoina, Tellervo Uljas toteaa.

Lisätietoja:

Tellervo Uljas, tellervo.m.uljas@student.jyu.fi, puh. 045 202 5595

Julkaisun tiedot:

Uljas, T., Rönkä, A., Malinen, K., Aunola, K. & Jokinen, K. (2021). Vanhemmuusryhmät vanhempien itsemyötätunnon vahvistajana. Perhe- ja pariterapialehti, julkaistu 4.5.2021. https://www.perheterapialehti.fi/artikkelit/vanhemmuusryhmat-vanhempien-itsemyotatunnon-vahvistajana

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan myös osoitteessa: https://perhepolku.fi/wp-content/uploads/2021/05/vanhemmuusryhmat-vanhempien-itsemyotatunnon-vahvistajana.pdf 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija


kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye