Tiedätkö yleisimmät syyt etenkin aloittelijan venevahinkoon? Näin vältät haverit vesillä
Viime kesä oli koronarajoitusten ja hyvien säiden vuoksi ennätyksellisen vilkas veneilykesä ja liikkeellä oli poikkeuksellisen paljon uusia harrastajia. Tämä näkyi myös vakuutusyhtiössä: vuonna 2020 If korvasi veneilyvahinkoja noin 35 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös veneiden palo- sekä varkaus- ja ilkivaltavahingot lisääntyivät.
Uusien veneilijöiden vahingot johtuvat useimmiten joko virheellisestä tai puutteellisesta navigoinnista tai siitä, ettei kuljettaja tunne venettä riittävän hyvin. Etenkin vesijeteillä sattuvissa vahingoissa korostuu myös riskinotto. Yleisimpiä ovat erilaiset törmäykset kivikkoon tai karille sekä pohjakosketukset. Eniten vahinkoja sattuu silloin, kun vesillä on ruuhkaa: tyypillisesti heinäkuisena lauantaina.
– Haasteet navigoinnissa johtavat väylältä ulosajoihin, jolloin ajaudutaan matalikkoihin ja sen myötä kiviin. Veneensä toimintaa tuntematon kippari puolestaan sortuu usein turhan kovaan tilannenopeuteen, rantautuu liian ahtaisiin väleihin tai törmää laituriin tai rantaan kovalla vauhdilla. Nämä kaikki aiheuttavat vaaratilanteita oman veneen ja seurueen lisäksi muille venekunnille etenkin vilkkaissa satamissa, kuvaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.
– Vesille lähtiessä tärkein turvavaruste on kapteenin riittävät veneilytaidot. Mikäli olet äskettäin hankkinut ensimmäisen veneesi tai kokeilet vuokravenettä, kannattaa varmistaa oma osaaminen osallistumalla esimerkiksi veneily- tai navigaatiokurssille, painottaa Virtanen.
Älä laiminlyö pakollisia turvallisuusvälineitä
Ifissä on havaittu, että veneen turvallisuusvälineiden laiminlyönti on valitettavan yleistä. Tämä voi ainakin osittain selittyä kokemattomien veneilijöiden tietämättömyydellä.
Viime vuonna voimaan tulleen uuden vesiliikennelain mukaan veneelle pitää aina nimetä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Hänen vastuulleen kuuluu esimerkiksi tarkistaa, että mukana ovat pakolliset varusteet: pelastusliivit, tyhjennysväline kuten äyskäri tai pumppu, airot tai mela sekä moottoriveneissä käsisammutin.
Venevakuutus tuo turvaa erilaisten ongelmatilanteiden varalta liikkui sitten moottori- tai purjeveneellä tai vesiskootterilla. Ifin veneen täyskasko kattaa kaikki tyypillisimmät veneilyvahingot tuulen nopeudesta riippumatta. Kaikki Ifin venevakuutukset korvaavat myös toisille aiheutetut vahingot, kuten viereisen veneen naarmuttamisen ruuhkaisessa satamassa.
– Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos iso vahinko sattuu keskellä kesää, pahimmillaan veneilykausi päättyy siihen, koska venekorjaamot ovat vilkkaimman sesongin aikaan hyvin varattuja. Esimerkiksi viime kesän huippusesonkina tämä tilanne tuli harmittavasti joillakin vastaan, kertoo Virtanen.
7 vinkkiä: vietä turvallinen lomapäivä vesillä
- Tarkista sääennusteet ennen vesille lähtöä.
- Varmista, että kaikille veneessä olijoille on sopivankokoiset pelastusliivit.
- Ota mukaan merikartta navigointia varten – joskus tekniikka voi pettää ja plotteri ei toimikaan.
- Varaa veneeseen reilusti polttoainetta, varatankki on hyödyllinen yllättävien tilanteiden varalta.
- Korkkaa vasta perillä. Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa veneen ohjaamiseen ja turvallisuuteen.
- Unohda kiire. Varaa matkaan aikaan ja huomioi, että etenkin ruuhkaisina päivinä navigointiin pitää kiinnittää erityistä huomiota.
- Ota venevakuutus. Venevakuutus turvaa veneesi myös laiturissa esimerkiksi myrskyn, varkauden tai tulipalon varalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha T. Virtanenkorvauskeskusjohtaja
Puh:050 424 5664juha.t.virtanen@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Kesämatkalle lemmikin kanssa – tiesitkö, että kaskovakuutus kattaa myös lemmikin?15.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Moni suomalainen ottaa kesäreissuun mukaan myös lemmikkinsä, ja autolla matkatessa eläimet kulkevatkin mukana kätevästi. Matkustamisen on oltava turvallista kaikille matkustajille, myös lemmikeille.
Matkapuhelinvarkaudet vähentyneet selvästi - heinäkuinen lauantai on kuitenkin edelleen kohtalokas8.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Viime vuosien aikana matkapuhelinvahingot ovat vähentyneet, mutta kesällä niissä näkyy kuitenkin edelleen aina piikki. Valtaosa matkapuhelinvahingoista tapahtuu ulkomailla.
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme