Helsingin Matkailusäätiö

Tutkimus: vieraanvaraiset helsinkiläiset pitävät matkailua arvossa ja haluavat kehittää sitä entisestään

Jaa
Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan helsinkiläiset suhtautuvat matkailijoihin kaupungissa erittäin myönteisesti. Matkailu nähdään merkittävänä elinkeinona, johon halutaan jatkossa panostaa entistä enemmän.
Kalastajia Helsingin rannoilla.
Kalastajia Helsingin rannoilla.

Helsingin matkailusäätiön teettämän tutkimuksen mukaan Helsinki on erittäin matkailumyönteinen kaupunki. Helsinkiläiset suhtautuvat matkailijoihin vieraanvaraisesti, ja matkailulla koetaan olevan positiivisia vaikutuksia kaupunkiin ylipäätään sekä erityisesti sen talouteen. Kyselyn tuloksista huokuu ylpeys omaa kotikaupunkia kohtaan: 84 prosenttia kertoo olevansa ylpeitä siitä, että matkailijat haluavat tulla juuri Helsinkiin.

Matkailun edelleen kehittämistä kaupungissa kannattaa 82 prosenttia. 85 prosenttia paikallisista kokee, että Helsingissä on luonto lähellä, ja kyselyn mukaan kaupungin matkailua kannattaisikin kehittää eritoten luontoa hyödyntäen. Kaupunkilaiset näkevät potentiaalia muun muassa saaristokohteiden saavutettavuuden parantamisessa ja luontokohteisiin suuntautuvien opastettujen retkien järjestämisessä. Ylipäätään paikalliset pitävät Helsinkiä kauniina, turvallisena ja monipuolisena matkailukaupunkina.

”On hienoa huomata, että kaupunkilaiset pitävät matkailua merkittävänä elinkeinona. Tulos on jopa hämmästyttävä, kun ottaa huomioon pandemian vaikutukset alaan ja yleiseen tunnelmaan. Tutkimuksesta välittyy mielestäni kannustava viesti kaupunkilaisilta matkailun ammattilaisille: ´panostakaa matkailuun, tänne ovat kaikki läheltä ja kaukaa tervetulleita´”, Helsingin matkailusäätiön puheenjohtaja Mikko Leisti iloitsee.

Vieraanvaraisessa Helsingissä matkailijoita autetaan mielellään

Helsinkiläisistä 87 prosenttia kokee viihtyvänsä kotikaupungissaan. Helsingin kaupungin vuonna 2019 teettämässä kyselyssä vastaava luku oli 81 prosenttia. Kaupunkilaiset haluavat tutkimuksen mukaan edesauttaa myös matkailijoiden viihtymistä: vastaajista 79 prosenttia kertoi auttavansa ja opastavansa mielellään kaupunkiin saapuvia matkailijoita. Luku pärjää kansainvälisessä vertailussa hyvin ja on korkeampi kuin esimerkiksi Pariisissa vuonna 2018 toteutetussa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös matkailun mahdollisia haittoja. Lähes puolet kokee, ettei matkailusta aiheudu Helsingissä lainkaan haittaa. Ne, jotka kokevat silloin tällöin (47 %) tai jatkuvasti (6 %) haittaa, mainitsevat suurimpina tekijöinä tungoksen (55 %) ja roskaamisen (53 %).

”Viimeaikaisten uutisten perusteella kaupunkilaiset eivät kaikkialla maailmassa pidä matkailua näin suuressa arvossa. Kansainvälisesti vertailtuna helsinkiläiset suhtautuvat matkailuun hyvin myönteisesti, ja Helsinki on hyvin vieraanvarainen kaupunki. Tätä ei kuitenkaan pidä ottaa itsestäänselvyytenä, vaan on tärkeä tehdä töitä sen eteen, että matkailu Helsingissä on jatkossakin kestävää ja hyvässä tasapainossa paikallisen elämän kanssa. Näin takaamme, että haluamme tulevaisuudessakin ottaa matkailijat avosylin vastaan”, Leisti jatkaa.

Tulokset selviävät Helsingin matkailusäätiön TAK Researchilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 057 yli 15-vuotiasta helsinkiläistä. Aineisto painotettiin vastaamaan helsinkiläisten ikäjakaumaa. Tutkimus tehtiin 3.–4.6.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Mikko Leisti
Helsingin matkailusäätiön puheenjohtaja
mikko.leisti@sofiahelsinki.fi
puh. 040 064 0090

Kuvat

Kalastajia Helsingin rannoilla.
Kalastajia Helsingin rannoilla.
Lataa
Helsinkiläiset kokevat matkailun vaikutukset positiivisina myös kansainvälisesti vertailtuna. Lähde: TAK Research
Helsinkiläiset kokevat matkailun vaikutukset positiivisina myös kansainvälisesti vertailtuna. Lähde: TAK Research
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Matkailusäätiö
Helsingin Matkailusäätiö
Sofiankatu 4 C
00170 Helsinki

040 834 5225http://www.matkailusaatio.fi/fi/etusivu

Helsingin Matkailusäätiön tarkoituksena on matkailun edistäminen erityisesti Helsingin seudulla. Säätiön toiminta-alue on Helsinki ja sen lähialueet.
Säätiö edistää, kannustaa ja tukee teoillaan Helsingin matkailua kehittävää toimintaa ja yhteisymmärrystä. Se auttaa tuottamaan ja levittämään alan tutkimustietoa ja jakaa stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Strategisesti Säätiö on rajannut toimintansa painopistealueiksi tulevaisuuteen suuntaavat hankkeet, joilla on mahdollisuus menestyä liiketaloudellisesti tai tutkimushankkeet, jotka tuottavat uutta tietoa matkailuliiketoiminnan menestyksen tukemiseksi ja osaamisen lisäämiseksi alan sisällä ja sen sidosryhmien välillä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Matkailusäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye