Sibeliuksen pianotriot ilmestyvät kriittisenä editiona: nuoruusajan tärkein teosryhmä

Folke Gräsbeckillä on laaja kokemus Sibeliuksen triojen esittämisestä. ”Pianotriot ovat Sibeliuksen tärkein teosryhmä 1880-luvun nuoruusvuosilta”, hän kertoo. ”Pitkään tunnettiin ainoastaan nk. Loviisa-trio, mutta perikunnan suuri käsikirjoituslahjoitus Kansalliskirjastolle 1982 muutti kuvaa merkittävästi. Päivitettyyn teosluetteloon kuuluu nyt viisi kokonaista pianotrioa, jotka havainnollistavat nuoren säveltäjän edistysaskelia vuosilta 1883–1888.”
Kesällä 1883 valmistunut trio on Sibeliuksen varhaisin tunnettu moniosainen teos. Se syntyi kalastuksen ja metsästyksen lomassa. ”On mukavaa, että on jotain tekemistä sateisina päivinä”, kirjoitti 17-vuotias nuorukainen sedälleen. Varhaisimmat käsikirjoitukset ovat aiheuttaneet toimitustyössä eniten päänvaivaa. ”On ollut haasteellista tasapainoilla autenttisuuden ja käytännön soitettavuuden välillä”, Gräsbeck kuvailee. ”Tässä mielessä laatu on korkeampi 1886–1888 sävelletyissä Havträsk-, Korppoo- ja Loviisa-trioissa.”
Kaikki teokset yhtä lukuun ottamatta julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Toimittajat toivovat, että Sibeliuksen triot löytävät uuden julkaisun myötä entistä useammin tiensä konserttien ohjelmistoon.
Jean Sibelius Works -hanke on toiminut vuodesta 1996 ja julkaisee Sibeliuksen sävellystuotannon kokonaisuudessaan lähteiden perinpohjaiseen tutkimukseen perustuvina editioina. Uusi julkaisu on sarjan 34. nide. Sibeliuksen koottuja teoksia julkaisevat Kansalliskirjasto, Sibelius-Seura ry ja kustannusyhtiö Breitkopf & Härtel (Wiesbaden).
https://blogs.helsinki.fi/jean-sibelius-works/
https://www.kansalliskirjasto.fi/fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Pulkkis
vanhempi tutkija
anna.pulkkis@helsinki.fi
puh. +358 (0)2 941 24088
Kansalliskirjasto, Jean Sibelius Works -hanke
Folke Gräsbeck
musiikin tohtori, konserttipianisti
folke.grasbeck@uniarts.fi
puh. 044 980 9902
Kuvat



Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme