Jyväskylän yliopisto

Keski-Suomen väestön ikääntyminen lisää sotepalveluiden tarvetta

Jaa
Keski-Suomen väestö ikääntyy voimakkaasti seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana, mikä lisää huomattavasti sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta ja niiden tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia. Ikääntymisen aiheuttaman kustannuspaineiden kasvun odotetaan kuitenkin vähenevän 2030-luvulle tultaessa.
Kuvituskuva (Mostphotos)
Kuvituskuva (Mostphotos)

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyössä tekemässä raportissa arvioidaan ikääntymisen vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön Keski-Suomessa seuraavan kahden vuosikymmenen aikana. Aihetta tarkastellaan väestörakenteen muutosten, sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten ja tarpeiden sekä eri sairauksien potilasmäärin ja hoitotarpeiden näkökulmasta.

– Raportissa on mielenkiintoista uudenlaista tarkastelukulmaa palvelutarpeen kehityksestä maakunnan sisällä seutukunnittain. Se antaa hyvää pohjatietoa myös tulevan hyvinvointialueen pitkän aikavälin suunnitteluun, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin talousjohtaja Aija Suntioinen kuvailee.

Tilastokeskuksen tekemien väestöennusteiden perusteella Keski-Suomen väestö ikääntyy seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. 2020-luvulla kasvaa varsinkin 75–84-vuotiaiden ja 2030-luvulla yli 85-vuotiaiden osuudet väestöstä. Maakunnan sisäiset erot kärjistyvät, kun väestö ikääntyy ja vähenee nopeimmin alueilla, joissa väestö on jo nyt vanhinta.

Raporttia varten tehtyjen laskelmien perusteella Keski-Suomen kuntapohjaisesti rahoitettujen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset kasvaisivat keskimäärin 2,4 % vuodessa vuosina 2021–2040. Kustannuspaineiden kasvuvauhti kuitenkin hidastuu 2030-luvulla, kun palveluiden tarve lisääntyy hitaammin.

Väestö ikääntyy nopeimmin Jämsässä ja pohjoisessa Keski-Suomessa

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve ja siten myös kustannukset kasvavat maakunnan väestön ikääntyessä, sillä vanhemmat ihmiset käyttävät nuoria enemmän kyseisiä palveluita. Kasvua on odotettavissa eniten Jämsässä ja pohjoisessa Keski-Suomessa eli alueilla, joissa väestö ikääntyy nopeimmin. Näiden alueiden tilannetta hankaloittaa niiden väestörakenteesta johtuvat valmiiksi korkeat asukaskohtaiset kustannukset, kertoo raportin tehnyt Kimmo Niinimäki.

Raportissa tarkasteltavien kansanterveyden kannalta merkittävien sairauksien suorien hoitotarpeiden ja potilasmäärien odotetaan pääosin saavuttavan huippunsa 2020- ja 2030-lukujen vaihteessa. Sepelvaltimotaudin hoitotarpeiden ja potilasmäärien arvioidaan kasvavan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana eniten, noin 20 %. Väestön nykyterveyteen pohjautuvien laskelmien perusteella masennuksen hoitotarve ja potilasmäärät laskevat, kun väestön ikääntyessä nuorten osuus pienenee.

Raportissa esitetään, että tuleviin kustannuspaineisiin voidaan vastata rahoitusta lisäämällä, tuottavuutta parantamalla ja väestön terveyttä edistämällä tiedottamisella ja interventioilla.

– Kustannusten hallinnan kannalta digitalisaation monipuolinen hyödyntäminen ja uuden sukupolven tekoälytuetut toiminnanohjaus- ja potilastietojärjestelmät ovat ratkaisevassa asemassa. Yhtä lailla tärkeää on kansalaisten omatoiminen kunnosta huolehtiminen, toteaa professori Pekka Neittaanmäki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Neittaanmäki
professori
Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
040 550 7005


Kimmo Niinimäki
Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta
kimmo.j.niinimaki@jyu.fi


Juha Paloneva
johtajaylilääkäri
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
juha.paloneva@ksshp.fi
050 336 3695


Aija Suntioinen
talousjohtaja
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
aija.suntioinen@ksshp.fi
040 185 9985

Kuvat

Kuvituskuva (Mostphotos)
Kuvituskuva (Mostphotos)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylään yhteiskäyttöinen infrastruktuuriympäristö kvanttiteknologioiden kehittämistä varten4.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Merkittävä uusi Business Finland rahoitus vauhdittaa suomalaisen kvanttiteknologian edistymistä. Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskukseen rakennetaan infrastruktuuriympäristö kvanttiteknologia-alustojen tutkimista ja kehittämistä varten. Infrastruktuuri tulee olemaan avoin sekä julkiselle että yksityiselle tutkimukselle, ja käyttäjät tulevat olemaan niin yliopistotutkijoita kuin start-up yrityksiä. Kyseessä on Suomen ainoa avoimesti käytettävissä oleva infrastruktuuri, joka keskittyy erityisesti puolijohde-pohjaisiin kvanttiteknologioihin. Kansainvälisestikin yhteiskäyttöiset infrastruktuurit ovat vielä harvinaisuuksia.

Kotimaan turisti etsii rentoutumista – ja arjen matkustaminen on ajanvietettä4.10.2023 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisten kuluttajien liikkumiseen liittyviä arvoja, motiiveja ja asenteita sekä niissä tapahtuneita muutoksia selvitettiin Jyväskylän yliopiston Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen valtakunnallisesti edustavassa kyselytutkimuksessa (N=2000). Tutkimus toteutettiin Viitoskäytävä – Kumppanuudella kehittyvä kasvuvyöhyke- hankkeen toimeksiantona. Viitoskäytävän alue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kainuun, Koillismaan ja Itä-Lapin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme