Kulutusluotto- ja pienlainayhtiöiden osuus pieni kotitalouksille myönnetyistä kulutusluotoista

Kesäkuun 2021 lopussa muiden rahoituslaitosten suomalaisille kotitalouksille myöntämien lainojen kanta oli 4,6 mrd. euroa, ja lainoista lähes kaikki olivat kulutusluottoja. Lainakannan keskikorko oli 5,1 %. Myönnettyjen lainojen koroissa on kuitenkin suuria eroja toimijoiden välillä. Pääosin ajoneuvorahoitusta myöntävät toimijat kattavat suurimman osan (79 %) muiden rahoituslaitosten myöntämistä lainoista kotitalouksille. Muita muihin rahoituslaitoksiin kuuluvia kotitalouksille lainoja myöntäviä toimijoita ovat esimerkiksi kulutusluotto- ja pienlainayhtiöt, pankkien rahoitusyhtiöt ja panttilainaamot.
Kulutusluotto- ja pienlainayhtiöiden lainasaamiset vähentyneet
Pikaluottoyrityksinäkin tunnettujen kulutusluotto- ja pienlainayhtiöiden suomalaisille kotitalouksille myöntämien lainojen kanta oli 220 milj. euroa kesäkuun 2021 lopussa. Arvion mukaan lainakanta on supistunut merkittävästi vuoden 2019 jälkeen. Kuluttajaluottojen 20 prosentin korkokatto[1] tuli voimaan syyskuussa 2019. Kulutusluotto- ja pienlainayhtiöiden myöntämistä lainoista kaikki olivat vakuudettomia. Niiden osuus kotitalouksien kulutusluottokannasta kokonaisuudessaan oli pieni (1 %) kesäkuussa 2021. Kulutusluotto- ja pienlainayhtiöiden kotitalouksille myöntämien lainojen kannan keskikorko oli kesäkuussa 46,6 %[2]. Kolmasosa lainakannasta oli valmiusluottolimiittejä.
Vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana kotitaloudet nostivat muista rahoituslaitoksista[3] muita lainoja[4] kuin ajoneuvolainoja 80 milj. euron edestä. Uusien nostojen keskikorko oli 9,0 %. Nostoista hieman alle neljännes tehtiin kulutusluotto- ja pienlainayhtiöistä.
Ajoneuvolainoista suurin osa myönnetään luottolaitossektorin ulkopuolelta
Suomalaiset kotitaloudet nostivat muista rahoituslaitoksista uusia ajoneuvolainoja 670 milj. euron edestä vuoden 2021 toisen neljänneksen aikana. Vastaavana aikana luottolaitoksista nostettiin ajoneuvolainoja 470 milj. euron edestä, eli yhteensä ajoneuvolainoja nostettiin 1,1 mrd. euron edestä vuoden 2021 toisella neljänneksellä. Kesäkuussa 2021 muista rahoituslaitoksista nostettujen uusien ajoneuvolainojen sovittu vuosikorko (2,6 %) oli alhaisempi kuin luottolaitoksista nostettujen ajoneuvolainojen korko (3 %). Muut kulut huomioiva todellinen vuosikorko[5] oli kuitenkin alhaisempi (4,7 %) luottolaitosten myöntämissä ajoneuvolainoissa kuin muiden rahoituslaitosten myöntämissä. Kesäkuun 2021 lopussa muiden rahoituslaitosten ja pankkien kotitalouksille myöntämien ajoneuvolainojen kanta oli yhteensä 7 mrd. euroa. Muiden rahoituslaitosten osuus (54 %) ajoneuvolainakannasta oli hieman suurempi kuin luottolaitosten. Ajoneuvolainat kattavat noin 30 % kotitalouksien kaikista kulutusluotoista.
Kesäkuun 2021 lopussa kotitalouksien kulutusluottokanta oli kokonaisuudessaan 23,6 mrd. euroa. Arvion mukaan kanta ei ole kasvanut koronapandemian aikana. Muiden rahoituslaitosten myöntämien kulutusluottojen osuus kotitalouksien kulutusluottokannasta kokonaisuudessaan oli 19 %. Suurimman osan (70 %) kotitalouksien kulutusluotoista ovat myöntäneet Suomessa toimivat luottolaitokset.
Lisätietoja antavat
Markus Aaltonen, puh. 09 183 2395, sähköposti: markus.aaltonen(at)bof.fi,
Antti Hirvonen, puh. 09 183 2121, sähköposti: antti.hirvonen(at)bof.fi,
Jaakko Suni, puh. 09 183 2402, sähköposti: jaakko.suni(at)bof.fi.
Seuraava Muut rahoituslaitokset -tiedote julkaistaan vuoden 2022 alussa.
[1] Tällä hetkellä tietyille kuluttajaluotoille on voimassa väliaikainen korkokatto (10 %) syyskuun 2021 loppuun asti.
[2] Ennen syyskuuta 2019 sovittuja kulutusluottoja koskee vanha korkokattosääntely, jonka mukaan alle 2 000 euron kulutusluottojen todellinen vuosikorko saa ylittää korkolain mukaisen viitekoron enimmillään 50 prosenttiyksiköllä. Korkokatto ei koskenut yli 2 000 euron luottoja.
[3] Pl. panttilainaamot.
[4] Pl. valmiusluottolimiitit.
[5] Muiden rahoituslaitosten tiedonkeruun todellinen vuosikorko on uusien nostojen ja pankkitilastojen korkoprosentti uusien sopimusten.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki
Utbetalningarna av företagslån ökade från i fjol30.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
I mars 2025 utbetalades nya företagslån (exkl. bostadsbolag) mer än det dubbla jämfört med motsvarande tidpunkt för ett år sedan. Genomsnittsräntan på nya företagslån sjönk jämfört med mars året innan.
Yrityslainanostot piristyneet viime vuodesta30.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maaliskuussa 2025 uusia yrityslainoja (pl. asuntoyhteisöt) nostettiin yli kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusien yrityslainojen keskikorko laski edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna.
Corporate loan drawdowns picked up from last year30.4.2025 10:00:00 EEST | Press release
In March 2025, Finnish non-financial corporations (excl. housing corporations) drew over twice as much as in the same period a year earlier. The average interest rate on new corporate-loans fell by from March last year.
BOFIT-prognos: Eskaleringen av handelskriget bromsar upp den ekonomiska tillväxten i Kina och ökar obalanserna i ekonomin28.4.2025 16:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands Banks forskningsinstitut för tillväxtmarknader (BOFIT) har gett ut sin prognos över den ekonomiska utvecklingen i Kina för 2025–2027.
BOFIT-ennuste: Kauppasodan kärjistyminen hidastaa Kiinan kasvua ja lisää talouden epätasapainoja28.4.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos (BOFIT) julkaisi ennusteensa Kiinan talouden kehityksestä vuosiksi 2025–2027.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme