Väitöstutkimus valaisee suomalaista unien kerronta- ja tulkintaperinnettä
Heikkilän näkökulma uniin on sosiokulttuurinen, eli lähtökohtana on uni sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä.
– Haluan avata keskustelua unien sosiokulttuurisen tutkimuksen ja ihmisen yksilöllisiin merkityksiin kohdistuvan tutkimuksen mahdollisuuksista, Heikkilä kertoo.
Unien kulttuurista ulottuvuutta on lähestytty pääosin suunnista, jotka kaikki kytkeytyvät jollain tapaa unien sisältöihin ja niistä kertomiseen. Suomessa unia on tutkittu eritoten folkloristiikan näkökulmasta. Heikkilä lähestyy unia ilmiönä, joka liittyy kiinteästi monen ihmisen arkeen, mutta usein myös nostaa hänet tämän arjen ulkopuolelle.
Heikkilä selvittääkin keräämäänsä haastattelu- ja kyselyaineistonsa pohjalta erilaisia unikäsityksiä, niiden rakentumista ja unikäsitystä ilmiönä. Tutkimus valaisee myös unien kertomistilanteisiin liittyviä ennakko-odotuksia.
Elävän perinnön prosesseja esille unipuhetta tulkiten
Perinteeseen liittyvät prosessit ovat jääneet hieman vähemmälle huomiolle. Ne tarkoittavat perinteen välittymistä, eli niiden vaalimista ja eteenpäin siirtämistä seuraaville sukupolville. Perinteen ylläpitämisen ja välittymisen prosesseja voidaan lähestyä yksilöllisiä merkityksiä tulkiten, ja näitä prosesseja Heikkilä selvittää tutkimuksessaan elävän perinnön käsitteen avulla.
Heikkilän mukaan unista puhumalla ja niitä kertoen siirretään unien kerronta- ja tulkintaperinnettä, vaikka kertomisen syyt olisivatkin vaihtuvia ja tilannekohtaisia tai vaikka unille ei annettaisi mitään merkityksiä. Elävän perinnön prosesseissa olennaisiksi seikoiksi nousevat lopulta moniääniset, henkilökohtaiset ja usein myös ristiriitaiset merkitykset.
Tutkimus osoittaa, että unikäsityksiä koskeva puhe on samalla uniin liittyvien menneiden kokemusten ja erilaisten tulkittujen unikäsitysten muistelua ja reflektointia sekä pohdintaa todellisuuden luonteesta ja kasvuympäristön merkityksistä omalle unikäsitykselle.
Unien kertomisen tilannekohtaisuus
Erilaiset uniin liittyvät näkemykset tulevat esille niin pysyvämpinä asennoitumisina ja suhtautumisina uniin, mutta ne näkyvät myös tilannekohtaisesti joustavina. Unien kertomistilanteet ovat tilannekohtaisia ja sosiaalisesti rakennettuja, mutta myös tilallisesti hahmottuvia perinteen välittymisen hetkiä. Yksilölliset unet ja vaihtuvat tilanteet muodostavat unien kertomistilanteista ainutkertaisia, eikä kyse ole ainoastaan unien kertomisesta ja niistä tehdyistä tulkinnoista. Unien kertomistilanteiden pohjalta ei Heikkilän näkemyksen mukaan voi suoraan vetää johtopäätöksiä kertojan unikäsityksistä.
Heikkilä osoittaa tutkimuksellaan, että ihmisten uniin kohdistamat merkitykset rakentuvat vahvasti unien kertomisen kautta sekä unista aiheena keskustelemalla. Heikkilän mukaan perinteiden välittymistä on lisäksi tärkeää tarkastella dialogisena ilmiönä, jossa vuorovaikutus on molemmin puolista sukupolvien välillä.
FM Silja Heikkilän etnologian ja antropologian väitöskirjakäsikirjoituksen "Unien elävä perintö - etnologinen tutkimus unikäsityksistä ja unien kertomistilanteista" tarkastustilaisuus pidetään 12.11.2021 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori emerita Annikki Kaivola-Bregenhøj (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Outi Fingerroos (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on tulossa.
Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358404818455
Julkaisu luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8866-1
Taustatietoja: Silja Heikkilä (s. 1973) valmistui Turun yliopistosta filosofian maisteriksi 2013, ja työskentelee kulttuuri- ja opetusalalla. Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Emil Aaltosen säätiö sekä Satakunnan rahasto/Suomen kulttuurirahasto.
Lisätietoja: Silja Heikkilä: siljaheik@gmail.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme