EMBARGO KE 8.12. KLO 15 / Uusi ympäristöpalkinto kotimaisen kasviproteiinibuumin keksijöille

Jaa
100 000 euron Sininen pallo -palkinto myönnettiin Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjille valtavasta muutosvaikutuksesta kuluttajien arkeen.

Ruoka on avainasemassa ympäristökriisin ratkaisemisessa. Suomalaisten kasvipohjaisten proteiinien kehittäjät Reetta Kivelä, Maija Itkonen, Zhong-Qing Jiang, Leena Saarinen ja Tarja Ollila saivat tänään yhdessä Sininen pallo -ympäristöpalkinnon, joka jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Palkinnon perusteena on erityisesti se, että heidän kehittämänsä ruokajärjestelmää muuttavat tuotteet vaikuttavat sekä ilmastonmuutokseen että luontokatoon samaan aikaan.

- Ilmastokriisiä ei voi ratkaista ilman luontokatoa ja toisinpäin. Jos ratkaistaan vaan toista, epäonnistutaan, sanoo palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluva Sitran kestävyysratkaisut -teeman johtaja Mari Pantsar.

Härkis ja Nyhtökaura ovat todella löytäneet tiensä suomalaisten lautasille. Samalla suomalaisten lihansyönti on vähentynyt jo toista vuotta peräkkäin.

Kolmen säätiön yhteinen palkinto

Sininen pallo -palkinto on tunnustus ympäristökriisiä eli ilmastonmuutosta ja luontokatoa ratkaisevasta työstä. Kolmen säätiön rahoittaman palkinnon voi saada uraauurtavasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka auttaa ihmiskuntaa selviytymään ympäristökriisistä. Palkinnon takana ovat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö sekä Svenska litterattursällskapet i Finland SLS. SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Palkintolautakunta päätti jakaa palkinnon Härkiksen ja Nyhtökauran kehittäjien kesken, sillä molempien tuotteiden vaikutus suomalaisten kulutustottumuksiin on ollut merkittävä. Ne ovat yhdessä luoneet kokonaan uuden markkinan lihaa korvaaville helppokäyttöisille tuotteille. Mullistavilla innovaatioilla on usein tapana syntyä eri paikoissa samoihin aikoihin, kun aika ja tiedon taso ovat oikeat, asiantuntijaraadin edustaja professori Lassi Linnanen muistuttaa.

- Sattui käymään niin hyvin, että Suomessa tuli samaan aikaan markkinoille kaksi kasviproteiinituotetta jotka kirittivät toisiaan kuten matkapuhelimet aikoinaan. Ihmisille oli äkkiä saatavilla parempaa, helpommin ja halvemmalla, Linnanen sanoo.

Palkinto muutokselle, ei uutuustuotteille

Härkis ja Nyhtis tulivat markkinoille jo vuonna 2016. Miksi ne päätettiin palkita nyt?

Molemmat innovaatiot ovat kestävän ruokajärjestelmän uranuurtajia Suomessa, jotka ovat avanneet latuja muille toimijoille. Palkinnon tarkoitus ei olekaan nostaa esiin kiinnostavia uutuuksia, vaan palkita suomalaisten kulutustottumuksien pysyvää muuttamista, palkintoraati sanoo. Tästä tuotteilla on nyt vahva näyttö. Nyt vasta voidaan todella nähdä, miten iso suosio vaihtoehtoisilla proteiineilla on.

Raati toivoo, että Härkis ja Nyhtökaura valtaisivat myös kansainvälisiä markkinoita.

- Toivottavasti tuotteet ovat vasta koko mahdollisen menestyksensä alkuvaiheessa esimerkiksi pohjoismaisten markkinoiden ulkopuolelle pääsyssä, sanoo energia- ja cleantech -aloihin keskittyneen sijoittamisen pitkän linjan asiantuntija Tarja Teppo.

Tietoisuus ilmastokriisistä ja luontokadosta on kasvanut räjähdysmäisesti. Raati uskoo, että suuri enemmistö haluaisi tehdä enemmän ympäristökriisin ratkaisemiseksi.

- Kun kuluttajat tekevät tällaisia valintoja arjessaan ja ne osoittautuvat helpoiksi, he innostuvat ja miettivät mitä muuta voisivat tehdä seuraavaksi, Pantsar sanoo.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan historian ensimmäistä Sininen pallo-ympäristöpalkinnon jakotilaisuutta Svenska litteratursällskapetin taloon (Ritarikatu 5) keskiviikkona 8.12 klo 16-17.30.

Palkinnonjakoa voi seurata myös osoitteessa Sininenpallo.fi

Yhteyshenkilöt

Median ilmoittautuminen:
Marika Mäklin
Viestintäjohtaja, Svenska litteratursällskapet i Finland
marika.maklin@sls.fi, +358 40 7390149


Lisätietoja:
Jonas Lång
Kansliapäällikkö, Svenska litteratursällskapet i Finland
jonas.lang@sls.fi, +358 45 6577422

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaskas Media
Mechelininkatu 3D
00100 Helsinki

http://www.kaskasmedia.fi

Kaskas Media on tiede- ja asiantuntijaviestintään erikoistunut viestintätoimisto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaskas Media

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye