Nytt miljöpris till personerna bakom växtproteinboomen

Dela
Blå globen-priset på 100 000 euro gick till utvecklarna av produkterna Härkis och Pulled havre för deras enorma insats för att förändra konsumenternas vardag.

Mat har en nyckelroll när det gäller att lösa miljökrisen. Utvecklarna av de finländska växtbaserade proteinerna Härkis och Pulled havre, Reetta Kivelä, Maija Itkonen, Zhong-Qing Jiang, Leena Saarinen och Marja Ollila,fick idag dela på miljöpriset Blå globen.

Det är första gången som priset delas ut. Motiveringen till vinnarna är att de livsmedelsprodukter de utvecklat har en inverkan på både klimatförändringen och den pågående artdöden på jorden.

- Klimatkrisen kan inte lösas utan att tackla artdöden och tvärtom. Om vi enbart lyckas lösa det ena problemet har vi misslyckats, säger medlemmen av expertpanelen Mari Pantsar, som är direktör för Sitras hållbarhetslösningar.

Härkis och Pulled havre har verkligen hittat sin väg till det finska matbordet. Samtidigt har finländarnas köttkonsumtion minskat för andra året i rad.

Tre stiftelsers gemensamma pris

Blå globen-priset ges som en belöning för betydelsefullt arbete i kampen mot klimatförändringen och miljökrisen. De tre stiftelsernas pris är ett erkännande som ges för upptäckter av banbrytande teknik eller för vetenskaplig forskning som hjälper mänskligheten att klara dessa kriser. Priset finansieras av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur stiftelsen Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

Juryn beslutade att dela ut priset till utvecklarna av Härkis och Pulled havre, eftersom båda produkterna har haft en betydande inverkan på de finländska konsumentvanorna. Produkterna har skapat en helt ny marknad för lättanvända produkter som ersätter kött. Omvälvande innovationer har en tendens att samtidigt uppstå på olika platser, när tiden och informationsnivån är rätt, påminner professor Lassi Linnanen.

- Det råkade sig så väl att två växtproteiner samtidigt kom ut på marknaden i Finland, vilket gav en gynnsam växelverkan på marknaden, på samma sätt som mobiltelefonerna en gång i tiden gjorde. Folk ville plötsligt få bättre, enklare och billigare produkter, säger Linnanen.

Priset ges för förändringen, inte bara för de nya produkterna

Härkis och Pulled havre lanserades redan 2016. Varför belönas de just nu? 

Båda innovationerna banar vägen för ett hållbart livsmedelssystem i Finland, vilket även har skapat möjligheter för andra aktörer. Motiveringen med priset är inte bara att lyfta fram intressanta innovationer, utan man vill belöna den permanenta förändringen av finländska konsumtionsvanor, säger prispanelen. Produkterna har visat sig vara framgångsrika. Det är först nu som vi verkligen får se hur populära alternativa proteiner är. 

Prispanelen hoppas att Härkis och Pulled havre också lyckas på den internationella marknaden.

- Förhoppningsvis är produkterna bara i ett tidigt skede av sin framgång, till exempel när det gäller att slå sig in på marknader utanför den nordiska, säger Tarja Teppo, en mångårig expert på att investera inom energi- och cleantechsektorerna.

Medvetenheten om klimat- och miljökrisen har ökat exponentiellt. Prispanelen tror att en stor majoritet skulle vilja göra mer för att lösa miljökrisen. 

- När konsumenterna gör miljövänliga val i vardagen, och de visar sig vara lätta, blir de inspirerade att fundera på nästa steg, säger Pantsar.

 

Varmt välkommen att följa den första utdelningen av Blå globen-priset i Svenska litteratursällskapets hus (Riddaregatan 5) onsdagen den 8 december kl. 16.00–17.30.

 

Du kan också följa prisutdelningen på blågloben.fi.

Kontakter

Anmälningar till prisutdelningen:
Marika Mäklin
Kommunikationschef, Svenska litteratursällskapet i Finland
marika.maklin@sls.fi
+358 40 7390149


Mera information:
Jonas Lång
Kanslichef, Svenska litteratursällskapet i Finland
jonas.lang@sls.fi
+358 45 6577422

Länkar

Om

Kaskas Media
Mechelininkatu 3D
00100 Helsinki

http://www.kaskasmedia.fi

Kaskas Media on tiede- ja asiantuntijaviestintään erikoistunut viestintätoimisto.

Följ Kaskas Media

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kaskas Media

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye