Jyväskylän yliopisto

Senioritaloissa asuvilla miehillä on enemmän toiminnanvajautta ja naisilla yksinäisyyttä

Jaa
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkimuksessa selvisi, että senioritalojen miesasukkailla on heikompi fyysinen toimintakyky kuin kotona asuvilla iäkkäillä miehillä. Senioritaloissa asuvat naiset ovat sen sijaan yksinäisempiä kuin kotona asuvat iäkkäät naiset. Psyykkisen toimintakyvyn ja sosiaalisten kontaktien suhteen ei havaittu eroja asumismuotojen välillä.
Senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden terveyttä ja toimintakykyä on vertailtu aiemmin tutkimuksissa hyvin vähän.
Senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden terveyttä ja toimintakykyä on vertailtu aiemmin tutkimuksissa hyvin vähän.

Senioritalot ovat yhä suositumpi asumismuoto iäkkäiden keskuudessa. Ne tarjoavat esteetöntä asumista tavallisesti yli 55-vuotiaille tai eläkkeellä oleville henkilöille. Asukkaat voivat ostaa tarvitsemiansa arkea helpottavia palveluja, mutta varsinaista hoitoa tai ympärivuorokautista henkilökuntaa senioritaloissa ei yleensä ole tarjolla. Taloissa järjestetään usein yhteistä ohjelmaa ja aktiviteetteja asukkaille. Talojen aktiviteetit ja vertaiset naapurina voivat lisätä sosiaalista osallistumista ja tarjota enemmän sosiaalista tukea. Tällöin senioritalot voivat tukea hyvinvointia ja kenties lieventää yksinäisyyden tunnetta.

Tutkimuksessa vertailtiin senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden itsearvioitua toimintakykyä, yksinäisyyttä ja sosiaalisia kontakteja. Senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden terveyttä ja toimintakykyä on vertailtu tutkimuksissa hyvin vähän.

- Senioritaloissa naiset vaikuttavat olevan toimintakyvyltään samankaltaisia kuin kotona asuvat, joten syy senioritalossa asumiseen tai muuttoon voi olla jokin muu kuin fyysisen toimintakyvyn heikentyminen. Heillä ei ehkä ole tukiverkostoa tai perhettä lähellä, joten senioritalo voi olla houkutteleva asumisvaihtoehto. Toisaalta voi olla, että senioritalojen asukkaat ovat lähtökohtaisesti sosiaalisempia, jolloin myös yksinäisyyttä saatetaan kokea helpommin. Yksin viihtyvä ihminen ei ehkä päätyisi tällaiseen asumisratkaisuun. Täytyy kuitenkin muistaa, että tutkimus oli poikkileikkaustutkimus, joten tulosten perusteella ei voida päätellä syy-seuraussuhdetta vaikka yhteyksiä havaittiinkin, kertoo tohtorikoulutettava Anna Lahti.

Tutkimusaineisto koostui senioritalojen asukkaita tutkivasta BoAktiv-kyselytutkimuksesta sekä Helsingin syntymäkohortti-tutkimuksesta. Aineisto kerättiin Folkhälsanin senioritaloissa vuosina 2018 ja 2020, ja Helsingin syntymäkohorttitutkimuksessa vuonna 2015. Osallistujat vastasivat itsenäisesti laajaan kyselylomakkeeseen, joka sisälsi muun muassa toimintakykyä ja terveyttä mittaavan SF-36-kyselyn sekä kysymyksiä yksinäisyydestä ja sosiaalisista kontakteista.

Tutkimus toteutettiin Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa osana Folkhälsan’s senior housing and active aging (BoAktiv) -tutkimusta, joka on Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän yliopiston yhteistyössä toteutettava projekti, jota johtaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Mikaela von Bonsdorff. 

Alkuperäinen artikkeli:

Lahti, A.-M.; Mikkola, T.M.; Salonen, M.; Wasenius, N.; Sarvimäki, A.; Eriksson, J.G.; von Bonsdorff, M.B. Mental, Physical and Social Functioning in Independently Living Senior House Residents and Community-Dwelling Older Adults. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 12299. https://doi.org/10.3390/ijerph182312299

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa tutkimuksesta Folkhälsanin sivuilta.


Anna Lahti
Tohtorikoulutettava
Gerontologian tutkimuskeskus ja liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsinki
Anna.lahti@folkhalsan.fi


Mikaela von Bonsdorff
Apulaisprofessori
Gerontologian tutkimuskeskus ja liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsinki
Mikaela.vonbonsdorff@jyu.fi

Kuvat

Senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden terveyttä ja toimintakykyä on vertailtu aiemmin tutkimuksissa hyvin vähän.
Senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden terveyttä ja toimintakykyä on vertailtu aiemmin tutkimuksissa hyvin vähän.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.

Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten

Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye