Suomen Akatemia tukee vihreän vedyn tutkimusta Jyväskylän yliopistossa

Puhtaasti tuotettu, vihreä vety, jota voidaan valmistaa vettä hajottavan elektrokatalyysin avulla, on tärkeä energialähde siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Vaikka vettä hajottavia katalyyttimateriaaleja on tutkittu jo vuosikymmeniä, optimaalisten elektrokatalyyttien kehittäminen on ollut hidasta: veden hajoamisreaktio koostuu vedyn muodostumisen lisäksi hapen muodostumisen sivureaktiosta, jonka hidas reaktionopeus on pullonkaula tehokkaalle vedyn valmistukselle.
Nyt rahoitettu hanke pyrkii nopeuttamaan vettä hajottavien katalyyttimateriaalien kehitystä laskennallisen mallinnuksen ja koneoppimismenetelmien avulla. Hankkeessa tutkitaan seuraavan sukupolven katalyyttimateriaaleja, jotka perustuvat atomintarkkojen metallinanopartikkelien muokattaviin ominaisuuksiin.
Tavoitteena on kehittää katalyyttien suunnitteluun uusi konsepti, joka korvaa perinteisen yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuvan kokeellisen tutkimuksen ja sitoo laskennallisen tutkimuksen oleelliseksi osaksi seuraavan sukupolven katalyyttien kehityssykliä.
Materiaalien suunnittelua tehostetaan käyttämällä Suomen uuden LUMI-supertietokoneen grafiikkaprosessoreja hyödyntävää suurteholaskentaa, tiheysfunktionaaliteoriaa sekä Jyväskylän yliopistossa kehitettyjä koneoppimismenetelmiä.
Hanke tukee suurteholaskennan ja koneoppimisen koulutusta
Tutkimusta tehdään Jyväskylässä monitieteisessä konsortiossa, joka koostuu koneoppimisen, laskennallisen katalyysin ja katalyyttimateriaalien asiantuntijoista. Konsortiota johtaa professori Tommi Kärkkäinen, ja sen jäseninä ovat professorit Karoliina Honkala ja Hannu Häkkinen.
Nyt rahoitettu hanke tukee yliopiston suurteholaskennan ja koneoppimisen koulutusta järjestämällä kesäkoulukursseja. Hanke vahvistaa myös yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta järjestämällä seminaareja, jotka suunnataan vihreästä vetytaloudesta kiinnostuneille yrityksille Suomen vetyklusterin kautta.
Hankkeen laaja yhteistyöverkosto koostuu tutkimusryhmistä USA:ssa, Brasiliassa, Ruotsissa ja Japanissa. Kotimaisina yhteistyökumppaneina ovat CSC-Tieteen tietotekniikan keskus Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Hankkeen kokonaisvolyymi on 1,16 miljoonaa euroa, josta Suomen Akatemia rahoittaa noin 813 000 euroa.
Lisätietoja:
Tommi Kärkkäinen, tommi.p.karkkainen@jyu.fi, puh. 040 805 4896
Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, puh. 040 805 3686
Hannu Häkkinen, hannu.j.hakkinen@jyu.fi puh. 0400 247 974
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme