Autismiliitto ry

Kansainvälistä autismitietoisuuden päivää vietetään 2.4.

Jaa
YK:n julistamaa autismitietoisuuden päivää (WAAD - World Autism Awareness Day) vietetään tänä vuonna jo kahdettatoista kertaa. Päivän tarkoituksena on levittää autismitietoa ja tuoda esiin esteitä, joita autismikirjon ihmiset kohtaavat päivittäin.

Eri tutkimusten mukaan autismikirjoa esiintyy väestössä vähintään yhdellä prosentilla. Näin ollen Suomessa voidaan arvioida olevan vähintään 55 000 autismikirjon ihmistä.

– Autismikirjo koskettaa kuitenkin paljon laajempaa joukkoa, kuten perheenjäseniä. Läheisillä on valtava merkitys autismikirjon ihmisen arjessa. Lisäksi asia koskettaa lukuisia eri aloilla toimivia ammattilaisia, jotka työssään kohtaavat autismikirjon ihmisiä, täsmentää Autismi- ja Aspergerliiton puheenjohtaja Päivi Norvapalo.

Vaikka autismitietoisuus on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana, ei autismikirjon erityispiirteistä johtuvia toimintarajoitteita osata aina tunnistaa. Esimerkiksi tyttöjen ja naisten autismikirjoa ei useinkaan huomata terveydenhuollossa, koska käytössä olevat seulontamenetelmät ja diagnostiset kriteerit pohjautuvat historiallisista syistä poikien ja miesten kokemuksiin.

– Paitsi että diagnoosin saaminen on vaikeaa, monilla autismikirjon ihmisillä on tänä päivänä edelleen vaikeuksia saada toimintarajoitteiden takia tarvitsemaansa yksilöllistä tukea ja palveluita, päästä opiskelemaan ja työllistyä. Ei ole kenenkään etu, että suuri osa autismikirjon henkilöistä jää aikuisiällä vaille osallisuutta yhteiskunnassa. Ilman pääsyä opintoihin ja työelämään elämänpiiri väistämättä kapenee, kertoo Autismi- ja Aspergerliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.

Kokemusasiantuntijat levittämässä autismitietoa

Autismi- ja Aspergerliitossa on koulutettu yli 50 kokemusasiantuntijaa, joilla on itsellään tai joiden läheisellä on autismikirjon diagnoosi. Kokemusasiantuntijat ovat valmiita kertomaan, mitä autismikirjo tarkoittaa heidän kohdallaan, ja jakamaan oman henkilökohtaisen tarinansa muille.

–  Sain Asperger-diagnoosin 23-vuotiaana. Jos joku hyötyy siitä, että kuulee kokemuksistani ja saa aasinsiltaa jonkun toisen ymmärtämiseen, niin se on loistava asia. Se motivoi, että voin tehdä asioita, joilla on merkitystä, kertoo Autismi- ja Aspergerliiton kokemusasiantuntija Ilkka Nygrén.

Autismi- ja Aspergerliitto järjestää autismitietoisuuden päivänä 2.4. klo 14.00-16.30 Tunne autismi -tapahtuman Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä. Tapahtumassa ääneen pääsevät liiton kokemusasiantuntijat. Tapahtuma on osa autismitietoisuuden viikkoa, jota Autismi- ja Aspergerliitto viettää 1.–7.4. Viikon aikana liitto, liiton jäsenyhdistykset ja yhteistyökumppanit järjestävät tapahtumia eri puolella Suomea.

www.autismiliitto.fi/waad

Yhteyshenkilöt

Päivi Norvapalo, puheenjohtaja Autismi- ja Aspergerliitto ry
p. 040 5712 460


Tarja Parviainen, toiminnanjohtaja Autismi- ja Aspergerliitto ry
p. 050 4097 940

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote

Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.

Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote

Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.

Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye