Tampereen yliopisto

Väitös: Verosopimusten PPT-määräys tehokas, mutta tulkinnanvarainen väärinkäytön vastainen sääntö

Jaa
Kansainvälisen verojärjestelmän nykyisissä säännöissä on heikkouksia, jotka ovat luoneet monikansallisille yrityksille mahdollisuuksia pienentää verotaakkaansa huomattavasti. Finanssikriisin jälkeen ennätysmäärä valtioita on yhteistyössä sopinut kansainvälisen verojärjestelmän päivittämisestä. KTM Elisa Veikkolan väitöstutkimuksessa tarkastellaan valtioiden solmimiin verosopimuksiin sisällytettyä uutta sääntöä, jonka tarkoitus on estää verosopimuksia hyödyntävää veron kiertämistä.
Elisa Veikkola. Kuva: Robert Nyblin
Elisa Veikkola. Kuva: Robert Nyblin

Vuonna 2013 käynnistettiin niin sanottu BEPS-projekti, jonka tavoitteena on uudistaa kansainvälistä verojärjestelmää yritysten verojen välttelyn sekä valtioiden veropohjien hupenemisen estämiseksi. Projektissa havaittiin, että verosopimusten väärinkäyttö on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla globaalisti toimivat yhtiöt ovat siirtäneet voittojaan verotettavaksi alhaisemman verotuksen valtioihin tai veroparatiiseihin.

— Myös Suomessa on toteutettu järjestelyitä, joissa verosopimusten avulla on kierretty Suomessa tulosta menevää veroa, Veikkola toteaa.

Verosopimusten väärinkäyttöön puuttumiseksi BEPS-projektissa laadittiin verosopimuksiin uusi väärinkäytön vastainen sääntö, niin sanottu Principal Purpose Test eli PPT-määräys. Veikkola selvitti vero-oikeuden alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan, miten PPT-määräystä tulee tulkita ja soveltaa erityisesti Suomen solmimissa verosopimuksissa.

Verosopimusten väärinkäyttö – kuten verojen kiertäminen yleisesti – on ilmiö, jota on kielen avulla mahdotonta määritellä ja rajata tarkasti. PPT-määräys perustuukin avoimiin ja epätäsmällisiin tunnusmerkkeihin. PPT:n mukaan verosopimusten väärinkäytöstä on kyse silloin, kun verosopimusedun saaminen oli yksi järjestelyn pääasiallisista tarkoituksista ja tämän edun myöntäminen olisi asiaa koskevien verosopimusmääräysten tavoitteen ja tarkoituksen vastaista.

— PPT-määräyksen avoin muotoilu mahdollistaa sen, että määräyksellä voidaan mahdollisimman laajasti puuttua verosopimusten väärinkäyttöön. Kääntöpuolena PPT:n epätäsmällisessä muotoilussa on, että se lisää epävarmuutta kansainvälisesti toimiville verovelvollisille, Veikkola toteaa.

Ennen BEPS-projektia valtioiden keinot puuttua verosopimusten väärinkäyttöön ovat rajoittuneet tehottomiin sopimusmääräyksiin tai yksipuolisiin kansallisiin toimenpiteisiin. PPT-määräyksen myötä veroviranomaisilla on tehokas työkalu verosopimuksien väärinkäyttöön puuttumiseksi.

— PPT-määräys tekee selväksi sen, että verosopimukseen perustuvia etuja ei myönnetä silloin, kun on kyse veron kiertämisestä. Kansainvälisesti toimivat verovelvolliset joutuvat arvioimaan rajat ylittäviä järjestelyitään PPT-määräyksen valossa. Verovelvolliset luonnollisesti pyrkivät minimoimaan riskiä siitä, että verosopimusedut jätettäisiin myöntämättä. PPT-määräys siten myös ennaltaehkäisee verosopimusten väärinkäyttöä, Veikkola selittää.

Veikkola on kotoisin Hämeenlinnasta ja asuu nykyisin Helsingissä. Hän työskentelee vero-oikeuden yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa.

KTM Elisa Veikkolan vero-oikeuden alaan kuuluva väitöskirja Monenvälisen yleissopimuksen Principal Purpose Test: Tutkimus verosopimusten väärinkäytön vastaisesta säännöstä erityisesti Suomen verosopimusten kannalta tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 4.2.2022 kello 12 Pinni B -rakennuksen auditoriossa 1096, Kanslerinrinne 1. Vastaväittäjänä toimii professori Reijo Knuutinen Turun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Pekka Nykänen johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elisa Veikkola
elisa.veikkola@tuni.fi

Kuvat

Elisa Veikkola. Kuva: Robert Nyblin
Elisa Veikkola. Kuva: Robert Nyblin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye