Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Voimavaralähtöinen ajattelu on menestyvän työyhteisön perusta

Jaa
Nykyisessä työelämässä yksittäisiltä työntekijöiltä edellytetään usein osaamista, joka on todellisuudessa koko työyhteisön aikaansaamaa. Voimavaralähtöinen ajattelu uudistaa tapamme nähdä yksilöt ja työyhteisö sekä työn tuottavuus ja työhyvinvointi.

Työyhteisöt koostuvat keskenään erilaisista yksilöistä, ja erilaisuus liittyy esimerkiksi persoonaan, taustaan, kykyihin ja arvoihin. Tämä monimuotoisuus tulisi nähdä työyhteisön voimavarana.

– Ei minä, vaan me. Tuloksekas työ ei synny yksilöiden yksittäisistä suorituksista, vaan siitä, miten tuemme toisiamme voimavaralähtöisesti, toteaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun lehtori Leena Nuutila.

Työyhteisön moninaisuus on myös sitä, että joukossa on esimerkiksi osatyökykyisiä tai maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Heidän osaamisensa tulee parhaiten näkyväksi, jos näemme heidät yksilöinä emmekä vain osatyökykyisinä tai maahan muuttaneina.

Maahanmuuttajat tarvitsevat usein tukea omien vahvuuksiensa löytämiseen ja monesti haastavasta elämäntilanteesta selviytymiseen. Työ ja työllistyminen ovat tärkeä osa kotoutumista.

Miten kehittää voimavaralähtöistä ajattelua?

Työn tuottavuus ja työhyvinvointi syntyvät monimuotoisuuden ymmärtämisestä ja laadukkaasta vuorovaikutuksesta. Näiden taustalla taas on voimavaralähtöinen ajattelu.

Voimavaralähtöisyyttä on tutkittu Maahanmuuttajat valmentaen työelämään (MALVA) -hankkeessa, jossa tarkasteltiin maahanmuuttajataustaisten henkilöiden integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Mukana ovat olleet Haaga-Helia ja LAB-ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus sekä joukko yrityksiä Päijät-Hämeestä ja Uudeltamaalta. Rahoittajana on ollut Euroopan sosiaalirahasto.

Hankkeessa on paneuduttu siihen, miten työyhteisön monimuotoisuus saadaan osaksi organisaation voimavaroja ja toimintaa. Saatuja tuloksia hyödynnetään yritysten perehdytysprosessien kehittämisessä. Näin voidaan tarjota yksilöityä ohjausta osaamisen tunnistamiseen ja psykososiaaliseen tukeen sekä antaa tietoa työntekijän urakehitysmahdollisuuksista.

– Voimavaralähtöinen ajattelu on ratkaisu erilaisen osaamisen löytämiseen. Muutos lähtee yksittäisistä ihmisistä, ja se toteutetaan askel kerrallaan. Motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen kallein ja arvokkain voimavara, Nuutila kiteyttää.

Tervetuloa MALVA-hankkeen päätös- ja kirjan julkistamistilaisuuteen 4.2.2022 kello 10–13.00!

Tilaisuudessa kuullaan alueen laajempia tulevaisuudennäkymiä, yritysten edustajien ajatuksia monikulttuuristuvasta työelämästä, työllistyjien kokemuksia ja työvoimahallinnon sekä oppilaitoksen edustajien ajatuksia.

Tahdon töihin – Moniäänisiä näkökulmia maahanmuuttajien työllistymiseen -julkaisu koostuu työllistyjien, työnantajien ja oppilaitosten edustajien kirjoittamista teksteistä. Julkaisun ovat toimittaneet Leena Nuutila ja Eija Honkanen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.

Tilaisuuden Zoom-linkki (ID: 665 4315 7050)

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye