Työterveyslaitos

Opettajien työhyvinvointi heikentyi uuden opetussuunnitelman myötä

Jaa
Työterveyslaitoksen mediatiedote 16.2.2022 Opetussuunnitelman käyttöönotto on kuormittanut opettajia, mutta tuonut myös uusia innostavia sisältöjä opetustyöhön. Lisäksi koronapandemia on muuttanut opetustyön arkea ja haastanut opettajien työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa toimiviksi työhyvinvointia tukeviksi keinoiksi kouluissa koettiin rehtorin ja työyhteisön tuki, yhdessä tehtävä työn kehittäminen sekä erilaiset vertaistuen mallit.

Laajassa tutkimushankkeessa selvitettiin opettajien työhyvinvointia ja sen muutoksia uuden opetussuunnitelman käyttöönoton myötä. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, miten johtamisen laatu ja koulualueen sosioekonomiset tekijät ovat yhteydessä työhyvinvoinnin muutoksiin. Lisäksi kerättiin opettajien kokemuksia opetussuunnitelmauudistukseen ja sen tuomiin muutoksiin liittyensekä selvitettiin, millaisia työhyvinvointia edistäviä käytäntöjä kouluissa on tunnistettu. Hankkeen kanssa osittain samaan aikaan ajoittuneen koronapandemian vaikutukset opettajien työhön ja työhyvinvointiin valikoitui myös yhdeksi tarkasteltavaksi teemaksi. 

Työstressi ja unihäiriöt lisääntyivät 

Luokanopettajien työstressi, huoli työmäärän lisääntymisestä, heikentynyt koettu terveys ja unihäiriöt lisääntyivät uuden opetussuunnitelman käyttöönoton myötä (v. 2016-2018 vs. v. 2014) enemmän kuin muilla kunta-alan erityisasiantuntijoilla samana aikana. Myös erityisopettajat ja lehtorit kokivat enemmän huolta työmäärän lisääntymisestä ja lehtorit lisäksi enemmän työstressiä kuin vertailuryhmän työntekijät. Kuormitusta koettiin keskimäärin enemmän sosioekonomisesti heikompien alueiden kouluissa, mutta muutos työhyvinvoinnin riskitekijöissä ei eronnut sosioekonomisesti erilaisten alueiden kouluissa työskennelleillä opettajilla. 

Toisaalta opettajat kokivat työssään voimavaratekijöitä ja he arvioivat yhteistyökyvyn olevan hyvällä tasolla työyhteisöissään. Nämä arviot olivat keskimäärin korkeampia opettajilla kuin vertailuryhmällä kaikkina tarkasteluvuosina, erikoistutkija Maarit Kauppi Työterveyslaitoksesta huomauttaa. 

Opetussuunnitelmauudistuksen tuomia konkreettisia muutoksia työhön ja opettajan rooliin olivat muun muassa lisääntynyt oppilaiden itseohjautuvuuden tukemisen tarve, opettajien välisen yhteistyön lisääntyminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet sekä muutokset eri aineiden tuntimäärissä. Muutosten työhyvinvointiseuraukset olivat moninaisia.  

Korona haastoi koulun arkea 

Koronapandemian vaikutukset koulutyön arkeen vaihtelivat. Osa opettajista koki sen muuttaneen opetustyötä merkittävästi, vaikeuttaneen uuden opetussuunnitelman käytäntöjen toteuttamista ja haastaneen työhyvinvointia.Kuormitusta lisäsivät esimerkiksi aikaa vievät koronan ehkäisytoimet, samanaikaisen lähi- ja etäopetuksen järjestäminen, sairastumisen pelko sekä huoli lasten hyvinvoinnista ja oppimisesta.  

Monen opettajan mielestä koronarajoitukset myös vähensivät yhteisöllisyyttä. Toisten mielestä pandemian merkitys opetustyöhön oli kuitenkin vähäisempi ja osa oli havainnut korona-ajassa myös myönteisiä puolia,kuten digitaitojen vahvistuminen.

Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen korostuivat voimavaroina 

Opettajat kokevat yhteisöllisyyden tärkeäksi voimavaraksi työssään. Hankkeen tulosten perusteella rehtorin ja työyhteisön tuki, työn yhteinen kehittäminen sekä erilaiset vertaistuen mallit koettiinhyviksi onnistuneen muutoksen ja opettajien työhyvinvoinnin tukemisenkeinoiksi. 

Joissain kouluissa oli otettu käyttöön niin sanottu tutor-opettajamalli, jossa tehtävään koulutetut tutor-opettajatkiertävät eri kouluissa ja tukevat muita opettajia opetuksessa, haastavissa tilanteissa ja uusien ideoiden jakamisessa.  

Tutor-opettajat ovat sparrauskumppaneita, jotka auttavatopettajia uudistamaan työtään ja kehittämään omaa ja kouluyhteisön työtä sujuvammaksi. Myös tutor-opettajille itselleen sparraaminen on antoisaa. Muita auttaessa pääsee haastamaan omaa ajatteluaan ja saa muilta ideoita myös oman luokan opetustyön kehittämiseen. Kun työ sujuu, myös opettajien työhyvinvointi vahvistuu, Kauppi muistuttaa. 

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Kunta10-kyselyyn vuosina 2014, 2016 ja 2018 vastanneet luokanopettajat, erityisopettajat ja lehtorit(n=4804–7028) sekä vuosien 2020–2021 vaihteessa haastatellut opettajat (n=20). Hanketta rahoitti Työsuojelurahasto. 

Tutustu loppuraporttiin 

Opettajat muuttuvassa koulumaailmassa -loppuraportti Julkarissa 

Lisätietoja 

Erikoistutkija Maarit Kauppi, Työterveyslaitos, p. 043 825 9460, maarit.kauppi@ttl.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye