Kun työntekijä on raskaana, työpaikalla pitää varmistaa turvalliset olosuhteet
Työterveyslaitoksen mediatiedote 23.2.2022
Raskaus ja työn altisteet -opas kokoaa yhteen lainsäädännön, joka liittyy raskaana olevan tai vasta synnyttäneen naisen terveyteen ja työturvallisuuteen, sekä keinot haitallisen altistumisen välttämiseen.
Kirjoittajat ovat vastanneet useiden vuosien ajan Raskaus ja työ - neuvontapalvelun kysymyksiin. Tätä käytännön kokemusta on hyödynnetty oppaan teossa, kirjoittajat kertovat oppaan saatesanoissa.
– Usein raskaana oleva voi jatkaa työtään pienin työkuvan muutoksin. Oppaan tarkoituksena on mahdollistaa raskaana olevien osallistuminen työelämään, sanoo ylilääkäri Leena Aitto-oja Työterveyslaitoksesta.
Raskaana olevien altistumisen arviointi on työterveyshuollon lakisääteinen tehtävä. Opas on suunnattu ensisijaisesti työterveyshuollon ammattilaisille, mutta siitä hyötyvät myös äitiysneuvoloiden asiantuntijat ja työpaikan työsuojelutyöhön osallistuvat.
Oppaaseen on koottu näyttöön perustuvat käytännönläheiset ohjeet, ja niissä noudatetaan varovaisuusperiaatetta. Joistakin altisteista tai työoloista ei ole riittävästi tietoa, joten ohjeet ovat paikoitellen asiantuntijan paras arvio tilanteesta.
Haitalliset altisteet pitää tunnistaa ja arvioida
Opas esittelee työympäristön kemialliset, biologiset, fysikaaliset ja fyysiset altisteet, jotka voivat olla haitallisia raskauden tai imetyksen aikana, kuten liuotinaineet, laboratoriokemikaalit, hepatiitti-virukset, iskut sekä melu. Lisäksi oppaassa käydään läpi altistuminen ja sen yleisyys, vaikutukset lisääntymisterveyteen sekä suositukset työn turvallisuuden arvioinnin toteuttamiseen kunkin altisteen kohdalla.
– Työpaikan riskinarvioinnissa ennakointi on tärkeää, ja siinä tarvitaan työterveyshuollon asiantuntemusta. Silloin kun työntekijä kertoo raskaudestaan, työpaikalla tulisi jo olla käytännöt turvallisten olosuhteiden varmistamiseksi, sanoo ylilääkäri Heikki Frilander Työterveyslaitoksesta.
Arviossa tulee huomioida myös mahdolliset vaikutukset hedelmällisyyteen, vaikkeivat ne olekaan tämän oppaan keskiössä.
Oppaaseen on koottu merkittävä lähdeluetteloaineisto lisätiedon hankkimisen tueksi.
Raskaus ja työn altisteet
- Raskaus ja työn altisteet -opas on julkisesti saatavilla Julkarissa. Opas tulee myöhemmin saataville Terveysportin Työterveys ja kuntoutus -tietokantaan.
- Työterveyslaitos järjestää oppaan sisällöistä webinaarimuotoisen koulutuksen 22.11.2022.
- Oppaan kokoamisesta ovat vastanneet ylilääkäri Heikki Frilander, ylilääkäri Leena Aitto-oja, tutkija Pasi Huuskonen ja tutkimusprofessori Tiina Santonen Työterveyslaitoksesta.
- Oppaan kirjoittamiseen on osallistunut laaja joukko Työterveyslaitoksen asiantuntijoita ja myös muutama ulkopuolinen asiantuntija. Teosta ovat kommentoineet lukuisat maamme asiantuntijat, etenkin tartuntatautiosion osalta.
Lisätiedot
- Ylilääkäri Leena Aitto-oja, leena.aitto-oja@ttl.fi, +358304746106
- Ylilääkäri Heikki Frilander, heikki.frilander@ttl.fi, +358304742265
- Tutkija Pasi Huuskonen, pasi.huuskonen@ttl.fi, +358304742303
Tutustu myös
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
MUISTUTUSKUTSU 20.5.2025 KLO 14.30: Suomi tarvitsee työpaikkoja parantamaan turvallisuutta ja resilienssiä16.5.2025 14:45:48 EEST | Kutsu
Kokonaisturvallisuuden, resilienssin ja varautumisen tarve kasvaa. Tervetuloa kuulemaan Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta ja parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista. Median edustajat voivat osallistua infoon etäyhteyksin ja paikan päällä.
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: toukokuu 20257.5.2025 09:00:00 EEST | Uutinen
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työmatkaliikuntaa, museotyön riskejä ja sitä, miten tukea työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Tiedotepohja_ruotsi7.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tähän tulee tiivistelmä ydinsisällöistä.
Pelastusalan työhyvinvointi on kehittynyt myönteisesti, mutta harva uskoo jatkavansa eläkeikään7.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Pelastustoimen työhyvinvoinnin tuore tilannekuva kertoo, että työhyvinvointi on kehittynyt yleisesti myönteiseen suuntaan. Eri ammattien välillä on kuitenkin suuria eroja. Alan yhteisiksi kehittämiskohteiksi nousevat esihenkilöiden jaksaminen, epäasiallisen kohtelun ehkäisy sekä luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen. Alan veto- ja pitovoiman varmistamiseksi työhyvinvoinnin kehittäminen kaipaa valtakunnallisella tasolla yhteisiä linjauksia.
Tiedotepohja in English7.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
Tähän tiivistelmä ydinasioista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme