Tampereen yliopisto

Väitös: Alue-ensihoito voi tarjota integroitua hoitoa perusterveydenhuollon yhteyspinnoilla

Jaa
Monelle ensihoito tarkoittaa vilkkuvia sinisiä valoja, elvytystä tai muuta kiireellistä hoitoa kansalaisen parhaaksi. Kansainvälisesti ja kansallisesti ensihoitopalvelu on toteuttanut myös kiireetontä ensihoitoa potilaan luona, josta TtM Tuija Rasku käyttää väitöskirjassaan nimitystä alue-ensihoito, community paramedicine. Nämä alue-ensihoitajat ovat tuottaneet hoidon tarpeen arviointia turvallisuusalan ja sosiaali- ja terveysalan yhteyspinnassa, mikä vähentää painetta päivystyspoliklinikoilla ja tarjoaa kokeneiden terveydenhuollon ammattilaisten ammattitaitoja potilaan ja tämän perheen avuksi.
Tuija Rasku. (Kuva: Ville Rasku)
Tuija Rasku. (Kuva: Ville Rasku)

Palvelutuotannon keskittäminen, väestön vanhentuminen ja palvelutarpeen kasvu lisäävät tulevaisuudessa sosiaali- ja terveydenhuollon moniammatillisen integraation tarvetta sekä hallinnollisesti että käytännön tasolla. Ensihoitotehtävät ovat lisääntyneet ja merkittävä osa niistä on ei-kiireellisiä. Hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen lähes 40 % ensihoidon potilaista voi jäädä kotiin. Uudet hoitomallit tarvitsevat muun muassa aktiivisesti toimivaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteyspintaa ja potilastiedon turvallista siirtomahdollisuutta, jotta potilaan hoidon jatkuvuutta voidaan parantaa ja toteutetun hoidon laatua seurata.

Raskun tutkimuksen mukaan alue-ensihoito rakentuu alueellisten tarpeiden mukaan ja ammattiryhmien yhteistyönä siten, että tuotetaan sekä ennaltaehkäisevää ja/tai kohdennettua seurantahoitoa hoidon tarpeen arvioinnin ja hoitopolkujen rakentamisen avulla. Toiminnan tavoitteena on vähentää turhia päivystyskäyntejä, kohdentaa terveydenhuollon resursseja oikein ja tuottaa potilaslähtöistä ja potilaan läheistenkin voimavarat huomioon ottavaa hoitoa. Alue-ensihoidon toimiessa ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa se on tärkeä yhteistyökumppani muun muassa alueen kotihoidolle.  

– Alue-ensihoitajana työskentelevät erittäin kokeneet sairaanhoitajat ja ensihoitajat. Itsenäinen työ ja monipuolinen yhteistyöverkosto koetaan palkitsevana, mutta se sisältää myös haasteita. Yllättävän paljon alue-ensihoitajien työ sisälsi puhelimitse tehtävää hoidon tarpeen arviointia ja hoito-ohjeistusta, Tuija Rasku toteaa.

– Suomalaisten innovatiiviset ensihoidon palvelumallit poliisin, turvapuhelinpäivystäjien tai psykiatristen sairaanhoitajien kanssa tuottavat sekä turvallisuutta että integroitua tehokkuutta erottuen kansainvälisistä malleista, Rasku korostaa.

Integroituna hoitomallina alue-ensihoito asettaa vaatimuksia sekä alue-ensihoitajille että alue-ensihoidon suunnittelijoille ja ylläpitäjille. Yhteiset asiakas- ja potilastietokannat, maksuperusteiden kohdentuminen oikein, koulutus ja organisatorinen virallinen ja epävirallinen tuki tarvitsevat vielä kehittämistä, jotta tavoitteisiin voidaan päästä.   
 
Tuija Rasku työskentelee Tampereen ammattikorkeakoulussa ensihoidon lehtorina. Hän on mukana sekä ensihoidon koulutuksen kansainvälisissä verkostoissa että hyvinvointialueen Liikkuvien sote-palveluiden kartoitushankkeessa.

Terveystieteen maisteri Tuija Raskun hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Community Paramedicine – an Integrated Care Model in a Primary Health Care tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 11.3.2022 klo 13.00 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori Gina Agarwal McMaster -yliopistosta (Ontario, Kanada). Kustoksena toimii dosentti Katja Joronen Turun yliopistosta.

Avainsanat

Kuvat

Tuija Rasku. (Kuva: Ville Rasku)
Tuija Rasku. (Kuva: Ville Rasku)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye