Tampereen yliopisto

Väitös: Neuroverkoilla voidaan ennustaa tarkasti viljan satomääriä kasvukauden aikana

Jaa
Ilmastonmuutoksen ja Euroopan kiristyneen turvallisuusympäristön vuoksi ruoan alkutuotannon tehostaminen on entistä tärkeämpää huoltovarmuuden takaamiseksi. Koneoppimista ja automaatiota hyödyntävät dataan perustuvat päätöksenteon tukijärjestelmät ovat siinä keskeisessä asemassa. DI Petteri Ranta selvitti väitöskirjatutkimuksessaan, että nykyaikaiset kaukokartoituslaitteistot, kuten droonit ja satelliitit sekä viimeisimmät syväoppimismenetelmät avaavat viljelijöille uusia mahdollisuuksia tehdä dataan perustuvia päätöksiä jo kasvukauden alkuvaiheilla.

Koneoppiminen ja tekoälymenetelmät ovat olleet muotitermejä jo joitakin vuosia esimerkiksi kuvien tunnistuksessa. Neuroverkkoihin pohjaavien nykyaikaisten menetelmien hyödyntäminen maataloudessa on kuitenkin antanut odottaa itseään aivan viime vuosiin asti, yleensä datan heikon saatavuuden ja vaihtelevan laadun vuoksi.

– Nyt kuka tahansa voi ostaa laadukkaan droonin, mallinnusmenetelmät ovat kehittyneet ja laskentakapasiteetti halventunut. Siten riittävän tarkat kuvat ovat avanneet tien kasvukauden aikana tehtävälle satotasojen ennustamiselle, Petteri Ranta kertoo.

Satoennustemalleja on toki tehty jo vuosikymmeniä, mutta useimmiten nämä mallit ovat tuottaneet peltokohtaisesti vain yksittäisiä lukuja.

– Väitöstutkimuksessani tutkittujen kuvapohjaisten neuroverkkojen ja tarkkojen droonikuvien ansiosta satotasoa on mahdollista ennustaa paljon tarkemmin, pellon sisäinen vaihtelu huomioiden. Kuvadataan voidaan myös liittää muuta tietoa, kuten maaperäkarttoja, korkeuskäyriä ja säämittauksia, Ranta selvittää.

Tutkimuksessa hyödynnettiin pääsääntöisesti vuosien 2017 ja 2018 aikana kerättyä drooni- ja satokarttadataa valikoiduista satakuntalaisista pelloista (MIKÄ DATA -hanke). Aineistoja rikastettiin myös muista datalähteistä kerätyillä tiedoilla, kuten Sentinel 2 -satelliittikuvilla, maaperäkartoilla, paikallisilla säätiedoilla ja korkeuskartoilla. Parhaimmillaan saavutettiin keskimäärin 0,2 tn/ha virhemarginaali satokarttaennusteessa, kun kerätty aineisto ajoittui aikaan ennen juhannusta.

Tutkimuksessa tuotetun satokarttaennusteen tarkkuus oli Sentinel 2 -satelliittiaineiston käytön vuoksi yksi ennustettu arvo per aari. Toisin sanoen, mikäli todellinen kerätty sato jollain aarin kokoisella alueella olisi 5 tn/ha, mallin ennuste olisi keskimäärin 4,8–5,2 tn/ha kyseiselle kohdalle.

– Tutkitun kaltaiset koneoppimismallit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun ne liitetään osaksi kokonaisvaltaista päätöksenteon tukijärjestelmää. Tavoitteena on, että yksittäisen maanviljelijän on mahdollista saada käyttöönsä ajantasaista tilannekuvaa tuottavia työkaluja entistä kestävämmälle ja tehokkaammalle ruoan alkutuotannolle, Ranta toteaa.

Diplomi-insinööri Petteri Rannan tieto- ja sähkötekniikan alaan kuuluva väitöskirja Feasibility of Remote Sensing Based Deep Learning in Crop Yield Prediction tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 01.04.2022 kello 12:00 auditoriossa 125, Porin Yliopistokeskus, Pohjoisranta 11 A, Pori. Vastaväittäjänä toimii tohtori Roope Näsi, Maanmittauslaitos. Kustoksena toimii professori Tarmo Lipping.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petteri Ranta
0400 750 313
petteri.u.ranta@gmail.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye