Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarikysely: Yritykset ennakoivat kasvua henkilöstömääriin

Jaa
Helsingin seudun yrityksistä yli 30 prosenttia arvioi, että niiden henkilöstömäärä kasvaa vuonna 2022 viime vuoteen verrattuna. Kauppakamarien talouskyselyssä yritykset ennustavat investointien määrän supistuvan Ukrainan sotatilanteen vuoksi. Kuitenkin vain 15 prosenttia yrityksistä katsoo, että tilauskannat tulevat pienentymään seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Epävarma kansainvälinen turvallisuustilanne tuntuu Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksissä. Vuosi 2022 lähti yrityksissä käyntiin pääsääntöisesti hyvin, mutta Ukrainan sota toi yritysten ennusteisiin uuden epävarmuuden. Yli puolella Helsingin seudun yrityksistä Venäjän sota ja pakotteet heikentävät yritysten toimintaa merkittävästi (10 %) ja jonkin verran (47 %). Kauppakamarien talouskyselyyn vastasi 399 Helsingin seudun jäsenyritystä.

”Ukrainan sota vaikuttaa useimpiin yrityksiin ainakin välillisesti, koska energian ja raaka-aineiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat. Korkotason tulevasta kehityksestä vallitsee huomattavaa epävarmuutta, mikä vaikuttanee investointihalukkuuteen, vaikka tämän kyselyn perusteella viidennes ennakoi tekevänsä kuluvana vuonna enemmän investointeja kuin viime vuonna”, arvioi Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Sodan vaikutus kustannuksiin mietityttää yrityksiä

Kauppakamarien yrityskyselyn vastaajien mukaan yritysten toimintaa rajoittavat tällä hetkellä erityisen vahvasti logistiikkavaikeudet ja kohonneet kuljetuskustannukset sekä raaka-aineiden ja komponenttien toimitusvaikeudet ja nousseet hinnat.

”Tässä tilanteessa, huolimatta monen yrityksen varsin vahvasta ensimmäisestä kvartaalista, jatkosta ei voi sanoa mitään varmaa. Juuri nyt ennustettavuus on globaalistikin erityisen huono”, Pakarinen sanoo.

Pakarisen mukaan nyt on erityisen tärkeää, että Suomen poliittisessa päätöksenteossa tehdään kaikki voitava, jotta ei aiheuteta markkinoilla yhtään enempää epävakautta. ”Tämä on keskeistä senkin vuoksi, että meidän pitää säilyä ulkomaisten investointienkin kannalta houkuttelevana toimintaympäristönä. Yritykset osaajapulan ratkaisemiseksi aktiivisilla toimilla olisivat hyvä signaali”, painottaa Pakarinen.

Osaajapulan ratkaisut keskiöön

Eniten yritystoimintaa rajoittavaksi tekijäksi vastaajat arvioivat yhä kuitenkin ammattitaitoisen työvoiman puutteen. Pakarinen kertoo, että Kauppakamari on etsinyt aktiivisesti keinoja osaajapulan ratkaisemiseksi.

”Erityisen tärkeää on helpottaa ammattiosaajien pääsyä maahan ja avoimille työmarkkinoille. Saatavuusharkinta täytyy poistaa. Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi, mutta samalla suurin tarve myös Helsingin seudulla on työntekijätason kansainvälisistä osaajista ja varsinkin toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkinnon suorittaneista”, Pakarinen muistuttaa. ”Osaajapulasta on tullut kasvu este, johon on etsittävä nopeasti toimivia ratkaisuja”, Pakarinen jatkaa.

Kauppakamarien kysely toteutettiin 15. - 17.3.2022 ja siihen vastasi Helsingin seudun kauppakamarin jäseniä eri toimialoilta ja erikokoisista yrityksistä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pia Pakarinen, Helsingin seudun kauppakamari, toimitusjohtaja, pia.pakarinen@helsinki.chamber.fi, p. 040 529 4989


Tiina Tikander, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi, p. 046 878 7540

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin ydinkeskusta tarvitsee kaksi autoliikenteen poikittaisyhteyttä – Kaivokatua ei saa sulkea autoilta25.6.2024 13:02:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki suunnittelee Kaivokadun katkaisemista autoliikenteeltä. Muutoksen jälkeen ydinkeskustan ainoaksi autoliikenteen poikittaisyhteydeksi jäisivät Esplanadit. Toimenpiteen vaikutuksia nykytilanteeseen verrattuna ei ole arvioitu. Helsingin seudun kauppakamari, A. Ahlström Kiinteistöt, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Senaatti-kiinteistöt vastustavat Kaivokadun muuttamista joukkoliikennekaduksi. Ne edellyttävät, että suunnitelmaluonnoksesta ja Kaivokadun muutosesityksestä tehdään liikenne- ja elinvoimavaikutusten arviointi, jossa muutosta verrataan nykyhetkeen. Helsingin kaupungin muutosehdotuksen tavoitteena on parantaa ydinkeskustan kävelymahdollisuuksia ja lisätä viihtyisyyttä. Koska raitiotiekiskojen ja pyöräteiden määrä Kaivokadulla suunnitelmassa tuplaantuu, kävelyolosuhteet paranevat vain hieman. Ydinkeskustan ruuhkautuminen lisääntyisi ja liikennejärjestelmän toimivuus poikkeustilanteissa vaarantuisi.

Ennakointikamari: Kysyntä ja tarjonta eivät ole kohdallaan kysytyimmissä ammateissa Uudellamaalla18.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yhdenkään Uudenmaan 15 kysytyimmän ammatin kysyntä ja tarjonta ei ole tasapainossa. Kysytyimmät ammatit ovat niitä, joissa on eniten avoimia työpaikkoja. Kuorma-auton ja erikoisajoneuvon kuljettajille on Uudellamaalla samaan aikaan tarjolla paljon avoimia työpaikkoja, toisaalta työttömiä kuljettajia on paljon. Pula on lähihoitajista, sairaanhoitajista, kodinhoitajista, lastentarhanopettajista ja vartijoista. Sen sijaan ylitarjontaa on esimerkiksi myyjistä, lastenhoitotyöntekijöistä ja tarjoilijoista. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta. ”Tilanne on huolestuttava, sillä arvioiden mukaan kysyntä ja tarjonta eivät ole tasapainossa merkittävässä osassa listan ammateissa vuoteen 2028 mennessä”, sanoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja. Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari arvioi kaksi kertaa vuodessa työllisyystilannetta Uudellamaalla.

Julkisia työnantajapalveluja ei yrityksissä juuri tunneta – ”Työmarkkinatori ei kykene vastaamaan työnantajien tarpeisiin”11.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaalisen median, yksityisten työnhakusivustojen, oppilaitosten tai korkeakoulujen sekä henkilöstöpalvelualan yritysten apu tai palvelut ovat yrityksille merkittävämpiä henkilöstön rekrytoinneissa kuin julkisten työvoimapalvelujen apu tai palvelut, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin ja Palvelualojen työnantajat Paltan selvityksestä. Selvitys perustuu niiden jäsenyrityksille tekemään kyselyyn ja käyttäjähaastatteluihin.

Helsingin seudun yrityksissä halua vahvistaa Uudenmaan roolia EU:n päätöksenteossa – usko EU:n kilpailukykyyn vähäinen22.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Puolet Helsingin seudun yrityksistä vahvistaisi alueiden, kuten Uudenmaan roolia EU:n päätöksenteossa, neljännes ei vahvistaisi, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityskyselystä. Helsingin seudun yritykset antavat elinkeinoelämän näkökulmasta suomalaismeppien onnistumisesta kouluarvosanan 7. Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että EU pärjää huonosti kilpailukyvyssä Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye