Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankiloissa aloitetaan tekoälyn kehittäminen

Jaa
Rikosseuraamuslaitos ja teknologiayritys Metroc oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jossa vankiloihin tarjotaan tekoälyalgoritmin kouluttamiseksi tehtävää dokumenttien prosessointityötä Metrocin toimittamilla työasemilla.

Mukana kokeilussa on neljä vankilaa eli Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankila, joissa työhön on tässä vaiheessa varattu yhteensä 12 työasemaa. Uudenlainen työtoiminnan muoto modernisoi vankiloiden työtoiminnan tarjontaa ja opettaa vangeille digitaitoja, joita tarvitaan opiskelu- ja työelämässä sekä yhteiskuntaan integroitumiseksi. Osallisuus yhteiskunnassa edellyttää nykyisin yhä enemmän digitaitoja, kun palvelut siirtyvät sähköisiksi / verkkoon. Metroc ostaa tekoälyn kehitystyötä Rikosseuraamuslaitokselta ostopalveluna, ja vangit saavat tekoälyn kehittämiseen liittyvistä työtehtävistä samanlaisen korvauksen kuin muustakin työtoiminnasta.

- Tekoälyn kouluttaminen on työnä sellaista, että sitä on mahdollista tehdä suljetuissa olosuhteissa, eikä se edellytä suuria tiloja tai investointeja. Se on mahdollista opettaa vangille lyhyessä ajassa, mikä mahdollistaa myös lyhyttä rangaistusta suorittavien vankien osallistumisen. Vankeja voi motivoida mahdollisuus osallistua modernimpaan työtoimintaan kuin perinteisesti on voitu vankiloissa tarjota, kertoo erityisasiantuntija Satu Rahkila.

Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa ja mahdollistaa vangeille nykyaikaisia työtehtäviä. Vankiloissa on jo aiemmin kokeiltu tekoälyn koulutusta yhdessä aiemmassa projektissa. Kokemukset olivat myönteisiä ja vahvistivat vastaavan tyyppisen työn soveltuvuutta vankiloihin.

Vangit oppivat ymmärtämään rakennusalaa Suomessa

Digitaitojen lisäksi Metroc opettaa vangeille rakennusalan perusteita muun muassa millaisia rakennushankkeita on Suomessa, millaisia toimijoita on tyypillisessä rakennushankkeessa ja millaisia vaiheita on eri rakennushankkeissa. Perehdytyksen jälkeen vankien tehtävä on kouluttaa tekoälyä ja löytämään oikeita tietoja rakennushankkeisiin liittyvistä teksteistä.Työtehtävät sisältävät tekstisisällön tulkitsemista ja vastaamista rakennusalaa koskeviin kysymyksiin, kuten “Onko tässä dokumentissa hyväksytty rakennuslupa” tai “Onko tässä dokumentissa hankkeen urakoitsija valittu”. Tekoälyn kouluttaminen tapahtuu toistoilla ja kysymyksiin vastaamisella.

- Tekoälyn kehittämiseksi ihmisten täytyy opettaa tietokoneelle malleja, miten tietokoneohjelma voi tulkita rakentamiseen liittyvää dokumentaatiota. Tämä onnistuu antamalla tietokoneelle opetusaineistoa ja oikeita vastauksia., kertoo Metrocin toimitusjohtaja Jussi Virnala.

Vankiloissa on useita tekoälyyn liittyviä projekteja

Vankityöllä on tärkeä merkitys vangin tukemisessa kohti rikoksetonta elämää ja yhteiskuntaan integroitumista. Kaikki vankiloissa järjestettävä palvelu, toiminta ja kuntoutus toimii polkuna rikoksettomaan elämään. Koronapandemian aikana ja Älykäs vankila -hankkeessa tapahtuneen kehittämisen myötä myös digipalvelut ja vankien digitaitojen lisääminen ovat tulleet edesauttamaan vankeja moderniin yhteiskuntaan integroitumisessa.

-  Älykäs vankila -hankkeessa on toteutettu Suomen ensimmäinen älyvankila eli Hämeenlinnan uusi naisvankila, jossa digipalveluiden käyttö tapahtuu suoraan sellistä sellipäätteillä. Tekoälytyö tuodaan tässä pilotissa kokeiluun myös Hämeenlinnan älyvankilaan”, toteaa Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka.

Digiprojektien lisäksi vankiloissa on aiemminkin ollut tekoälyyn liittyviä hankkeita ja vangeilla on mahdollisuus opiskella Helsingin yliopiston nettikursseja tekoälystä.

Metroc on kansainvälistyvä teknologiayhtiö, joka kehittää tietopalveluita rakennusalan yrityksille. Rikosseuraamuslaitos ja Metroc Oy:n ovat sopineet yhden vuoden pilottiprojektista.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Pia Puolakka, puh. 050 528 9042

Erityisasiantuntija Satu Rahkila, puh. 050 327 6821

Metroc Oy:n toimitusjohtaja Jussi Virnala, jussi.virnala@metroc.ai, puh. 040 549 3107

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kira vann fängelsehundarnas finländska mästerskap — justitieminister Meri bekantade sig med hundverksamheten vid Brottspåföljdsmyndigheten i Jokela fängelse8.5.2024 16:17:15 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid Jokela fängelse 6 till 8 ​​maj 2024. Som vinnare utkorades Kira, förd av väktare Heidi Vänskä från Åbo fängelse. Tävlingarnas beskyddare, justitieminister Leena Meri, var på plats och öppnade tävlingarna. Hon fick också insyn i hur hundarna och deras förare arbetar.

Kira on vankilakoirien Suomen mestari – oikeusministeri Meri tutustui Jokelan vankilassa Rikosseuraamuslaitoksen koiratoimintaan8.5.2024 16:17:15 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 6.–8.5.2024 Jokelan vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Turun vankilan labradorinnoutaja Kira ohjaajanaan vartija Heidi Vänskä. Kilpailujen suojelija oikeusministeri Leena Meri oli paikalla avaamassa kisat ja tutustumassa vankilakoirien ja niiden ohjaajien työhön.

Överföring av klienternas pengar från Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets gamla betalkort utreds2.5.2024 10:00:07 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets tidigare leverantör av betalkort, PFS, har försatts i likvidation. Överföringen av de pengar som finns kvar på de stängda korten utreds. Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets avtal med PFS har upphört och alla gamla kort har stängts senast den 30 november 2023. Båda myndigheter har en ny kortleverantör vars kort inte påverkas av situationen med PFS.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye