Jyväskylän yliopisto

Väitös 13.5.2022: Työkaluja kaksiulotteisten pintojen uniformisaatio-ongelmiin (Ikonen)

Jaa
Merkittävä tutkimuskohde kaksiulotteisessa geometriassa on uniformisaatio-ongelma, jonka tutkimuksen historia ulottuu 1800-luvulle. Viime vuosikymmeninä epäsileiden pintojen uniformisaatiosta on kehkeytynyt keskeinen tutkimusala. FM Toni Ikosen väitöskirjassa kehitellään työkaluja niin kutsuttuihin kvasikonformaalisiin uniformisaatio-ongelmiin.
Toni Ikonen
Toni Ikonen

Esimerkkejä epäsileistä pinnoista ovat maapallon pinta, kuution reuna tai kartion reuna. Näille esimerkeille on yhteistä se, että niissä on tapa mitata paikkojen välisiä etäisyyksiä sekä kappaleiden pinta-aloja. Kaksiulotteisessa geometriassa on keskeistä myös huomattavasti monimutkaisempien esimerkkien tutkiminen. 

Uniformisaatio-ongelmissa perustavanlaatuinen kysymys on löytää riittäviä ja välttämättömiä ehtoja, jotta epäsileältä pinnalta on kartta jollekin tasaiselle pinnalle. Tavoitteena on löytää kartta, joka vääristää annetun pinnan geometriaa mahdollisimman vähän. Väitöskirjassa tutkitut kvasikonformikartat voivat vääristää pinta-aloja ja etäisyyksiä merkittävästi, mutta kappaleiden muodot ja paikkojen väliset kulmat vääristyvät kontrolloidusti. 

”Eräs esimerkki kvasikonformikartasta on maapallon Mercatorin karttaprojektio. Kyseisessä kartassa Grönlanti ja Afrikka näyttävät samankokoisilta, vaikka todellisuudessa Afrikan pinta-ala on noin viisitoista kertaa suurempi. Kuitenkin kartan avulla laivan navigaattori pystyy valitsemaan oikean suunnan, jotta Lontoosta päästään laivalla New Yorkiin, Reykjavíkin tai Oslon sijaan”, Ikonen havainnollistaa. 

Uniformisaatio-ongelmaan liittyy annetun epäsileän pinnan kartaston olemassaolon tutkiminen. Kartasto tarkoittaa kokoelmaa karttoja, joista yksittäiset kartat muuntavat vain pieniä palasia pinnasta. Kartaston olemassaolo on helpompi varmistaa, eikä aina ole selvää, onko koko pinnan karttaa edes olemassa. Väitöskirjan kannalta tärkeitä ovat kvasikonformikartastot — kartastot, joissa jokainen kartta on kvasikonformaalinen. 

Yksi väitöskirjan keskeisistä saavutuksista on eräiden klassisessa kompleksianalyysissä tärkeiden ongelmien kytkeminen kvasikonformikartaston olemassaoloon. Lisäksi väitöskirjan merkittävä saavutus on osoitus siitä, että koko pinnan kvasikonformikartan olemassaolo seuraa mainitun kartaston olemassaolosta. 

Väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations-sarjassa, numero 508, Jyväskylä 2022. ISBN 978-951-39-9114-2 (PDF), ISSN 2489-9003. Linkki verkkojulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9114-2

FM Toni Ikosen matematiikan väitöskirjan ”Quasiconformal uniformization of metric surfaces" tarkastustilaisuus on perjantaina 13.5.2022 klo 12 Ylistönrinteen salissa KEM1. Vastaväittäjänä toimii dosentti Rami Luisto (Digital Workforce Services, Suomi) ja kustoksena professori Kai Rajala (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toni Ikonen
toni.m.h.ikonen@jyu.fi

Kuvat

Toni Ikonen
Toni Ikonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.

Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten

Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye