Suomen ja Ruotsin yrittäjäjärjestöt: Nato-jäsenyys tärkeä yrittäjille ja yrityksille

// Kirjoitus on julkaistu alun perin Kauppalehdessä ja Dagens Industrissa 5.5.2022. //
Nyt on aika. Vuosien jahkailu ja jaarittelu ovat ohi. Ruotsin ja Suomen yrittäjäjärjestöt haluavat lähettää vahvan viestin molempien maiden johdolle puolustusliitto Nato-jäsenyyden hakemiseksi mahdollisimman pian. Se vahvistaisi turvallisuutta, vapautta ja vakautta Pohjoismaissa ja koko Itämeren alueella. Tämä on olennaista yritysten ja yrittäjien kannalta.
Se myös selkeyttäisi Ruotsin ja Suomen asemaa sekä vähentäisi Venäjän aiheuttamaa maihin kohdistuvaa markkinariskiä, joka on kasvanut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Jäsenyys vahvistaisi yritystoiminnan edellytyksiä koko Pohjolassa.
Nato-jäsenyys on nyt erityisen perusteltua, koska Ruotsin ja Suomen turvallisuusympäristössä on tapahtunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan suuri muutos. Venäjän aloittama sota vaarantaa koko Euroopan vakauden.
Myös pohjoisen Euroopan turvallisuustilanne on vakavampi ja vaikeammin ennakoitava. On syytä olettaa, että tilanne ei nopeasti parane.
On tärkeää, että arvioimme kenen kanssa me teemme yhteistyötä ja että ympärillä on hyviä yhteistyökumppaneita. Jos Ruotsi ja Suomi hakevat samanikäisesti Naton jäsenyyttä, se nostaa Venäjän aggression kynnystä Ruotsin ja Suomen lähialueilla.
Nato-jäsenyydellä on vahva tuki Ruotsin ja Suomen yrittäjien parissa. Ruotsin yrittäjäjärjestön teettämän tutkimuksen mukaan 71 prosenttia yrityksistä puoltaa jäsenyyttä, 16 prosenttia vastustaa.
Suomessa yrittäjistä 70 prosenttia kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Vastustajia on yksitoista prosenttia. Suomen Yrittäjien jäsenten keskuudessa Nato-jäsenyyden kannatus on vielä suurempi kuin koko yrittäjäkunnassa, 73 prosenttia. Nämä vahvat ja johdonmukaiset luvut puhuvat sen puolesta, että nyt on aika toimia.
Näinä epävarmoina aikoina liittyminen Natoon ei ole iso askel, koska Ruotsi ja Suomi tekevät vahvaa keskinäistä puolustusyhteistyötä ja panostavat puolustusvoimiensa kehittämiseen ja harjoitustoimintaan. Yhteiset harjoitukset myös Nato-maiden kanssa ovat erityisen tärkeitä myös jäsenyysprosessin aikana.
Ruotsi ja Suomi ovat olleet jo pitkään jäseniä Euroopan unionissa. Ne tekevät myös syvää yhteistyötä Naton kumppaneina. On vain luontevaa, että ne ovat mukana Naton täysjäseninä ja sen turvatakuiden piirissä. Viimeisen askeleen ottaminen on historiallisista syistä ollut haastavaa, mutta nykyisessä tilanteessa on luonnollista, että maat liittyvät Natoon täysjäseninä ja niille kuuluvat sen turvatakuut.
Olisi suotavaa, että Ruotsin ja Suomen jäsenyyshakemukset jätettäisiin suunnilleen yhtä aikaa, nopeasti ja liittyminen tapahtuisi yhdessä. Se mahdollistaisi Naton Pohjois-Euroopan puolustuksen kehittämistä kokonaisuutena. Tämä ratkaisu toisi sellaista turvallisuutta ja vakautta, jota meidän jäsenemme ja yritykset tarvitsevat kasvaakseen ja kehittyäkseen.
Günther Mårder, toimitusjohtaja, Företagarna
Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Laaja kannatus minimipalkkalaille – silti epätietoisuus kasvaa24.7.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Työelämägallup kertoo merkittävästä tuesta minimipalkkalaille. Vastaajista 43 prosenttia kannattaa minimipalkkalakia, kun 19 prosenttia vastustaa. Epätietoisten osuus on noussut 39 prosenttiin, mikä viittaa kasvavaan tarpeeseen selkeyttää keskustelua aiheen ympärillä. Suomessa ei ole säädetty lailla minimi- eli vähimmäispalkasta, kuten useimmissa muissa EU-maissa.
Työelämägallup: Etätyöt lisänneet työtyytyväisyyttä – puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt evätään21.7.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Etätyöt ovat edelleen merkittävä osa suomalaisten arkea, sillä lähes puolet (46 prosenttia) työelämässä olevista on ollut etätöissä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kolme neljästä (74 %) haluaisi tehdä etätöitä jatkossa, ja puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt eivät olisi mahdollisia. ”Etätyön tuoma työtyytyväisyys ja työn mielekkyys näyttävät yhä lisääntyneen. Sen sijaan työn itsenäisyys on vähentynyt, mikä viittaa siihen, että etätyötä johdetaan aiempaa enemmän. Se on tervetullutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Työelämägallup: Yhä useampi suhtautuu lakkoihin kielteisesti16.7.2025 07:18:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevien suhtautuminen lakkoihin on muuttunut. Nyt 38 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa lakkoja. Osuus on noussut huomattavasti alkuvuodesta 2023, jolloin lukema oli 22 prosenttia. Eri mieltä on puolet. ”Ihmiset ymmärtävät, että lakot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja haittaavat yrityksiä sekä koko taloutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi.
Työelämägallup: Suomalaiset kannattavat laajasti yleistä ansioturvaa11.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevat antavat laajan tuen yleiselle ansioturvalle. Heistä 42 prosenttia pitää hyvänä asiana yleistä ansioturvaa, joka antaisi ansiosidonnaisen turvan myös niille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. Alle kolmannes (31 %) pitää ideaa huonona ja hieman useampi kuin joka neljännes (27 %) ei osaa arvioida ehdotusta.
Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme