Väitös: Yhdenvertaiseen arviointiin vielä matkaa Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärässä
Väitöskirjassaan Vesaranta tutki kielitaidon arvioinnissa erityisen vähälle huomille jäänyttä aihetta: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän (S2) arviointia, arviointiprosessia ja arviointiin vaikuttavien tekijöiden merkitystä opettajien käsityksissä. Tutkimusaineistot kerättiin kahden opetussuunnitelmakauden aikana vuosina 2017 ja 2021.
– Tällä hetkellä S2-oppimäärään arvioinnin tutkiminen on hyvin ajankohtaista, sillä arviointi on perusopetuksessa keskeinen kehittämiskohde, Vesaranta taustoittaa.
–S2-oppimäärä on vielä nuori ja sen vakiintuminen osaksi perusopetuksessa järjestettävää opetusta on ollut pitkä prosessi. Monikielisyys on muuttanut opetuksen käytänteitä, opetusjärjestelyitä ja koulun arviointikulttuuria. Muutokset yhteiskunnassa ovat haastaneet opettajat tarkastelemaan oppilaiden suomen kielen taitoa ja sen arviointia uudelleen, Vesaranta sanoo.
Ristiriita arviointikriteereiden ja arviointikäytänteiden välillä
S2-oppimäärän arvosana on tärkeä oppilaan jatko-opintojen kannalta. S2-taidon arvioinnissa on aina mukana päättöarvioinnin tuoma jännite, sillä opettajan antama arvio oppilaan suomen kielen tasosta määrittää jatko-opintokelpoisuuden. Tästä syystä arvioinnin tulee olla mahdollisimman yhdenvertaista.
– Arviointia ohjaavat valtakunnalliset ohjeistukset ja asiakirjat, mutta arviointikriteerit ovat tulkinnanvaraisia ja epäselviä. Tämä selittynee osaltaan sillä, että kielitaidon tasojen määrittely on alkujaan kohdennettu vieraan kielen arviointiin. S2-oppimäärällä on kuitenkin erityinen tehtävä, sillä se on oppilaalle sekä oppimisen kohde että oppimisen väline. Tällöin kielitaidon arviointia tulee tarkastella eri näkökulmasta eli kehittyvänä kielitaitona, Helena Vesaranta muistuttaa.
Arviointikriteerien tulkinnanvaraisuus voi johtaa siihen, että opettajat turvautuivat kokeiden ja testien tuomaan tietoon arvosanan perusteena. Silloin opintojen aikaisen arvioinnin osuus jää huomioimatta. Vuoden 2014 opetussuunnitelmauudistuksen jälkeen opettajat keskustelivat laajemmin S2-arvioinnin perusteista, ja yhteistyö on lisääntynyt yli oppiainerajojen.
– Yhteistyö muiden opettajien kanssa lisäsi opintojen aikaista arviointia. Samalla se haastoi opettajia arvioimaan oppilaan suomen kielen taitoa monipuolisesti sekä pohtimaan omaa arviointiosaamistaan, Vesaranta sanoo.
Pedagoginen johtaminen on tärkeää. Arviointikulttuurin kehittäminen ja sen käytänteiden muuttaminen vaatii sitoutumista ja yhteisöllistä oppimista. S2-oppimäärän arviointi on sidoksissa koko koulun arviointikulttuuriin ja vallitseviin käytänteisiin.
– Muutosten toteuttamisessa ja niiden käytäntöön viemisessä korostuu pedagogisen johtamisen merkitys. Käytännössä tämä edellyttää avointa keskustelua, tiivistä yhteistyötä ja halua muuttaa arviointikulttuuria yhdessä koko koulun henkilöstön kanssa, Helena Vesaranta kiteyttää.
Helena Vesaranta on valmistunut kehitysvammaistenhoitajaksi vuonna 1989 ja Sosionomiksi (AMK) vuonna 2005. Hän on suorittanut erilliset erityisopettajan opinnot vuonna 2007 ja valmistunut kasvatustieteen maisteriksi 2010 pääaineenaan erityispedagogiikka. Hän on suorittanut suomen kielen ja kirjallisuuden syventävät opinnot. Helena Vesaranta on toiminut pitkään laaja-alaisena erityisopettajana ja S2-opettajana. Tällä hetkellä hän toimii yliopistonopettajana Yliopistokeskus Chydeniuksessa Kokkolassa (Jyväskylän yliopisto).
Kasvatustieteen maisteri Helena Vesarannan kasvatustieteiden ja kulttuurin alaan kuuluva väitöskirja Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän arviointi opettajien käsityksissä tarkastetaan julkisesti 11.6.2022 klo 12.00 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, Linna-rakennuksessa auditoriossa K 103 (Kalevantie 5, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Maria Ahlholm Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Heidi Harju-Luukkainen Tampereen yliopistosta. Väitöstilaisuus on suomenkielinen. Väitöskirjatyön ohjaajina ovat toimineet kustoksen lisäksi dosentti Kaisu Rättyä sekä professori Mari-Pauliina Vainikainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helena Vesaranta, helena.s.m.vesaranta@jyu.fi, puh. 0504703 667
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Kuivaelektrodit ovat kustannustehokas ja toimiva tapa seurata sydänterveyttä sairaalan ulkopuolella14.5.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Sydänsairaudet aiheuttavat maailmanlaajuisesti 32 prosenttia kaikista kuolemista. Väitöskirjassaan tekniikan lisensiaatti Atte Joutsen kehitti kuivaelektrodeja puettaviin laitteisiin, jotka mahdollistavat pitkäaikaisen sydämen seurannan sairaalaympäristön ulkopuolella. Teknologialla voi havaita ja seurata terveysriskejä jopa ennen oireiden alkamista, mikä auttaa hoidon oikea-aikaisessa aloittamisessa.
Neljän miljoonan euron SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja palveluja13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen haastaa sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Laajan SECHA-konsortiohankkeen tavoitteena on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi ja tutkia, miten sähköistyvä liikenne voi toimia joustoresurssina energiajärjestelmälle ja siten edistää myös energiajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä. SECHA-hanke myös selvittää, miten kehittyvistä uusista ratkaisuista ja palveluista voi syntyä uutta liiketoimintaa.
Kutsu medialle: Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla 15.5.202512.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Tampereen yliopiston uudet professorit esittäytyvät juhlaluennoilla tiedeyhteisölle, omille sidosryhmilleen sekä suurelle yleisölle. Luentojen myötä professorit myös toivotetaan tervetulleiksi yliopistoyhteisöön. Tänä vuonna juhlaluentonsa pitää 23 uutta professoria.
Tiukat kieliasenteet aiheuttavat Suomessa ulkopuolisuuden kokemuksia – ”Oikeus suomen kieleen kuuluu kaikille”12.5.2025 09:05:56 EEST | Tiedote
Tutkijoiden mukaan puhdaskielisyyden ihanne heijastuu suomalaisten kieliasenteisiin yhä tänäkin päivänä. Jos tietynlaisesta tavasta puhua tehdään mittari suomalaisuudelle, moni jää ulkopuolelle.
Väitös: Taipumus todellisuuspakoisuuteen ennustaa addiktioiden kehittymistä9.5.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Yksilön kokema todellisuuspakoisuus on yhteydessä päihteiden käyttöön sekä liialliseen rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja internetin käyttöön, selviää YTM, KTM Hannu Jouhkin tuoreesta sosiaalipsykologian alan väitöskirjasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme