Schildtin palkinto emeritusprofessori ja tutkimusjohtaja Jukka-Pekka Mecklinille

Professori Jukka-Pekka Mecklin on tehnyt urallaan edelläkäyvää syöpätutkimusta. Hän on ollut mukana perustamassa Suomeen perinnöllisen ei-polypoottisen paksusuolisyövän, Lynchin syndrooman (LS) tutkimusrekisterin, joka toimii edelleen. LS-potilaiden seuranta on tuottanut arvokasta tietoa ja tuhansia syöpä-, normaalikudos- ja verinäytteitä tutkimuskäyttöön, ja niiden avulla on selvitetty MMR-syöpien syntymekanismeja ja ehkäisyn mahdollisuuksia.
Suomalainen Lynchin syndrooman tutkimusryhmä on 1990-luvulta saakka ollut mukana kansainvälisessä monikeskustutkimuksessa, jossa on osoitettu aspiriinin ehkäisevän syöpää LS-potilailla.
Mittavan tutkimusuransa rinnalla Mecklin on toiminut myös käytännön lääkärinä ja lääketieteen ja lääkärien erikoistumiskoulutuksen kehittäjänä.
Nykyään Mecklin työskentelee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkimusjohtajana. Tehtävässään hän pyrkii edistämään terveyden, hyvinvoinnin, ikääntymisen, liikunnan, sosiaalityön, psykologian ja aivotutkimuksen tutkijoiden ja sote-alan toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta tuleva sote-uudistus saisi mahdollisimman paljon kehittämisresursseja myös tutkimus- ja oppilaitosten taholta.
– Yhteistyö Jyväskylän yliopiston toimijoiden kanssa on alkanut jo 10–15 vuotta sitten toimiessani kirurgiylilääkärinä ja kirurgian professorina. Jäätyäni näistä eläkkeelle 2017 siirryin Jyväskylän yliopistoon osa-aikaiseksi tutkimusprofessoriksi ja myöhemmin tutkimusjohtajaksi, Mecklin tarkentaa.
Lisäksi hän on ollut mukana IT-tiedekunnan hankkeissa hyödyntämässä terveystiedon toisiokäyttöä ja tukemassa solubiologien mahdollisuuksia pätevöityä sairaalasolubiologeiksi. Mecklin toimii myös Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KEHOn puheenjohtajana.
Saamansa palkinnon Mecklin haluaa omistaa kaikille henkilöille ja yhteisöille, joiden kanssa hän on työskennellyt viimeisten 35 vuoden ajan keskisuomalaisten ja suomalaisten hyvinvoinnin hyväksi.
– Olen tehnyt koko työurani omassa kotimaakunnassani Keski-Suomessa. Nyt voin todeta, että Keski-Suomi on se paikka, jossa suomalaisen väestön terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää tutkijoiden ja alueen toimijoiden tuella paremmin kuin missään muualla Suomessa, Mecklin tiivistää tunnelmiaan.
Schildtin palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Yhteensä Keski-Suomen rahasto jakoi keväällä 2022 tieteen ja taiteen harjoittamisen tueksi 685 500 euroa.
Lisätietoa:
Jukka-Pekka Mecklin
jukka-pekka.mecklin@ksshp.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkijat ovat askeleen lähempänä antineutriinon massan ymmärtämistä6.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Neutriinot ja antineutriinot ovat alkeishiukkasia, joilla on pieni mutta toistaiseksi vielä tuntematon massa. Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehdyt erittäin tarkat atomimassamittaukset paljastivat, että hopea-110-isotoopin isomeeristä tilaa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää elektronin antineutriinon massan määrittämiseen. Tulos on merkittävä askel matkalla tulevaisuuden antineutriinomittauksiin.
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme