Kauppakamarikysely: Sodan vaikutukset jakavat yritykset voittajiin ja häviäjiin – joka kolmannes ilmoitti kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna
Tuoreessa kauppakamarikyselyssä 28 prosenttia vastanneista yrityksistä kuvailee tunnelmiaan pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi ja 27 prosenttia optimistiseksi tai erittäin optimistiseksi. 45 prosenttia kuvailee toimialansa tunnelmaa normaalina. Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan tunnelmat jakautuvat kahtiajakoisesti toimialoittain.
Rakennusalalla lähes 40 prosenttia vastaajista luonnehtii toimialan tunnelmaa pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi. Myös kaupan toimialalla tunnelmia kuvataan kielteisesti. Sen sijaan palveluloimialoilla näkymät ovat tuntuvasti valoisammat koronarajoituksien jäätyä taakse.
”Rakennusluvat kääntyivät laskuun jo viime vuonna, eli rakentamisen tahdin hiipuminen oli odotettavissa jo ennen sodan alkua. Rakennuskustannusten nousu vaivasi toimialaa jo viime vuonna, mutta tänä vuonna tilanne on pahentunut. Vallitsevat tunnelmat ovatkin rakentamisen toimialla varsin synkeät”, Appelqvist sanoo.
Odotukset viennin ja työllisyyden kehityksestä valoisat
Tuoreessa Kauppakamarikyselyssä 84 prosenttia vastaajayrityksistä arvioi liikevaihtonsa kasvavan tai pysyvän ennallaan seuraavan 6 kuukauden aikana suhteessa nykytilanteeseen. Vain 16 prosenttia ennakoi liikevaihdon laskua.
Yritysten odotukset ovat edelleen varsin hyviä myös tilausten kehityksen osalta. Vain 18 prosenttia vastaajista ennakoi tilauskannan supistuvan seuraavien kuuden kuukauden aikana.
”Myös odotukset viennin ja työllisyyden kehityksestä ovat yhä varsin pirteitä. Tulokset eivät takaa varmuudella mitään, mutta selvää on, etteivät ne tue tulkintaa ainakaan isomman taantuman alkamisesta toistaiseksi”, sanoo Appelqvist.
Sodan vaikutus investointeihin tuntuva
Kauppakamarikyselyssä vain 5 prosenttia yrityksistä arvioi Venäjän sodan lisänneen yrityksen suunnittelemia investointeja jonkin verran tai merkittävästi. Selvästi suurempi osuus eli 29 prosenttia yrityksistä arvioi sodan vähentäneen investointeja.
Noin puolet yrityksistä arvelee investointien olevan tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna. Toinen puolisko jakaantuu melko tasaisesti, mutta hieman yli neljännes, eli 26,3 prosenttia vastaajista arvioi investointien jääväen viime vuotta vähäisemmiksi.
”Sodan kielteinen vaikutus investointeihin on erittäin tuntuva, vaikka valtaosalle yrityksiä sota ei toki ole tuonut ainakaan toistaiseksi muutoksia suunniteltuihin investointeihin. Investointisuunnitelmat ovat kuitenkin vahvasti sidoksissa yrityksen kokoon. Mitä suurempi yritys, sitä suuremmalla todennäköisyydellä investointien ennakoidaan kasvavan tänä vuonna. Erityisesti teollisuuden toimialoilla investointien kasvuun löytyy yhä melko hyvin luottoa”, Appelqvist sanoo.
Kolmannes yrityksistä ilmoitti kannattavuutensa heikkenevän
33 prosenttia yrityksistä ilmoitti kannattavuutensa heikkenevän tänä vuonna verrattuna viime vuoteen ja jopa yli 72 prosenttia ennakoi myyntihintojen nostoa seuraavan 4 kuukauden aikana. Tilanne on vaikea monille yrityksille, jotka kamppailevat voimakkaasti nousevien tuotantokustannusten kanssa. Mahdollisuuksien mukaan yritykset pyrkivät silti siirtämään tuotantokustannusten nousua eteenpäin.
”Loppuvuodelle voidaan siis ennakoida yritysten jakaantumista voittajiin ja häviäjiin sen mukaan, miten suuren osan tuotantokustannusten noususta ne pystyvät siirtämään eteenpäin. Vaikka myyntihinnat monessa tapauksessa tulevat nousemaan, on silti ilmeistä, ettei raaka-aineiden ja energian hintojen nousu synnytä yrityksiin ylimääräistä palkannostovaraa. Siksi palkansaajien ostovoiman supistuminen tänä vuonna on väistämätöntä”, Appelqvist sanoo.
Etelä-Savon näkymät pääosin valtakunnallisella tasolla. Kustannusten nousu huolettaa
Etelä-Savossa näkymä on pääosin valtakunnan keskitasolla. Myönteistä ilmapiiriä ruokkii odotukset liikevaihdon kasvusta. Yli puolet (52 %) ennakoi liikevaihdon kasvavan vuoteen 2021 verrattuna. Lähes kolmannes yrityksistä (28 %) ennakoi myös henkilöstömäärän lisääntymistä edelliseen vuoteen verrattuna. Toisaalta investointien suhteen näkymät ovat varovaisemmat. Kasvavia investointeja ennakoi 20 % vastanneista, kun 28 % ennakoi investointien pienenevän.
Viennin kasvu varovaista, mutta tilauskanta kasvaa
Etelä-Savon viennin määrä on ollut pitkään valtakunnan pienimmästä päästä maakuntien vertailussa. Kuluvan vuoden aikana viennin kasvu jäänee vaatimattomaksi. Kasvavaa vientiä ennakoi 12 %, toisaalta viennin määrän laskua näkee 8,2 %. Tilauskantojen osalta suhdanne on valoisampi, jopa 46 % vastanneista yrityksistä arvioi tilauskantansa kasvavan.
Etelä-Savon yritysten huolet liittyvät hintojen nousuun - Ukrainan sodalla vaikutusta suunnitelmiin
Korona ja Ukrainan sota ovat muuttaneet markkinaa ja talousnäkymää merkittävästi. ”Yrityksiä huolettaa rajusti nousseet energia, logistiikka ja raaka-ainekustannukset. Myös korkojen nousu vaikuttaa muun muassa investointeihin. Kustannusten nousu kanavoituu yritysten hinnoitteluun, kun 72 % yrityksistä ennakoi nostavansa hintoja jonkin verran tai merkittävästi. Vuoden viimeistä neljännestä on haastava ennakoida”, toteaa Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen. Ukrainan sota vaikuttaa yritysten suunnitelmiin suoraan Etelä-Savossa. Vastaajista 24 % pohtii uudelleen investointisuunnitelmiaan sodan takia ja 22 % ilmoittaa sodan vaikuttavan myös ulkomaisiin kumppanuuksiin tai sijoituksiin vaikeuttavasti. ”Sodan vaikutukset alkavat vasta tarkentua. Ensimmäiset vaikutukset osuivat suoraan Venäjän vientiä tekeviin yrityksiin. Nyt aletaan tunnistaa muitakin vaikutuksia, jotka liittyvät turvallisuusympäristöön ja maariskiin sekä työvoimaan.”, Leinonen jatkaa.
Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin koostama Kauppakamarin talouskatsaus kertoo talouden suhdannetilanteesta ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksesta yrityksiin. Katsaus on koostettu kauppakamarien jäsenyrityksille tehdystä suhdannekyselystä. Kysely tehtiin 6.-8.2022 ja siihen vastasi 1998 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Etelä-Savosta kyselyyn vastasi 50 yritystä. Katsaus julkistetaan ti 21.6.2022 klo 9.00 alkavassa tiedotustilaisuudessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teppo LeinonenToimitusjohtaja
Puh:044 770 0592teppo.leinonen@kauppakamari.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon kauppakamari on merkittävä alueellinen vaikuttaja ja yritysten edunvalvoja. Me edustamme kattavasti alueen elinkeinoelämää, sillä meillä on useita satoja yritysjäseniä sekä alueen kuntia/kaupunkeja sekä useita yhteisöjä jäseninä. Yhdessä jäsentemme kanssa teemme aktiivista vaikuttamistyötä elinkeinoelämän kehittämiseksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon kauppakamari
Palvelun aatelia kilpailun ehdotusaikaa kuukausi jäljellä15.8.2024 15:03:57 EEST | Tiedote
Palvelun aatelin -kilpailun ehdotusaika on avoinna syyskuun puoliväliin saakka. Ehdotuksia on saatu yli 150 ympäri Etelä-Savon ja vielä kerkeää antaa oman ehdotuksensa mukaan kisaan! Kilpailun tavoitteena on nostaa esille Etelä-Savon korkeatasoista ja laajaa palvelutarjontaa, eli palvelun aatelia.
Palvelun aatelia kilpailuun jo yli 135 ehdotusta15.7.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Palvelun aatelin -kilpailun ehdotusaika on ollut käynnissä kuukauden, jonka aikana on saatu yli 135 ehdotusta! Ehdotuksia voi edelleen jättää perusteluineen Etelä-Savon kauppakamarin verkkosivuilla syyskuun puoliväliin saakka.
Ehdota voittajaa palvelun aatelia -kilpailuun!15.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon alueelta etsitään loistavia palvelun tuottajia kilpailussa, johon kuka tahansa voi ehdottaa voittajaa. Kilpailun tavoitteena on nostaa esille Etelä-Savon korkeatasoista ja laajaa palvelutarjontaa, eli palvelun aatelia.
Palvelun aatelia -kilpailulla etsitään timanttisia palvelualan toimijoita4.6.2024 10:36:21 EEST | Tiedote
Palvelun aatelia -kilpailussa etsitään Etelä-Savosta palvelun aatelia. Kilpailulla halutaan nostaa esiin korkeatasoista ja laajaa Etelä-Savon palvelutarjontaa sekä alan tunnettuutta ja kiinnostavuutta rekrytoinnin kannalta. Samalla tehdään maakuntaa tunnetuksi ulospäin hyvän palvelun maakuntana. Kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa 2024 ja tullaan järjestämään jatkossa vuosittain. Tavoitteena on nostaa esille loistavia palvelutoimijoita, eli palvelun aatelia.
Kauppakamarikysely: Hallituksen työmarkkinauudistuksilla positiivinen sykäys yritysten investointihalukkuudelle – lähes 40 prosenttia aikoo lisätä investointeja16.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä valtakunnallisesti lähes 40 prosenttia kertoo, että hallituksen työmarkkinauudistukset lisäävät niiden investointihalukkuutta joko merkittävästi tai jonkin verran. Noin puolet vastanneista yrityksistä arvelee, ettei uudistuksilla ole vaikutusta ja vain 5,7 prosenttia arvelee uudistusten vaikutusten vähentävän investointihalukkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme