Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin

Jaa
Tänään 23.6.2022 julkaistussa tiedotteessamme oli virhe. Aiemman tiedotteen mukaan Essote ja Siun sote ovat saaneet uhkasakot. Todellisuudessa Essotea ja Siun sotea vasta uhattiin 200 000 euron uhkasakoilla. Essote on jo välttänyt uhkasakon korjattuaan lastensuojelun puutteita. Myös Siun sote pyrkii välttämään uhkasakon muun muassa sitouttamislisän käyttöönotolla. Alla korjattu tiedote.

Kuntien henkilöstövaje vaarantaa lastensuojelun asiakkaiden tilanteen, ja korjausliike tarvitaan heti, vaatii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry.

Lastensuojelulain mukaan yhden lastensuojelun sosiaalityöntekijän vastuulla saa tällä hetkellä olla enintään 35 lasta. Aluehallintovirastot ovat ottaneet syyniin kuntia eri puolilla Suomea lasten enimmäismäärän ylittymisen takia.

Essotea ja Siun Sotea ovat uhanneet 200 000 euron uhkasakot lastensuojelun puutteista. Kaavin kunnassa asiakasmäärä on ollut jopa kaksinkertainen lain määräyksiin verrattuna, uutisoi Yle. Myös Rovaniemen, Oulun, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat hiljattain saaneet aluehallintovirastoilta selvityspyynnön lastensuojelulain noudattamisen laiminlyönnistä.

Kuntien lastensuojelun tilanne on tiedossa myös Talentiassa.

– Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja siitä, että kunnat eivät ota lakia vakavasti ja tee todellisia toimenpiteitä rekrytoidakseen sosiaalityöntekijöitä. Kyseessä ei ole leikin asia vaan lapsen etu, painottaa Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sosiaalialan korkeakoulutetut huolissaan

Länsiväylä uutisoi kesäkuussa, että 12 Espoon lastensuojelun johtavaa sosiaalityöntekijää teki tilanteesta itse valituksen aluehallintovirastoon. Myös Essoten uhkasakon taustalla ovat työntekijöiltä tulleet ilmoitukset (Länsi-Savo).

Työntekijöiden huoli koskee kautta linjan juuri lastensuojelun henkilöstövajetta ja sen seurauksia.

– Sosiaalihuollon henkilöstöä sitoo ilmoitusvelvollisuus. Tilanteissa, joissa työnantaja ei kanna omaa vastuutaan, tulee työntekijöiden ja esihenkilöiden tehdä siitä ilmoitus oman alueen aluehallintovirastoon. Juuri siten työntekijät ovat toimineet näissä tapauksissa, mutta olen pettynyt työnantajien reagointiin ja siihen, että kunnat eivät ole kantaneet vastuutaan, Karsio sanoo.

Korona kurjisti tilannetta

MTV Uutiset kertoi viime vuonna Kuntaliiton koronakyselyn tuloksista, joiden mukaan lastensuojelun tarve kiihtyi entisestään korona-aikana samalla kun työvoimatilanne on kurjistunut.

– Lastensuojeluilmoitusten määrä näyttää olevan pysyvässä kasvussa ja kuormittavan sekä sosiaalihuoltolain mukaisia perhepalveluja että lastensuojelua, kertoo Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

– Lastensuojelulain mitoitukseen on kuitenkin ollut aikaa varautua kunnissa, Jenni Karsio lisää.

Työvoimaa saa rahalla

Kuntien rekrytointiongelmiin on Karsion mukaan olemassa yksinkertainen ratkaisu.

– Ensimmäinen ratkaisu on palkkauksen korjaaminen. Kunnat ovat tehneet vain näennäisiä toimia, kuten nostaneet vakanssien määrää, mutta palkkaukseen ei ole panostettu. Palkkauksen kuntoon laittaminen tuottaa lopulta säästöä, kun asiakkaiden tilanteet eivät pääse kriisiytymään henkilöstöpulan takia, hän sanoo.

Talentia muistuttaa myös, että julkisen vallan käyttöä sisältäviä työtehtäviä, joihin sisältyy asiakkaan perusoikeuksia turvaavia viranomaispäätöksiä, ei voi teettää yksityisten yritysten ostopalveluina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme