Kuluttajaliitto

Myös verottajan otettava ruokahävikki tosissaan

Jaa
Hävikkiruokakauppa WeFood lopettaa toimintansa heinäkuussa. Syynä on verottajan linjaus, jonka mukaan kauppa joutuu maksamaan lahjoitettujen tuotteiden myynnistä arvonlisäveroa. Tämä tekee toiminnasta kannattamatonta. Kuluttajaliitto suosittaa hävikkiruokakaupan kaltaisille toimijoille esimerkiksi verohelpotuksia, jotta toiminta olisi kannattavaa ja sopusoinnussa hallitusohjelmaankin kirjattujen hävikin vähentämisen tavoitteiden kanssa.

”Nykyisessä maailmantilanteessa, jossa puhutaan jopa globaalista ruokakriisistä, on kestämätöntä lisätä hävikkiä sen sijaan, että ruoka päätyy ravinnoksi”, toteaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. ”WeFood mahdollisti sekä edullisemman ruoan ostamisen kuluttajille, että torjui ruokahävikkiä myymällä muutoin jätteeksi päätyvää ruokaa.”

Kuluttajaliiton näkemyksen mukaan verolainsäädäntöä tulisi tulkita hävikkiruokakauppojen toiminnan kannalta mahdollisimman suotuisalla tavalla ja viime kädessä käyttää taloudellisia ohjauskeinoja, kuten verolainsäädännön uudistuksia, mikäli muu ei auta.

Kuluttajaliitto muistuttaa hallitusohjelmaan kirjatusta tavoitteesta, jonka mukaan Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä.

”Hävikin vähentämiseen tähtäävää työtä tehdään hartiavoimin monella rintamalla ja myös yhteiskunnan verotuskäytäntöjen on perusteltua tukea yhteisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamista”, Beurling-Pomoell huomauttaa.

Kauppakeskus Redissä sijaitseva WeFood on ruokakauppa, jossa myydään muutoin hävikkiin päätyviä tuotteita. Vuoden 2021 verottajan linjauksen mukaan WeFood joutuu nyt maksamaan lahjoitettujen tuotteiden myynnistä arvonlisäveroa. Hävikkiruokakaupan perustaja Kirkon Ulkomaanapu on kertonut, että verolinjauksen jälkeen toiminta ei ole enää kannattavaa. Redissä sijaitseva WeFood -myymälä suljetaan lopullisesti 31.7.2022. WeFood ehti toimia vuodesta 2018 lähtien.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Yleinen väärinymmärrys aiheuttaa kodeissa turhaa ruokahävikkiä – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!13.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Päiväysmerkintöjen väärinymmärtäminen ja epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta ovat yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Ruokaa heitetään kodeissa hukkaan varmuuden vuoksi, vaikka ruoka saattaisi olla vielä syömäkelpoista. Asiantuntijoiden vinkkien avulla saat varmuutta ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.

Vältä ruoan säilytysmokat ja turha rahanmeno – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!11.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Miten on mahdollista säästää rahaa ja ympäristöä? Ruokahävikkiä syntyy arjessa monista syistä. Ruoka saattaa pilaantua jo ennen aikojaan, jos sitä säilytetään kotona väärin. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikealla säilyttämisellä voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat: Hekan vuokrankorotukset kohtuuttomia7.9.2023 05:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuun lopulla Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) varoitti tulevista vuokrakorotuksista, jotka pahimmassa tapauksessa olisivat jopa 15 %. Pääkaupunkiseudulla toimiva kuluttajayhdistys Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry pitää vuokrankorotuksia asukkaiden kannalta kohtuuttomina ja vaatii Hekan talouslukujen kriittistä tarkastelua, jotta vuokrankorotusten todellinen vaadittu taso ja täysin välttämättömät korjaus- ja huoltotyöt voidaan määritellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme