Työterveyslaitos

Ensimmäisen mielenterveysdiagnoosin seulonta onnistuu seitsemällä kysymyksellä työterveyskyselyssä

Jaa
Hoitokertomuksista ja työterveyskyselyn vastauksista onnistuttiin seulomaan koneellisesti piirteitä, jotka ennakoivat mielenterveysdiagnoosia tai mielenterveyden hoitojakson pitkittymistä. Diagnoosia ennustivat etenkin voimakas stressi, toistuva väsymys, surumielisyys ja naissukupuoli. Lähestymistapaa voidaan käyttää mielenterveyshaasteiden uudenlaisena ennakointivälineenä väestötasolla.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 24.8.2022  

Työntekijöiden mielenterveyden heikentymistä on mahdollista ennakoida koneoppimisen menetelmillä. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa sekä ensimmäistä mielenterveysdiagnoosia että hoidon pitkittymistä kyettiin ennakoimaan koneoppimisen avulla varsin hyvin.  

Työterveyskyselyn vastauksista tunnistettiin seitsemän piirrettä, jotka nostivat todennäköisyyttä saada mielenterveyden ongelmaan tai unihäiriöön liittyvä diagnoosi kahden vuoden seurantajaksolla.   

Mielenterveyden heikentymistä ennustivat voimakas stressi, toistuva väsymys ja uupumus pitkin päivää, surumielisyys ja alakuloisuus sekä ahdistusoireet. Itsearvioidun hyvinvoinnin lisäksi myös sukupuoli oli keskeinen tekijä. Hankkeen perusteella naisilla oli kohonnut todennäköisyys saada diagnoosi.

– Kartoitimme diagnoosia ennustavia piirteitä yli sadan kysymyksen joukosta. Näiden seitsemän piirteen luokittelukyky yhdessä oli lähes yhtä hyvä kuin koko kysymyspatteristolla, kertoo tutkimuspäällikkö Pekka Varje Työterveyslaitoksesta. 

Nuoremmat työntekijät saivat muita todennäköisemmin jonkin tutkituista diagnooseista, mutta ikä ei kuulunut kaikkein vahvimpiin ennustaviin tekijöihin.

Mallinnus ei toimi yksilön hoidon suunnittelussa 

Paremmalla ennakoinnilla kestävämpään mielen hyvinvointiin työssä (ENNAKKO) -tutkimushankkeen tuloksista julkaistiin mielenterveysdiagnoosin ennakointikartta Työelämätieto-palvelussa. Ennakointikartan tyyppinen työkalu voisi toimia apuvälineenä esimerkiksi työterveyshuollon resurssien suunnittelussa ja ennaltaehkäisevässä mielenterveystyössä.  

– Yksilötasolla mallinnus sisältää liikaa epävarmuutta. On mahdollista, että tämänkaltaisista välineistä voi olla apua tunnistettaessa riskiryhmiä tai kehitystrendejä laajemmin työikäisessä väestössä, sanoo tutkimusprofessori Ari Väänänen.  

Hoitokertomuksesta voi ennakoida hoidon pitkittymisen 

Hankkeen toisessa osiossa tutkimuskohteena oli mielenterveyteen liittyvän hoitojakson pitkittyminen. Lääkärien kirjoittamista hoitokertomuksista analysoitiin koneellisesti, millaiset aiheet ennustivat yli neljän kerran hoitojaksoa. 

Hoitojakson pitkittymistä ennustivat etenkin masennukseen, sen lääkinnälliseen hoitoon ja uupumukseen liittyvät maininnat hoitokertomuksissa. Kaikkein keskeisin ennustava tekijä oli kuitenkin hoitojakson alussa saatu diagnoosi. Tietyt masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön liittyvät diagnoosit ennustivat pidempää hoitojaksoa työterveyshuollossa. 

Koneoppiminen mahdollistaa suuren aineiston analysoinnin 

Hankkeen analyysit perustuivat koneoppimismenetelmiin. Siinä seurattiin kahta hyvin laajaa tutkimuspopulaatiota usean vuoden ajan. Nämä työikäisistä koostuvat populaatiot edustavat laajasti erilaisia toimialoja ja ammattiryhmiä. 

– Koneoppimisen menetelmät ja laskentatehon kasvu mahdollistavat suurta dataa hyödyntävät tutkimukselliset lähestymistavat. Vielä kymmenen vuotta sitten vastaavaa tutkimusta ei olisi voitu tehdä, sanoo Pekka Varje.  

Lisätiedot 

  • tutkimuspäällikkö Pekka Varje, pekka.varje@ttl.fi, 050 576 8236  
  • tutkimusprofessori Ari Väänänen, ari.vaananen@ttl.fi, 050 511 0530 

Paremmalla ennakoinnilla kestävämpään mielen hyvinvointiin  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye