Yhteysviranomaisen lausunto Koirakankaan ja Hirvivaara−Murtiovaaran tuulivoimahankkeesta valmistunut

Metsähallitus suunnittelee Koirakankaan ja Hirvivaara−Murtiovaaran alueelle enintään 32 tuulivoimalan rakentamista. Voimaloista 13 kpl sijoittuisi Koirakankaan alueelle ja 19 kpl Hirvivaara−Murtiovaaran alueelle. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on korkeintaan 300 metriä. Koirakankaan alueen laajuus on 1 854 hehtaaria ja Hirvivaara−Murtiovaaran 2 346 hehtaaria. Suunniteltujen tuulivoimaloiden yksikköteho olisi 5–10 MW. Ohjelmassa käsitellään myös sähkönsiirtovaihtoehtoa. YVA-menettelyn on tarkoitus edetä samanaikaisesti Puolangan kunnan alueen osayleiskaavoituksen kanssa.
Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan tuulivoimahankkeen toteuttamisen vaihtoehtoja sekä niiden vaikutuksia YVA-lain ja -asetuksen edellyttämällä tavalla. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä tehtävistä selvityksistä ja käytettävistä arviointimenetelmistä.
YVA-ohjelmassa tarkastellut hankevaihtoehdot
Koirakankaan ja Hirvivaara-Murtiovaaran hankkeen arviointiohjelmassa tarkasteltaviksi vaihtoehdoiksi esitettiin kahta toteutusvaihtoehtoa. VE1 vaihtoehdossa hankkeessa rakennettaisiin yhteensä enintään 32 uutta tuulivoimalaa, joista 13 kpl sijoittuisi Koirakankaan alueelle ja 19 kpl Hirvivaara−Murtiovaaran alueelle. VE2 vaihtoehdossa rakennettaisiin yhteensä enintään 22 uutta tuulivoimalaa. Voimaloista 9 kpl sijoittuisi Koirakankaan alueelle ja 13 kpl Hirvivaara−Murtiovaaran alueelle. YVA:ssa tarkasteltiin myös ns. nollavaihtoehtoa, jossa tuulipuistoa ei rakenneta lainkaan.
Sähkönsiirron toteuttamiseksi tarkasteltiin yhtä vaihtoehtoa. Siirtolinja kulkisi 110 kV:n voimajohdolla tai 400 kV:n yhteislinjalla Turkkiselän suuntaan.
Hankkeen vaikutukset
Kainuun ELY-keskus kuulutti YVA-menettelyn yhteysviranomaisena arviointiohjelman 14.6.2022−12.8.2022. ELY-keskukselle jätettiin yhteensä 19 lausuntoa ja kymmenen mielipidettä.
Lausunnoissa ja mielipiteissä korostuivat huoli hankkeen yhteisvaikutuksista muiden tuulivoimahankkeiden kanssa erityisesti maisemaan, luontoon ja ihmisten elinoloihin kohdistuvien tekijöiden kautta. Erityisesti kylien ja asutuksen etäisyyden huomioimista suhteessa tuulivoimapuistoihin pidettiin tärkeänä. Kuulemispalautteessa käsiteltiin myös kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyviä asioita, kuten tuulivoimapuistojen suhdetta maakuntakaavaan. Kuulemispalautteessa tuotiin runsaasti lisätietoa alueen eläinlajistosta.
Yhteysviranomainen toteaa, että arviointiohjelma täyttää ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen 3 §:n sisältövaatimukset. Lausunnossa on esitetty tarkennuksia ja lisäyksiä huomioitavaksi ympäristövaikutusten arviointiselostukseen.
Sähkönsiirron osalta suositeltiin antamaan lisävaihtoehto ympäristövaikutusten arvioinnin selostusvaiheessa. Hankealueen kanssa samalle seudulle sijoittuu suunnitteluvaiheessa olevia muita tuulivoimapuistohankkeita. Yhteisviranomainen korostaa johtopäätöksissä, että eri hankkeiden yhteisvaikutuksia tulee arvioida YVA-menettelyn seuraavissa vaiheissa. Karttojen selkeyteen ja havainnollisuuteen tulee kiinnittää huomiota.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
YVA-menettelyn yhteysviranomainen: Kainuun ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Elli Moilanen, p. 040 516 7905, elli.moilanen@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Hukkajoen raakkuesiintymän yliajoon liittyvän luontovahinkoasian hallintomenettely etenee27.6.2025 14:53:38 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on käynnistänyt luontovahingon korjaamiseen tähtäävän hallintomenettelyn, jossa tavoitteena on alueen palauttaminen vahinkoa edeltäneeseen tilaan.
Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle on annettu valvontaviranomaisen hallintopakkopäätös26.6.2025 12:45:49 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitokselle hallintopakkopäätöksen, joka velvoittaa laitoksen saattamaan toimintansa ympäristöluvan mukaiseksi.
Kesän peltoalavalvonnat alkamassa26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kainuun ELY-keskus aloittaa heinäkuun alusta lähtien jokakesäiset maatiloilla tehtävät peltotukien tilavalvonnat.
Työttömyyden kasvu Kainuussa maan pienintä25.6.2025 08:00:08 EEST | Tiedote
Kainuussa oli toukokuun lopussa reilut 2 900 työtöntä työnhakijaa. Alueen työttömyys on kehittynyt maaliskuusta lähtien parempaan suuntaan. Työttömyysaste 9,8 % oli maan neljänneksi matalin. Avoimia työpaikkoja edelleen selvästi vuoden takaista vähemmän.
Valtion aluehallinnon palvelut Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla jatkossa Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:38:35 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Aluehallintovirastoista ja Valvirasta muodostetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle perustetaan Pohjois-Suomen elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat elinkeinot ja osaaminen, maaseutu ja ympäristö sekä liikenne. Pohjois-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikka tulee olemaan Oulussa, ja toinen toimipaikka on Kajaanissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme