Pia Siirala tarjoaa levyllään Koillis-Siperian alkuperäiskansojen perinnelauluista inspiroitunutta viulumusiikkia

Viulisti Pia Siirala tutkii musiikissaan arktisten alkuperäiskansojen katoavaa henkilölaulun perinnettä, jossa laulamisella ilmennetään jotakuta henkilöä ja ”kutsutaan” hänen henkensä läsnä olevaksi.
”Henkilölaulut ovat olemukseltaan erilaisia kuin oman kulttuurimme laulut, joilla on yleensä selkeästi määritelty musiikillinen sisältö ja rakenne. Henkilölaulu ei noudata mitään tiettyä muotoa, vaan se perustuu laulajan käsitykseen ja tuntemukseen laulun kohteena olevasta henkilöstä”, Siirala kertoo.
Henkilölaulukulttuurissa lapset saavat syntyessään nimen ohella lahjaksi henkilölaulun. Myöhemmällä iällä lauluja alkaa syntyä omassa päässä spontaanisti, kun ihminen on yksin ajatustensa ja lauluäänensä kanssa. Henkilölaulut ovat jatkuvassa muutoksen tilassa, mistä johtuen toisinnot samasta laulusta usein kuulostavat hyvin erilaisilta. Muuttuvasta luonteestaan huolimatta laulut säilyttävät ytimessään jotain olennaista, jonka kulttuurin edustajat tunnistavat.
Kenttämatkoillaan Koillis-Siperiassa Siirala kohtasi perinnelaulajat korjakki Mulingautin ja tšuktši Vukvungan, jotka ovat kumpikin antaneet hänelle lahjaksi henkilölaulun. Niiden pohjalta Siirala pyrkii levyllään löytämään ja luomaan oman laulunsa. Hän eläytyy tundrakansojen rosoiseen lauluun, kuuntelee sen aiheuttamia tuntemuksia ja antaa viulullaan niille musiikillisen hahmon.
Levytys on osa Siiralan taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellinen tutkimuksensa ”Kuulokulmia” keskittyy koillisen Siperian alkuperäiskansojen, erityisesti tšuktšien musiikkiin. Äänite Henkilölaulua etsimässä julkaistaan sekä CD:nä että digitaalisessa muodossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia Siirala
pia.siirala@uniarts.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
SibaRecords on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma levymerkki, jonka toiminta on aloitettu vuonna 2009. Ensimmäiset tuotannot julkaistiin vuonna 2010. Tavoitteenamme on tuottaa korkeatasoisia levyjä, auttaa Sibelius-Akatemian muusikkoja laajentamaan taiteellista toimintaansa ja levittää Sibelius-Akatemiassa syntynyttä musiikkia tallennemuodossa. SibaRecordsin julkaisuja on toteutettu perinteisinä CD-levyinä, vinyylinä sekä monikanavaisina Super Audio CD -tallenteina. Lisäksi kaikki levymme on julkaistu myös digitaalisesti ja niitä jaellaan maailmanlaajuisesti sekä fyysisinä levyinä että ladattavina ja streamattavina versioina.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Skärgårdstearternin uutuuskomedia kutsuu yleisön ratkiriemukkaaseen vuosikokoukseen5.5.2025 12:35:54 EEST | Tiedote
Skärgårdsteatern lähtee jälleen kesäkuussa seilaamaan Uudenmaan, Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristoon. Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehty musiikkikomedia Bättre fäkta än illa fly! nähdään kesän aikana 16 paikkakunnalla.
Skärgårdsteatern bjuder publiken på muntert årsmöte5.5.2025 12:35:09 EEST | Pressmeddelande
Skärgårdsteatern åker igen ut på turné i Nylands, Åbolands och Ålands skärgård. I samarbete med Teaterhögskolan spelas musikaliska komedin Bättre fäkta än illa fly! i sommar på 16 orter.
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme