Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman 57. barometri: Asuntomarkkinoilla vetoa moneen suuntaan - pientalokaupoissa maalämpö noussut kerrostalojen putkiremontin kaltaiseksi jättiasiaksi

Jaa
Asunnon tai kiinteistön ominaisuudet vaikuttavat yhä isommin sen houkuttavuuteen kauppatilanteessa, kertoo Kiinteistömaailman 57. barometrikysely. ”Vierekkäisillä tonteilla olevilla asunnoilla voi olla nyt hyvinkin erilainen myyntiennuste. Suomessa ei ole enää pitkään aikaan ollut yhtä valtakunnallista asuntomarkkinaa, jonka kehitystä voisi kuvailla samantahtisesti. Yhä voimistuva ilmiö on asuntojen ja kiinteistöjen arvonkehityksen jakautuminen alueitten sisälläkin”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin ja laajaan välittäjäkyselyyn pohjautuen keskimääräistä -0,4% hinnankehitystä seuraavan 12 kuukauden ajalle, kun viimeisen 12 kuukauden toteuma maassa on ollut +2,2%.  

”Koskaan aikaisemmin tuo keskiarvoluku ei ole koostunut niin jakautuneista osista.Samalla asuinalueella saattaa olla rajanaapureina kaksi myynnissä olevaa pientalokotia, joista toisessa on myyjän ja toisessa ostajan markkina riippuen siitä, milloin talo on rakennettu ja millaiset sen ominaisuudet ovat”, Kyhälä kuvaa.  

Vahvinta eli noin 1 %:n plussalle nousevaa arvonkehitystä ennuste näyttää Tampereelle ja Turkuun, mutta niidenkin ennusteissa on eroa erityyppisten asuntojen ja kaupunginosien välillä. Niillä paikkakunnilla, joissa ennusteet puolestaan ovat negatiivisimmat, hintataso on tyypillisesti jo varsin matala. Jos vaikkapa 80 000 euron omakotitalon hinnankehitysennusteena on -3%:n lasku tulevan vuoden aikana, tarkoittaa se, että ennusteen mukaan se myydään vuoden kuluttua 77 600 eurolla. Euromääräisesti isoja muutoksia ei siten odoteta näillekään paikkakunnille. 

Kyhälä korostaa suomalaisen asuntokaupan tarvelähtöisyyttä – perhetapahtumia, yhteen muuttamisia ja eroja tapahtuu kaikkina aikoina. 

”Asuntomarkkina toimii, eikä näköpiirissäkään ole merkkejä sellaisista häiriöistä, jotka tätä kiertokulkua estäisivät. Asuntolainaa saa, kohteita on tarjolla ja ihmisillä mahdollisuus tehdä päätöksiä, kun niitä tarvitaan. Pyörät pyörivät nytkin”, Kyhälä sanoo. 

Kaupunkikohtaiset ennusteet 20 paikkakunnalle on luettavissa Kiinteistömaailman verkkopalvelusta:

www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet/kiinteistonvalittajabarometri-syksy-2022

 
Mitä ostajat arvostavat syksyllä 2022? 

Omakotitalojen ehdoton ykkösvaltti on maalämpö. Yli 330 kiinteistönvälitysammattilaisen vastauksiin perustuvassa kyselyssä mikään muu tekijä ei nouse lähellekään sen arvostusta tässä ajassa. Aiemmat tyypilliset myyntivaltit eli muuttovalmius, oma tontti ja palveluiden läheisyys ovat seuraavilla tärkeyssijoilla, mutta selvästi maalämmön jäljessä. 

”Taloyhtiöitten putkiremonttipuhe on pitkään hallinnut kauppakeskusteluja: onko putkiremontti tehty vai ei, ja jos ei, niin milloin se tulee? Vähintään samaan painoarvoon on noussut tänä syksynä maalämpökeskustelu. Energiakriisi on nostanut voimallisesti keskiöön sen huomion, että suomalainen kiinteistökanta on erittäin heterogeenistä. Uusi talo on aivan eri tuote kuin neljäkymmentä vuotta sitten tai sotien jälkeen rakennettu talo. Asiasta on puhuttu, mutta nyt se alkaa todella näkyä myös hinnoissa ja myynnin ennusteissa”, Kyhälä sanoo. 

Rivitalokodeissa ykkössijalle nousevat tasapistein maalämpö ja tehty putkiremontti. Autopaikka nousee sijalle kolme. Myyntiä haittaavista ominaisuuksista sähkölämmitys koetaan tällä hetkellä öljylämmitystäkin isommaksi haitaksi, tosin vain pienellä erolla. 

OMAKOTITALOJEN TOP 5 MYYNTIVALTIT

1. Maalämpö
2. Muuttovalmius 
3. Oma tontti 
4. Palvelut lähellä 
5. Ilma-vesilämpöpumppu 

(Näiden taakse jäivät mm. ilmalämpöpumppu, iso piha, kaukolämpö ja puulämmitys) 
 

RIVITALOJEN TOP 5 MYYNTIVALTIT

1. Maalämpö
2. Putkiremontti tehty/putkissa ei remonttitarvetta 
3. Autopaikkoja hyvin saatavilla
4. Julkisivu hyvässä kunnossa 
5. Sähköremontti tehty ja kattoremontti tehty /ei remonttitarvetta 

(Näiden taakse jäivät mm. hyvät varastotilat, ilmavesilämpöpumppu, aurinkopaneelit, ilmalämpöpumppu, taloyhtiön hyvä käteistilanne jasähköauton latauspiste) 

(Lähde: Kiinteistömaailman barometrikysely 331 välitysammattilaiselle) 

Lisätiedot:  

Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800 

Tony Korkala, analyytikko, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 3070361 

Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4240045 


Kiinteistömaailman julkaisemassa tekoälypohjaisessa asuntohintaennusteessa asuntojen historiallinen hintakehitys laskettiin miljoonalle asunnolle koneoppimismallin avulla, joka oli opetettu Kiinteistövälittäjien Keskusliiton Hintaseurantapalvelun toteutuneilla kauppahinnoilla 2000-2022 (HSP). Asuntojen hintakehitystä analysoitiin postinumeroittain, kohdetyypeittäin ja rakennusvuosittain (min. 50 asuntoa). Tulevaisuuden hintaennusteissa otettiin lisäksi huomioon asuntojen viimeaikaiset hintatrendit ja myyntiajat (HSP), asuntojen perustiedot eli koko, ikä, tyyppi (HSP), kuntien taloustilanteen ja demografian kehitys (väestönkasvu, muuttoliike, aikuisväestön ja eläkeläisten osuus, työttömyys, kaupungistumisaste; Tilastokeskus) sekä Suomen taloustilanteen kehitys (rakennusluvat, bruttokansantuote ja kuluttajahintaindeksi; Tilastokeskus, Eläketurvakeskus).Tekoälyn tuottamien ennusteiden oikeellisuus validoitiin ja tulkinnat täydennettiin Kiinteistömaailman toimesta. Lisäksi ennusteet kalibroitiin valtakunnan tasolla konservatiivisemmiksi perustuen Danske Bankin ekonometrisiin malleihin, Kiinteistömaailman asiantuntemukseen ja tuoreimpiin uutisiin Ukrainan sodan seurauksista ja Covid-19 -epidemiasta. Tekoälyälyennuste huomioi viimeaikaiset toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä mm. bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta äskettäisten globaalien kriisien kaikkia muuttujia se ei pysty mallintamaan. Siksi Kiinteistömaailman välittäjien kokoamat hiljaiset signaalit omista markkinoistaan ovat tässä tilanteessa erityisen arvokkaita.
 

Kiinteistömaailman omaan välittäjien barometrikyselyyn vastasi 331 välittäjää eri puolilta maata. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömaailma
Kiinteistömaailma
Unioninkatu 30
00100 HELSINKI

info@kiinteistomaailma.fihttps://www.kiinteistomaailma.fi

Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys.

Suomessa Kiinteistömaailma on maan suurimpiin kuuluva kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 500 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990.

Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman 60. barometri: Kauppamäärät monin paikoin kasvussa ja myyntiajat lyhenemässä jo lähikuukausina – hintojen nousu vaatisi tärkeän muutoksen11.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistömaailman 60. barometrin mukaan merkittävässä osassa maata asunto- ja kiinteistökaupan kauppamäärät lähtevät lähikuukausina nousuun. Pienimpiä asuntoja on kuitenkin tällä hetkellä monin paikoin niin reilusti tarjolla, etteivät hinnat lähde välittömään nousuun kauppavilkkauden kasvaessakaan. “Vasta, kun reilu tarjonta ikään kuin sulaa markkinaan, lähtee hintakisa uudelleen käyntiin”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen. Uudehkoissa perheasunnoissa tarjontaa on kysyntään nähden sen sijaan niukimmin, ja lähes kolmannes välitysammattilaisista arvioikin, että heidän alueellaan tämän vuosituhannen omakotitalojen hinnat lähtevät nousuun jo kevään ja kesän aikana.

KUTSU Teams-lehdistötilaisuuteen: Kiinteistömaailman 60. barometri - erityisteemana ensiasunnon ostajat3.4.2024 08:05:00 EEST | Kutsu

Kiinteistömaailman puolivuosittainen barometri julkaistaan torstaina 11.4.2024, nyt jo kuudettakymmenettä kertaa. Barometrin mukaiset asuntokaupan näkymät lähikuukausille esitellään Teams-lehdistötilaisuudessa kello 9 alkaen. Paikalla ovat Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen ja Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala. Erityisteemana ovat tällä kertaa ensiasunnon ostajat. He kiirehtivät joukoin asuntokaupoille ennen viime vuodenvaihdetta ja varainsiirtoverovapauden poistumista. Mitä ensiasunto-kauppaan kuuluu nyt – ovatko ensimmäisen omistuskodin ostajat palanneet markkinaan?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye